Cumpăna unui bărbat care s-a rătăcit în munţi. A supravieţuit greu timp de cinci zile
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cumpăna unui bărbat care s-a rătăcit în munţi. A supravieţuit greu timp de cinci zile

GALERIE
mokelumne
  • mokelumne
- +

Un american de 58 de ani a supraviețuit în ciuda tuturor vicisitudinilor, după ce s-a pierdut timp de cinci zile într-o zonă muntoasă. A crestat pe o bucată de lemn un „bilet de adio” adresat familiei sale, pentru că era pregătit să moară.

Un scenariu descris și în cărți: ce faci dacă te pierzi în sălbăticie, în timp ce te afli pe traseu într-o pădure departe de lume? Nu ai semnal la telefonul mobil, nu ai hrană cu tine și nu ai nici cea mai vagă idee unde te afli. Ți-e teamă că te așteaptă un calvar sau că vei muri pe acolo.

Într-o astfel de situație disperată s-a găsit Mike Vilhauer, la începutul lunii august. Se afla într-o excursie la pescuit în Mokelumne, la circa 140 km est de Sacramento, California, când ceea ce a început ca o excursie de relaxare pentru un weekend s-a transformat într-o luptă pentru supraviețuire. „Pescuiam în acel lac. Era un lac mic și eu eram într-un caiac, singur pe acolo. Am pescuit toată ziua, dar n-am avut niciun succes”, a povestit bărbatul. Așa că a decis să caute lăcuste, pe care să le folosească drept momeală.

Căutările lui l-au dus tot mai adânc în pădure. Pentru că nu a găsit insecte, a vrut să se întoarcă la locul de campare.

„Am trecut peste o creastă a muntelui și mă așteptam să văd lacul, dar nu era niciun lac”, a spus el...

Vilhauer și-a dat seama că se rătăcise. La început n-a intrat în panică, dar s-a înfuriat. Pentru că începuse să bată vântul și se apropia furtuna, a căutat un loc în care să se adăpostească. Și a găsit un pin uriaș. S-a învelit cu crengile, dar hainele îi erau deja ude, așa că a stat treaz toată noaptea, la fel ca și în următoarele patru nopți, după cum a relatat bărbatul. N-avea alimente cu el, dar a evitat dezhidratarea bând apă din bălți și pâraie. „Am băut mereu foarte multă apă”, a spus el.

În tot acest timp, echipele de salvare din opt comitate au început operațiunea de căutare. La un moment dat, un elicopter de căutare și salvare a survolat chiar aria în care se afla Vilhauer, dar nu l-a văzut. Au fost, desigur, momente când Vilhauer și-a pierdut speranța. A avut mai multe tentative de a trece de cealaltă parte a crestelor muntoase, doar că atunci când ajungea în vârf, își dădea seama că urma un alt vârf, apoi altul și apoi altul...Când a obosit, a încetat să mai caute drumul spre civilizație.

„M-am așezat și timp de câteva minute m-am gândit: „Cam asta e. Nu pot să mai continui așa”, a spus el. Doar că nu putea pur și simplu să renunțe, așa că și-a făcut un plan: să se întoarcă la lacul de unde a plecat și să rămână acolo până când îl va găsi cineva.

„A fost un carusel de emoții”, a povestit el. S-a gândit la familia lui, la soția lui și la greșelile pe care le-a făcut și care l-au adus în situația respectivă. A coborât pe o stâncă și a observat un chiparos, într-o zonă mai puțin împădurită, cu pietriș.

A reușit să scrie cu crengi rupte din chiparos un mesaj, înalt de 2 metri și jumătate: cuvântul HELP. În cele din urmă, unul dintre elicopterele care-l căutau i-a văzut mesajul.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Cosmin PAȘCA

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

Filmuletul zilei

opinii

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

Despre oraşele creative ale României (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Despre oraşele creative ale României (IV)

Domeniile considerate creative au înregistrat o creştere importantă a numărului de angajaţi, de la 335,9 mii, în 2011, primul an de creştere economică semnificativă după criza de la finalul primului deceniu al secolului actual, la 506,2 mii angajaţi, în 2019, ultimul an pentru care avem date. Din perspectiva procentuală, creşterea e de aproape 50,7%.

Intermedierea financiară şi băncile străine

Alin ANDRIEȘ

Intermedierea financiară şi băncile străine

În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

pulspulspuls

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Am zis că, pe azi, să sărim faza cu jongleriile de bambilici ale băieţilor ăştia noi de la liberalii ieşeni unşi pe funcţii, căci, ne sugerează amicul Archibald Tănase, îi enervăm deja prea tare pe cei ce i-au votat şi văd acuma cât de tare s-au păcălit. 

Caricatura zilei

La un pahar cu extraterestru

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.