
Cunoscut șef de stat al unei țări UE, judecat la Iași / De ce este acuzat și cine e petentul? Urmează citarea părților

Procesul în care liderul liberal ieșean Alexandru Muraru (FOTO) l-a chemat la bară pe premierul ungar Viktor Orbán a fost suspendat pentru că reclamantul nu a depus actele necesare traduse în limba maghiară. Liberalul ieșean nu s-a grăbit prea mult să soluționeze problema, dar dosarul a fost redeschis ieri.
Prezent în România în iulie 2022, premierul maghiar a făcut în cadrul unui discurs ținut la Băile Tușnad declarații controversate. Atacând problema imigrației, Orbán a apreciat că migrația ar fi transformat unele state europene în „conglomerate de popoare”, iar Occidentul ar fi fost divizat.

Premierul Viktor Orbán
„Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă, motiv pentru care am luptat la Nándorfehérvár (numele maghiar al Belgradului; Orbán făcea referire la asediul turc din 1456, înfrânt prin intervenția lui Iancu de Hunedoara, n.r.), de aceea i-am oprit pe turci la Viena (capitala austriacă a fost asediată în două rânduri de turci, în 1529 și 1683, Ungaria neavând niciun rol, n.r.) și, dacă nu mă înșel, de aceea francezii i-au oprit pe arabi la Poitiers (în 732, n.r.) în trecut”, a spus Orbán.
Muraru a cerut amenda maximă
Discursul premierului maghiar a fost criticat inclusiv de ministrul român de atunci al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, și a atras o plângere depusă de Alexandru Muraru la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Plângerea a fost respinsă, CNCD invocând imunitatea de juristicție a lui Orbán. Ca premier al altui stat, el nu putea fi supus legii românești.
Decizia CNCD a fost contestată de Muraru în fața Curții ieșene de Apel, deputatul cerând anularea acesteia și sancționarea lui Viktor Orbán cu amenda maximă pentru acte de discriminare, respectiv 100.000 lei. „Discursul persoanei reclamate reprezintă o instigare publică la ură, vădit discriminatorie și fără justificare prin îndemnarea explicită la restrângerea libertății de circulație a unei categorii de persoane imigrante exclusiv pe criteriul naționalității și/sau al rasei. Viktor Orbán instigă la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuției și a crimelor sec. XX. Declarațiile sale, care fac apel la «puritate rasială» sunt inacceptabile într-o Românie europeană, acest discurs fiind desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în sec. XX”, se menționa în acțiunea lui Muraru.
De la inițierea acțiunii, în martie anul trecut, și până acum, procesul declanșat de liderul liberal nu a înaintat însă nici măcar un pas. Încă de la primul termen de judecată, instanța a cerut reclamantului să depună la dosar citația, cererea de chemare în judecată și înscrisurile aferente acesteia, traduse în limba maghiară. Actele ar fi urmat să fie înaintate Ministerului Afacerilor Externe pentru îndeplinirea efectivă a procedurii de citare a lui Viktor Orbán.
La ultimul termen nu a venit nimeni
La următorul termen, desfășurat în septembrie, actele necesare încă nu fuseseră depuse la dosar. Avocatul lui Muraru a explicat că limba maghiară nu ar fi una uzuală, motiv pentru care a fost greu de găsit un traducător. În plus, fusese și perioada concediilor. Volumul mare de documente, de peste 100 de pagini, reprezentase o problemă în plus. Instanța a acceptat să mai acorde un termen, cerând ca măcar în noiembrie traducerile să ajungă la dosar.
La termenul din noiembrie însă, la judecată nu a mai venit nimeni. Magistrații au avut în față doar o nouă cerere prin care Muraru solicita o nouă amânare sau suspendarea judecății. Aceasta a fost și soluția judecătorilor, care au suspendat procesul din culpa reclamantului. „Având în vedere că a pus în vedere reclamantului prin apărătorul ales să depună la dosar citația, cererea de chemare în judecată și înscrisurile depuse odată cu aceasta, traduse în limba maghiară, traducere legalizată, iar reclamantul nu a înțeles să își îndeplinească obligațiile, instanța suspendă judecata cauzei”, au precizat magistrații.
Abia la doi ani de la declarațiile făcute de Orbán și la șapte luni de la suspendarea dosarului, procesul a fost reluat. Judecătorii au deschis din nou dosarul ieri, cauza fiind repusă pe rol. Judecata propriu-zisă ar urma să aibă loc, cu citarea părților, la jumătatea lunii septembrie, după încheierea vacanței judecătorești.
Publicitate și alte recomandări video