Curiozități despre echinocțiul de toamnă, care va avea loc pe 22 septembrie. Ce este și cum ne influențează

vineri, 20 septembrie 2024, 03:36
3 MIN
 Curiozități despre echinocțiul de toamnă, care va avea loc pe 22 septembrie. Ce este și cum ne influențează

Duminică, 22 septembrie, are loc echinocțiul de toamnă 2024. Evenimentul marchează începutul noului anotimp în emisfera nordică și este denumit și ,,toamna astronomică”. La începutul ultimei decade a lunii septembrie, ziua se micșorează, iar noaptea începe să crească. În 2024, echinocțiul de toamnă va fi la ora 15:44, ora României.

Detalii inedite despre echinocțiul de toamnă

 

Deși echinocțiul de toamnă are loc în general pe 22 sau 23 septembrie, ocazional acesta cade pe 21 sau 24 septembrie. Acest lucru se datorează faptului că sistemul calendaristic folosit în Occident (calendarul gregorian) definește un an ca fiind de 365 de zile, sau durata de timp necesară pentru ca Pământul să orbiteze Soarele. În realitate, Pământul are nevoie de 365.25 zile pentru a se învârti în jurul Soarelui.

În 2092 și 2096, echinocțiul de toamnă va fi pe 21 septembrie. Ultima dată când a fost la această dată a fost în anul 1000.

Totodată, echinocțiile aduc aurora boreală, adică acele manifestări de lumină pe cerul nopții. Astfel, echinocțiul semnalează și începutul perioadei în care le putem vedea, continuând în general până la echinocțiul de primăvară din fiecare martie, întrucât aurorele sunt cauzate de interacțiunea vânturilor solare cu câmpul magnetic al Pământului. Vânturile solare sunt particule de plasmă care eliberate de soare și ajung în spațiu.

Mai mult, există mai multe sărbători asociate cu echinocțiul de toamnă. De exemplu, există festivalul neopăgân ,,Mabom”, când sunt sărbătorite strângerea recoltelor și bogăția pământului. În China și în alte țări asiatice, se sărbătorește festivalul lunii, care are loc întotdeauna la mijlocul lunii septembrie, în jurul lunii de recoltă. În România, după cum am aflat de la specialiști în etnologie, nu există credințe populare privind acest fenomen.

 

Ce este un echinocțiu

 

Termenul de ,,echinocțiu” sau ,,echinox” se referă la un fenomen astronomic care are loc de două ori pe an, primăvara și toamnă, în momentele în care ziua și noaptea sunt aproximativ egale în orice loc de pe Pământ, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică. Anual, au loc două astfel de fenomene: echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă.

În primăvară, evenimentul astronomic are loc atunci când Soarele trece de-a lungul ecuatorului ceresc, schimbându-se din emisfera sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie. Începând de acum, ziua va deveni tot mai lungă în comparație cu noaptea, în timp ce noaptea va deveni tot mai scurtă în comparație cu ziua, până la sosirea solstițiului de vară pe 21 iunie.

Echinocțiul de septembrie are loc în momentul în care Soarele traversează, din nou, Ecuatorul ceresc, de această dată din emisfera nordică în cea sudică. Punctul de intersecție din acest moment se numește „punct autumnal”.

Începând de la echinocțiul de toamnă, nopțile sunt mai lungi decât zilele,  până la data de 21 decembrie, când apare solstițiul de iarnă.  La schimbarea orei intervine aproximativ o lună după echinocțiul de toamnă. Anul acesta, se trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, în ultima duminică din lună.

Etichete: echinocțiu, Iasi, toamna

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii