anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Cunoscut local ieşean, pus să plătească 8.000 de lei drepturi de autor pentru muzica ascultată în interior

GALERIE
Iasi_Casa-boiereasca1
 • Iasi_Casa-boiereasca1
- +

Un cunoscut local din Iaşi a fost chemat în judecată pentru neplata drepturilor de autor aferente muzicii transmise la petreceri. Asociaţia care reprezintă drepturile artiştilor reclamanţi a acuzat faptul că „Casa Boierească” nu a plătit licenţa impusă de lege pentru localurile care difuzează muzică. Suma reclamată reprezintă probabil mai puţin decât încasările dintr-o singură seară.

 

Procesul a început în noiembrie 2020, timp de 9 luni debzaterile vizând instanţa competentă să judece cazul, întrucât Asociaţia Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM) îşi are sediul la Bucureşti, iar firma care administrează „Casa Boierească”, în Iaşi. În cele din urmă, dosarul a ajuns pe masa magistraţilor Tribunalului ieşean. În faţa acestora, reprezentanţii CREDIDAM au solicitat plata a 8.109 lei, reprezentând triplul sumei de 2.703 lei datorată, plus TVA şi penalităţile aferente perioadei decembrie 2017 - martie 2020. Reprezentanţii artiştilor au arătat că Steak House CSB Bucium SRL administrează o pensiune de trei stele şi un restaurant care nu au fost declarate la CREDIDAM pentru eliberarea unei licenţe care să permită difuzarea muzicii. Or, pensiunile de trei stele sunt obligate să aibă în dotarea camerelor televizoare, iar din imaginile de pe site-ul restaurantului se observă că se difuzează muzică comercială. CREDIDAM a solicitat instanţei şi ca Steak House să fie obligată să achiziţioneze licenţa necesară transmiterii de muzică.

Reprezentanţii „Casei Boiereşti” nu au contestat fondul reclamaţiei. Ei au cerut totuşi să se ţină cont de faptul că localul nu a avut activitate o perioadă îndelungată de timp ca urmare a măsurilor dispuse în contextul pandemiei. În plus, penalităţile şi TVA nu ar fi aplicabile în cazul drepturilor de autor gestionate de CREDIDAM. De asemenea, societatea nu poate fi obligată să încheie un contract cu CREDIDAM pentru achiziţionarea unei licenţe. Conform legii, CREDIDAM este organismul responsabil de colectarea şi repartizarea remuneraţiilor cuvenite artiştilor români şi străini ale căror compoziţii sunt difuzate pe teritoriul României.

Localurile şi unităţile de cazare sunt obligate să obţină din partea CREDIDAM autorizaţii sub forma licenţelor pentru difuzarea publică a acestor compoziţii. Fiind vorba de o obligaţie legală, nu se pune problema ca Steak House SRL să aibă dreptul de a alege dacă vrea sau nu să cumpere o licenţă. „Tribunalul apreciază că, în calitate de utilizator, pârâta datorează artiştilor interpreţi sau executanţi remuneraţii pentru comunicarea publică a fonogramelor şi a prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual, conform dispoziţiilor legale. Pârâta a fost notificată cu privire la obligaţiile ce îi revin în februarie şi octombrie 2020. Totodată, aceasta a fost informată şi de către inspectorul CREDIDAM, în cuprinsul referatului întocmit consemnându-se refuzul reprezentantului legal la pârâtei de a se conforma obligaţiei de a încheia autorizaţie de licenţă neexclusivă, pârâta fiind şi sancţionată contravenţional”, au reţinut judecătorii. Aceştia au acceptat doar reducerea sumei solicitate pentru luna martie 2020, când a fost declarată starea de urgenţă, respectiv 168 de lei pentru pensiune şi 75 lei pentru restaurant. În final, „Casa boierească” a fost obligată la plata a 7.866 lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.