anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 07.08.2022

Curent anti-vaccinist sau teamă? Doar jumătate din personalul medical din spitalele din Iași ar fi de acord să se vaccineze împotriva COVID-19

GALERIE
vaccin
 • vaccin
- +

În plină pandemie de coronavirus și la puțin timp după ce au început discuțiile despre apariția unui vaccin anti-COVID, personalul medical care se află în prima linie de luptă cu virusul și care ar face parte și din primele persoane care vor fi vaccinate, ezită să se imunizeze. Săptămâna trecută, în unitățile medicale de stat din Iași au circulat liste pe care angajații trebuiau să le semneze dacă erau de acord să se vaccineze împotriva COVID-19. Conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași zilele acestea, din 3.027 de medici care lucrează în unități medicale de stat, doar 1.820 au semnat că doresc să se vaccineze, iar din 4.998 de asistenți, răspunsul afirmativ a venit doar de la 2.347. Raportul se menține și în rândul infirmierilor, din 1.637 vor să se vaccineze doar 699, iar din 900 de îngrijitori doar 366 sunt de acord cu imunizarea.

Dorința de vaccinare este însă mai mare în rândul personalului medical care lucrează în unitățile de asistență socială, dorind în proporție de aproximativ 70-80%. Astfel, din 307 medici din unități de asistență socială și îngrijire, 289 au spus că vor să fie imunizați, iar din 159 de asistenți medicali, 145 au răspuns afirmativ. De asemenea, din 362 de infirmieri, 316 sunt de acord să fie vaccinați, iar din 53 de îngrijitori 35 au răspuns afirmativ.

Reprezentanții DSP Iași nu sunt însă îngrijorați de aceste date, punând alegerile pe seama nivelului de pregătire a angajaților. „Nu m-au surprins datele, mai ales că aderența diferă și în funcție de studii – la medici e bine, la personalul de îngrijire scade. Am discutat cu ministerul și am ridicat această problemă, trebuie să avem grijă cum promovăm noțiunea de vaccinare în condițiile în care există un curent anti-vaccinist, există un curent care nu crede în boala asta, iar cele două asociate reprezintă un factor de risc pentru creșterea complianței populației. Trebuie să avem grijă, vaccinarea anti-HPV a început brusc, fără o comunicare eficientă, și vedem cu toții ce s-a întâmplat”, a precizat Vasile Cepoi, directorul DSP Iași. Începută prima dată în 2008, campania de vaccinare anti-HPV a fost un eșec al statului român, autoritățile nereușind să le convingă pe mamele fetelor care trebuiau vaccinate asupra importanței vaccinării.


Dr. Ionuț Nistor

Motivele care au stat la baza acestor răspunsuri sunt diverse, dar majoritatea sunt cele legate de lipsa informațiilor existente în acest moment despre vaccin. Angajații din spitale spun că discuțiile despre apariția noului vaccin sunt abia la început, nu se cunosc toate efectele adverse, nu sunt realizate suficiente studii în acest sens și nici măcar nu a fost stabilită firma care se va ocupa de producție și de livrare. „Centralizarea numărului de persoane care trebuie vaccinate este o acțiune utilă pentru că probabil va fi o negociere foarte dură pentru fiecare doză de vaccin. Dacă informația asta ar fi fost furnizată corespunzător, cred că numărul de persoane care ar fi spus «da», ar fi fost mai mare. A fost însă perceput ca un acord de vaccinare și acest acord nu are cum să existe pentru că nu avem niciun fel de informații despre studiile evaluate de o entitate neutră, nu știm ce firmă îl va vinde, iar asta duce la o anumită reticență care este corectă. Sunt lucruri diferite și care ar trebui prezentate diferit“, a explicat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, specializat în medicina bazată pe dovezi.

„Personalul medical nu este cobai”


Iulian Cozianu, liderul sindicatului Sanitas Iași

Liderul sindicatului Sanitas Iași, Iulian Cozianu, care este asistent medical la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, susține că aceeași reticență este întâlnită și în rândul colegilor săi. Principalul motiv este același – lipsa de informații și teama că vaccinul ar fi obligatoriu. „De exemplu, eu am fost singurul asistent care a spus că vrea să se vaccineze, iar pe etajul unde lucrez eu sunt 50 de angajați. Au mai fost de acord trei doctori și o infirmieră. Vorbim despre oameni profesioniști, care au suficiente informații încât să spună «da», dar nu în orice condiții, trebuie să știm că există un risc minim. De aici apare reticența, sunt oameni care deja au trecut prin boală și care se întreabă dacă mai are rost să se vaccineze, alții se întreabă dacă vor mai trăi atunci”, a povestit acesta. Asistentul medical mai spune că unii colegi i s-au plâns că se tem că vaccinarea va fi obligatorie și că dacă ar fi semnat că vor să fie imunizați și s-ar fi răzgândit între timp, ar fi trebuit ulterior să plătească doza. „Corect ar fi fost să se precizeze că este vorba despre un aviz de principiu, iar acceptul final să se dea când știm exact despre ce vaccin este vorba. Oamenii și-au mai pus problema că dacă se trec pe listă și apoi se răzgândesc, vor trebui să îl plătească. Totuși, personalul medical nu este cobai, este destul că suntem carne de tun în lupta COVID”, a concluzionat Iulian Cozianu.

Acest articol a fost publicat pe PressHUB în cadrul proiectului “COVID-19 FactsNotFake -The Emergency Newsroom. Infodemic Lie Detector”, un proiect Freedom House Romania, în parteneriat cu Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina și Agenția de Știri Basilica, finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Marii Britanii. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.