Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cupa Mondială, zona Euro-africană

GALERIE
algeria-last-16
  • algeria-last-16
- +
 
Germania şi Algeria se întâlnesc pe arena Cupei Mondiale după 32 de ani, când africanii au fost eliminaţi printr-un blat ruşinos. Franţa - Nigeria este primul meci al zilei


 
Meciul vedetă a celei de-a doua zile a Cupei Mondiale produce nostalgii amare suporterilor din Africa de Nord, din cauza unui episod neplăcut, dar extrem de important în istoria Cupei Mondiale. Se întâmpla acum 32 de ani, în Spania, în localităţile Gijon şi Oviedo. Algeria promova pentru întâia oară în turneul final, datorită unei construcţii migăloase a antrenorului sovietic Aleksandr Rogov care n-a putut fi prezent pe arenele hispanice. Sub privirile înmărmurite ale spectatorilor din Gijon, Algeria debuta în competiţie cu o victorie magistrală împotriva puternicei formaţii a Germaniei. Rabah Madjer a deschis scorul, "Kalle" Rummenige a egalat imediat, însă, din centrarea aceluiaşi Madjer, Lakhdar Belloumi a înscris golul victoriei (Acest Rabah Madjer a reuşit, probabil, cel mai spectaculos gol din istoria Cupelor Europene, în finala CCE din 1987, pentru FC Porto în finala cu... Bayern!). Ceea ce nu prevăzuseră africanii, era aceea că, la peste patru decenii de la război, nemţii şi austriecii vor realiza un "Anschluss" fotbalistic. Rezultatele grupei? Austria - Chile 1-0; Austria - Algeria 2-0 (austriecii au prins lecţia!); RFG - Chile 4-1 (s-au trezit nemţii!) şi Algeria - Chile 3-2, după ce africanii au condus cu 3-0! Rămânea RFG - Austria. Dacă Algeria s-ar fi impus cu 3-0, meciul rămas ar fi fost unul pe viaţă şi pe moarte pentru calificare. Însă Herr Jupp Derwall şi Herr Felix Latzke au înţeles că singurul rezultat care califică ambele echipe este 1-0 pentru nemţi. Care nemţi au atacat furibund 10 minute, până când Hrubesch a pus capul pentru gol. După aceea, a urmat cel mai penibil blat din istoria Cupei Mondiale, un fel de "na-ţi-o ţie, dă-mi-o mie" timp de 80 de minute şi ceva. (Suedia - Danemarca 2-2 de la Euro 2004 nu se compară: nordicii şi-au pregătit rezultatul dorit, însă au mai arătat şi fotbal!). De atunci, de la acel blat, s-a decis ca meciurile din ultimele runde ale unei grupe să se dispute la aceeaşi oră. Algerienii nu au uitat nici acum acest rezultat. Au aşteptat la cotitură 32 de ani şi acum s-a ivit ocazia. În locul lui Rabah Madjer este Feghouli de la Valencia; în locul lui Rummenige, să zicem Thomas Müller. În locul lui Mahieddine Khalef, un alt musulman, dar din Bosnia, Vahid Halilhodzic. Acum, însă, nu mai e loc de "Anschluss-uri". Cine câştigă, se califică. Favorită este tot Germania. Dar Algeria parcă a arătat mai bine decât echipa din 1982, care, privită dintr-un alt punct de vedere, şi-a făcut-o şi cu mâna ei.
Meciul de la Porto Alegre este precedat de un alt duel euro-african: Franţa - Nigeria. "Vulturii verzi" au şi mai puţine şanse de accedere în sferturi în faţa Franţei, care a arătat forţă şi tehnică. Cu un egal făcut contra Iranului în cel mai slab meci al Cupei Mondiale şi cu o victorie în faţa unei Bosnii modeste, nigerienii pot spera doar la o minune.
 
* Franţa - Nigeria (ora 19:00, Brasilia)
Franţa: Lloris - Débuchy, Varane, Koscielny, Evra - Pogba, Cabanne, Matuidi - Valbuena, Benzema, Griezmann. Selecţioner: Didier Deschamps.
Nigeria: Enyeama - Ambrose, Yobo, Omeruo, Oshaniwa - Onazi, Obi Mikel - Odemwingie, Babatunde, Musa - Emenike. Selecţioner: Stephen Keshi.
Arbitru: Mark Geiger (SUA)
 
* Germania - Algeria (ora 23:00, Porto Alegre)
Germania: Neuer - Boateng, Mertesäcker, Hummels, Höwedes - Khedira, Lahm, Kroos - Özil, Müller, Götze. Selecţioner: Joachim Löw.
Algeria: Mbolhi - Mandi, Bougherra, Halliche, Mesbah - Medjani, Bentaleb - Feghouli, Brahimi, Djabou - Slimani. Selecţioner: Vahid Halilhodzic.
Arbitru: Sandro Ricci (Brazilia)
 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri