Programe gratuite de formare în domeniul antreprenoriatului social în regiunea transfrontalieră România – Republica Moldova, susținute de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).
Paradigma de business se schimbă. Afacerile viitorului sunt prietenoase cu omul, mediul și comunitatea. Se vorbește tot mai mult despre impact în comunitate, inovație socială, sustenabilitate, performanță non-financiară. În acest context, economia socială este un sector care începe să fie din ce în ce mai vizibil.
În țara noastră, una dintre organizațiile care se află în avangarda noului curent este Fundația “Alături de Voi” (ADV) România, care a înființat în 2008 UtilDeco - întreprinderea socială și unitate protejată autorizată - o soluție de angajare pentru tinerii cu dizabilități, a celor care vin din sistemul de protecție al copilului sau din familii cu probleme, tineri care anterior fuseseră beneficiari în programele derulate de fundație. Astăzi, la 13 ani distanță, fundația deține 3 întreprinderi sociale proprii – WISE Travel, JobDirect, UtilDeco – cea mai mare întreprindere socială de inserție din România și model de bune practici oferit de Comisa Europeană. În 2020, ADV România a sprijinit înființarea a 42 de întreprinderi sociale prin intermediul unui program POCU. În prezent, pregătește lansarea a unei hărți interactive regionale de întreprinderi sociale și derulează programe pentru dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova și Ucraina.
Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 sprijină dezvoltarea antreprenoriatului social în regiunea transfrontalieră
În luna octombrie 2020, Fundația “Alături de Voi” (ADV) România, în parteneriat cu Academia de Administrare Publică și Fundația „Ecoul Cernobîlului” din Republica Moldova au lansat, proiectul „Parteneriat transfrontalier pentru dezvoltarea antreprenoriatului social”, nr. 2SOFT/1.1/107, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI). Prin intermediul acestui proiect se derulează programe specifice comune de educație pentru antreprenoriat social, a fost înființat un centru transfrontalier de resurse în domeniul economiei sociale, se organizează cursuri de formare profesională și a fost lansată o revistă științifică de economie socială.
Cursuri gratuite în regiunea transfrontalieră
În regiunea transfrontalieră România – Republica Moldova, județele Iași, Vaslui, Botoșani și Galați în această perioadă se face selecția participanților pentru cursul de Antreprenor în Economia Socială, certificat ANC, care se va derula la sediul Fundației ADV România. La aceste cursuri pot participa reprezentanți ai autorităților publice, din instituții de învățământ, ONG-uri, întreprinderi sociale, persoane din grupuri de risc și alte persoane interesate de acest subiect, inclusiv studenți.
În Republica Moldova, până în acest moment, au fost încheiate patru programe de formare profesională pentru urmtoarele specializări: formare de formatori, antreprenor în economia socială, consilier privind orientarea în carieră, manager întreprindere socială. În următoarele luni, se vor mai organiza următoarele cursuri: management resurse umane, manager proiect și expert financiar.
Detalii despre cursuri, perioada și condițiile de înscriere sunt pe website-ul proiectului: https://academiaadv.ro
Prima revistă transfrontalieră de economie socială
Tot în cadrul proiectului, a fost lansată prima ediție a Revistei “Economia Socială” - prima revistă teoretico-practică transfrontalieră, trimestrială, bilingvă. Primul număr al revistei prezintă o perspectivă amplă asupra economiei sociale și reunește 12 articole semnate de profesori universitari, experți în economia socială, antreprenori sociali și doctoranzi.
Reprezentanți ai mediului academic (cadre didactice universitare, cercetători, doctoranzi şi masteranzi), ai sectorului economiei sociale/antreprenoriatului social, organizaţiilor nonguvernamentale, mass-mediei, dar şi alte categorii de specialişti cu expertiză în domeniu, din Republica Moldova şi România sunt invitați să contribuie cu articole la următoarele numere ale revistei, metodologia fiind disponibilă pe website-ul proiectului.
De ce să devii antreprenor în economia socială?
În ultimii ani, economia socială a devenit un fenomen global. Este un subiect care se discută la cele mai înalte forumuri, iar în contextul pandemiei rolul întreprinderilor sociale a devenit și mai evident. Potrivit informațiilor World Economic Forum, în ultimele două crize financiare, economia socială a depășit celelalte sectoare ale industriei și a generat până la 12% din locurile de muncă, rezolvând în același timp și probleme sociale presante. În ianuarie 2021, tema economiei sociale a fost o prioritate pe agenda Forumului Economic de la Davos, ca sector esențial în restructurarea economică post-pandemie. La finalul anului 2021, Uniunea Europeană va lansa Planul de Acțiune pentru Economia Socială, iar Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede trei scheme de granturi pentru sprijinirea dezvoltării economiei sociale și schimbări legislative care să vină în sprijinul antreprenorilor sociali din țara noastră. În 2020, Organizația pentru cooperare economică și dezvoltare – OECD a lansat “Global Action: Promoting Social and Solidarity Economy Ecosystems”, un program global de sprijin pentru întreprinderile sociale.
Întreprinderile sociale reprezintă un nou tip de inițiativă, un model economic hibrid care îmbină instrumente de business clasic cu misiunea socială caracteristică organizațiilor non-profit, rolul lor fiind acela de a rezolva o problemă socială. În definitiv, o afacere socială se administrează ca o afacere autentică, generând profit suficient pentru a acoperi costurile și pentru a crea resursele necesare realizării scopului social.
Fundația “Alături de Voi” România (ADV) - promotor activ al economiei sociale
În România, organizația care a făcut pionierat în domeniul economiei sociale este Fundația “Alături de Voi” România (ADV), fiind declarată Antreprenorul Social al Anului 2016 în cadrul competiției mondiale EY Entrepreneur Of The Year. Expertiza practică în domeniul economiei sociale este datorată dezvoltării sub umbrela ADV România, începând cu anul 2008, a trei întreprinderi sociale proprii, iar una dintre ele este autorizată ca unitate protejată și întreprindere socială de inserție. Astăzi este unul dintre cei mai activi promotori ai conceptului de economie socială în România, Republica Moldova și Ucraina. ADV România a contribuit la apariția Legii nr. 219/2015 privind economia socială și la alte inițiative legislative din domeniu. A colaborat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova la realizarea Programului Național de Dezvoltare a Antreprenoriatului Social 2021-2025. În iulie 2021 a fost selectată ca membru în Comisia Naţională pentru Economie Socială.
Proiectul „Parteneriat transfrontalier pentru dezvoltarea antreprenoriatului social” este finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România - Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI). Bugetul proiectului are o valoare de 439,922.00 Euro, din care finanțarea UE este de 395,929.8 Euro. Contribuția Fundației “Alături de Voi” România este de 29,586.7 Euro, a Academiei de Administrare Publică este de 12,008.5 Euro și a Fundației „Ecoul Cernobîlului” este de 2,397 Euro.
⃰ ⃰
Acest articol a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului și nu reflectă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene.
www.ro-md.net
„Uniunea Europeană este alcătuită din 27 de state membre care au decis să își unească treptat cunoștințele, resursele și destinele. Împreună, pe parcusul unei perioade de extindere de 50 de ani, aceste state au construit o zonă de stabilitate, democrație și dezvoltare durabilă, menținând în același timp diversitatea culturală, toleranța și libertățile individuale. Uniunea Europeană se angajează să împărtășească realizările și valorile sale cu țările și oamenii de dincolo de granițele sale.”
Data: august 2021
Locatia: strada Bazinelor, nr. 5, Uricani, jud. Iaşi
Persoana de contact: Ramona Marian, Manager Proiect, Fundația “Alături de Voi” (ADV) România, telefon: +40 757 110 246, e-mail: ramona.marian@alaturidevoi.ro