anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Cursa angajărilor la stat înainte de „marea înghețare”. Cum scăpăm de funcționari?

GALERIE
functionari
 • functionari
- +

Deși liderii coaliției au promis înghețarea angajărilor la stat, Guvernul a anunțat atât lărgirea propriei organigrame cât și creșterea numărului angajaților din ministere.

Economiștii sunt de părere că statul va fi obligat să recurgă la un sistem de reforme fundamentale, care să vizeze chiar administrația publică locală, unde sunt peste 450.000, adică peste o treime din totalul angajaților la stat.

„Un lucru este sigur, funcționarii publici nu vor putea fi îndepărtați din aparatul public fără o restructurare a acestui aparat și a companiilor statului. Având în vedere faptul că ei nu pot fi disponibilizați, nu pot fi concediați, singura soluție pentru a reduce din numărul uriaș al funcționarilor din instituțiile publice din România este să facem o reorganizare administrativă a țării. Să mai renunțăm la consilii județene, prefecturi, instituții descentralizate – zeci de mii de instituții publice care toacă bani și care în acest an de criză ne generează probleme financiare. Am ajuns ca din taxele și impozitele 90% din bani să se ducă pe pensii și salarii, ceea ce este uriaș raportat la dimensiunea problemei”, a declarat economistul Adrian Negrescu.

Pe de altă parte, experții în politici publice sunt de părere că Guvernul Ciucă, dar și coaliția care-l susține, suferă de o lipsă de credibilitate cauzată în principal de lipsa de coerență privind necesarul de personal din sistemul public.

„Vorbim de o lipsă de credibilitate, care vine mai ales dintr-o lipsă de viziune și coerență. În primul rând, greșeala pe care o face Guvernul este că prezintă aparatul public ca un tot, care are aceleași caracteristici din punctul de vedere al angajaților. Ori asta este fals, pentru că sunt zone în sistemul public în care în mod evident este un deficit de oameni, și zone în care avem prea mulți angajați. Simplificând puțin, acolo unde e de muncă sunt prea puțini oameni, iar acolo unde e de stat sunt cam mulți angajați. Iar exemple sunt. Spre exemplu avem deficit de personal în domeniul de Sănătate, asta în ciuda faptului că au crescut puternic salariile aici. Condițiile de muncă sunt destul de proaste, și atunci oamenii preferă să plece în străinătate la un venit cel puțin la fel de bun, dar cu condiții mai bune. Sunt spitale care au un deficit de medici și de personal tehnic, iar aici e ilogic să suspenzi angajările”, a declarat sociologul Ovidiu Voicu, președintele Centrului pentru Inovare Publică.

Aflați amănunte de pe fanatik.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.