Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

Curajul de a trece printr-o intervenţie chirurgicală

GALERIE
Spitalul Providenta chirurgie generala
  • Spitalul Providenta chirurgie generala
- +

Pe domnul Dan Rotăraş l-am întâlnit într-o rezervă a Spitalului Providenţa, privind  senin la perfuzia care îl ajuta să se recupereze în urma unei intervenţii chirurgicale. Un om de o statură înaltă, tânăr şi bucuros pentru că urma, în câteva zile, să plece acasă şi să se întoarcă la cei dragi. Să se întoarcă, dar nu oricum, ci cu mai multe şanse de a avea împreună o viaţă mai activă şi mai frumoasă, lipsită de durerea pe care o trăise în ultima vreme.

A fost nevoie de internarea sa, pentru că boala de care suferea, varice, se extinsese şi nu mai părea să sufere amânare. După o perioadă în care a încercat să evite spitalizarea,  a decis să aibă mai multă grijă de sănătatea lui și a venit la Spitalul Providenţa, în vederea unei operaţii. „Am mai avut probleme şi acum doi ani, mi s-au umflat picioarele şi tot am amânat, dar nu se mai putea.  Îmi apăruse un ulcer varicos la piciorul stâng şi mă ustura, mă durea tare. Nu mai puteam să stau nici ghemuit, nici în genunchi, la rugăciune, dacă mergeam la Biserică, îmi amorţeau genunchii, trebuia să stau într-o anumită poziţie ca să îmi fie bine”, a povestit domnul Dan. În vârstă de 43 de ani, acesta a profesat ca electrician, o meserie solicitantă, fiind mereu nevoie de lucru într-o poziţie inconfortabilă pentru picioare.

A avut multă determinare, iar echipa medicală i-a devenit familie

 „Prima dată am fost operat la piciorul stâng, iar după trei săptămâni şi la cel drept. Acum, la a doua intervenţie şi familia îmi tot spunea să renunţ, dar eu am ales să merg înainte, ca să fac paşi spre vindecare. Trebuie să ai răbdare ca să ţi se facă o intervenţie chirurgicală, dar mai ales curaj”, a precizat pacientul.  A primit curaj în urma rugăciunii, căci înainte de toate, s-a oprit la capela Spitalului, oaza de spiritualitate care hrăneşte, încă de la intrare, fiecare pacient care păşeşte în instituţia medicală.
De asemenea, datorită căldurii de care echipa medicală a dat dovadă pe perioada spitalizării, ascultând cu atenţie cele descrise de pacient, dar şi evaluând cu profesionalism starea lui de sănătate, domnul Dan a încetat a se mai simţi ca într-o unitate medicală, fiind înconjurat doar de oameni care conlucrau pentru ca el să se facă sănătos. „Cadrele medicale, toată echipa, de la cel mai mic la cel mai  mare sunt foarte buni. Sunt foarte mulţumit, nu am ce să reproşez, şi mâncarea şi cazarea au fost foarte bune”, a spus domnul Dan.

Senzaţia de picior greu, una din manifestările varicelor

În România, conform statisticilor, una din cinci persoane suferă de varice, acele vene vizibile şi mărite în volum, la nivelul membrelor inferioare. Din nefericire, multe dintre aceste persoane se prezintă la medic într-un stadiu avansat al bolii, când au apărut deja ulcerele varicoase. Persoanele cărora li se recomandă să fie mai atente la apariţia varicelor şi care pot merge din timp la medic sunt cele care stau mult timp în picioare, iar în cazul doamnelor mai există posibilitatea  ca varicele să apară în timpul sarcinii, urmând ca intervenţia să fie efectuată după perioada de alăptare. „Simptomele asociate varicelor sunt: edemul la nivelul gleznelor şi durerea, o formă de <<senzaţie de picior greu>> şi care se manifestă la sfârşitul zilei”, a menţionat dr. Cristian Ene Roată, medic primar Chirurgie Generală, specialist Chirurgie Vasculară în cadrul Spitalului Providenţa.

Pacientul este reevaluat la o lună după operaţie

Prin intermediul intervenţiei chirurgicale, cauza varicelor este îndepărtată. „Se realizează o crosectomie, adică se întrerupe refluxul sanguin în venele superficiale, după care se îndepărtează pachetele venoase dilatate”, a explicat dr. Cristian Ene Roată. Durata intervenţiei este în medie de o oră şi jumătate, iar operaţia se poate efectua fie cu rahianestezie (în coloană), fie cu anestezie generală, acest lucru urmând a fi stabilit împreună cu medicul anestezist. 
Echipa medicală are apoi grijă ca pacientul să urmeze etapele recuperării, asigurându-i cele mai bune condiţii. Post-operator, spitalizarea este de două trei zile, timp în care este menţinut un pansament compresiv al piciorului. După externare, este necesar ca pacientul să evite o perioadă statul în picioare şi să poarte ciorapi elastici în timpul zilei, urmând ca la o lună de la intervenţie să fie reevaluat de către medic. De altfel, ciorapii elastici de compresie medicală se pot purta şi pentru a preveni apariţia varicelor, odată cu evitarea statului îndelungat în picioare.

Mai multe informaţii cu privire la serviciile efectuate în cadrul Secţiei de Chirurgie se pot obţine de pe pagina www.providentamedical.ro/noutati/interventii-chirurgicale-la-spitalul-providenta 



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lupta împotriva extremismului, pentru salvarea democrației

Alexandru LĂZESCU

Lupta împotriva extremismului, pentru salvarea democrației

Retorica cu privire la „amenințările la adresa democrației” a ajuns să fie privită cu suspiciune atât din cauza faptului că adesea e vorba de amenințări inventate, cât și pentru că poate fi utilizată ca paravan pentru justificarea acțiunilor împotriva vocilor incomode.

opinii

„Mahalaua celestă Ţicău”

Nichita DANILOV

„Mahalaua celestă Ţicău”

Totul e trasat drept, în unghiuri clare. Nici un hop, nici un dâmb. Când te gândeşti la humuleştean, te apucă disperarea. El era un om viu, gălăgios. Conturul lui nu era trasat din linii drepte, ci din linii strâmbe şi unghiuri ce-o luau pe arătură. Creangă era doar hopuri şi dâmburi.

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie

Ciprian IFTIMOAEI

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie

Îi doresc României să fie o democraţie consolidată (democraţie cu adevărat liberală), cu oameni liberi şi prosperi, cu o economie competitivă pe plan european şi internaţional, protejată de actualul sistem de securitate (SUA şi NATO). Îmi doresc o Românie în care copiii să aibă şanse egale de acces la servicii educaţionale şi sănătate de calitate, în care persoanele vârstnice sunt respectate şi recompensate pe bază de pensii contributive, fără categorii socioprofesionale „speciale”.

„Românce” prin filme germane

Michael ASTNER

„Românce” prin filme germane

Ura, mi-am luat, în sfârşit, un televizor nou, cu sonor (cel vechi şi-l pierduse aproape complet!), l-am instalat, am descărcat, pe lângă app-urile gata instalate (YouTube, de pildă) şi cele cu mediateca ARD şi ZDF şi mi-am început sesiunea de iarnă 2023-2024 de vizionare de filme germane.

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Bombiţa bombiţelor explodează cu stropi în politichia de Bahlui: nea Mihăiţă ar pohti hambasador!

Una tare pe azi, stimaţi telespectatori: voi ştiţi care este ultimul zvon ce tropăie băţos prin politichia mâloasă de Bahlui de sar stropi murdari în toate derecţiile, inclusiv pe pereţii cei galbeni ai sediului proaspăt văruit din Podu Roş? 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri