Liberalii ar putea preda la „Ștefan Gheorghiu” cursuri de ascundere a adevărului după cuvinte frumoase. Ministrul-drujbă, Costel Alexe, a prezentat săptămâna trecută, ca pe o mare victorie, adoptarea noului Cod Silvic. În fraze sforăitoare, Costel Alexe a asigurat pe oricine voia să-l creadă, dacă mai există oameni de bună-credință dispuși la aceasta, că nici măcar o creangă nu va mai si ruptă dintr-un copac fără un dosar plin de ștampile frumos colorate.
Ce nu a spus însă ministrul este faptul că da, noul Cod Silvic reprezintă o victorie, dar nu a iubitorilor de pădure, ci a drujbelor. Deja, samsarii de lemn își freacă mâinile de bucurie că nu vor trebui să oprească drujbele nici măcar o clipă.
Societatea civilă atrage atenția că multe din prevederile promovate de ministrul-drujbă reprezintă doar praf în ochii cetățenilor onești. Astfel, șirul minciunilor ministeriale pe marginea noului Cod Silvic este incredibil de lung. De fapt, fiecare frază pronunțată de ministrul-drujbă pe această temă a fost o minciună, după cum puteți vedea în continuare.
1. Ministrul a spus că de acum înainte, furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu. FALS! Dosar penal se va întocmi doar dacă valoarea prejudiciului va fi mai mare decât de cinci ori prețul mediu al metrului cub de masă lemnoasă. Cu alte cuvinte, „furați cât vreți băieți, dar nu puneți mai mult de 4,9 mc de lemn în camion”. Și suntem siguri că polițiștii vor avea la ei în permanență actualizarea prețului mediu de lemn la bursa din Viena și vor face cursuri de evaluare a masei lemnoase pentru a verifica în ce măsură lemnele dintr-un camion depășesc valoarea maximă permisă.
2. Camioanele folosite la transportul lemnului tăiat ilegal vor fi confiscate. FALS! Curtea Constituțională s-a pronunțat deja pe această temă anul trecut, apreciind ca neconstituțională o astfel de dispoziție. Logic, pentru că ar trebui mai întâi demonstrat că lemnul a fost tăiat ilegal, iar simplul fapt că șoferul nu are actele necesare la el nu e o dovadă, ci doar o prezumție. La contrabanda cu țigări, este evidentă încălcarea legii. Aici, nu. De altfel, măsura ar fi imposibil de aplicat, dacă șoferul transportă doar 4,9 mc de lemn. Nu e infracțiune, e doar contravenție. Nu confiști mașina celui care depășește viteza, nu?
3. Tăierile „la ras” vor fi interzise în rezervațiile naturale. Nu e fals, din păcate. E CRIMĂ. Până acum, cu excepția unor tratamente specifice și a altor situații excepționale, în rezervații erau interzise tăierile de orice fel. Acum, sub bagheta ministrului-drujbă, vor fi premise tăierile progresive și cele successive. În final, pădurea va fi tot rasă. Exact ce se întâmplă acum la Bârnova și Dobrovăț.
4. Avizul de transport va deveni obligatoriu și pentru rumeguș, biomasă, scoarță și orice rest de lemn. Din nou, CRIMĂ. Asta, pentru că diavolul se ascunde în detalii. Unitatea de măsură folosită în avize, pentru lemn, este metrul cub. Rumegușul și celelalte se măsoară în tone. Ca noua prevedere legală să poată fi aplicată, va trebui modificat și extins sistemul SUMAL, care nu este funcțional 100% nici acum. Un nou blocaj, o nouă întârziere care va însemna un nou bilet de voie eliberat în alb drujbarilor.
5. Lemnul va fi comercializat „preponderent” ca lemn fasonat. Ce înseamnă „preponderent”? Legea nu dă niciun procent clar. Conform Dicționarului explicativ al limbii române, „preponderent” înseamnă „majoritar”. Iar asta înseamnă de la 50,01% în sus. Altfel spus, liber la bușteni până la 49,99%.
Am vrea să credem că ministrul drujbă a citit pur și simplu ce i-au scris consilierii. Ar însemna că este doar naiv și neatent, adică neprofesionist și deci nedemn de funcția pe care o ocupă. Ne este însă teamă de contrariul, și anume de faptul că a mințit cu bună-știință, pentru a ascunde de ochii opiniei publice masacrul care nu a încetat nicio clipă în pădurile României și care capătă acum un nou avânt.
Departamentul de comunicare al PSD Iași
Publicitate și alte recomandări video