Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Curte pavată cu gresie: avantaje şi dezavantaje

GALERIE
Curte pavată cu gresie
  • Curte pavată cu gresie
- +

Pavarea curţii poate reprezenta o problemă atunci când te gândeşti care sunt produsele cele mai indicate pe care să le foloseşti. Să alegi pavelele din piatră cu diferite forme, să alegi ciment sau gresie? 

Pe lângă aspectul frumos pe care ţi-l doreşti să îl aibă curtea ta, trebuie să ştii că materialul pe care îl alegi pentru curte trebuie să fie rezistent la trafic, la temperaturile climatice, dar şi la alte substanţe ce pot cădea pe ea. Iar gresia de exterior este unul dintre materialele potrivite pentru pavarea curţii, fiind durabilă şi rezistentă.

Este suficient de rezistentă într-o curte?

Cu siguranţă ţi-ai pus întrebarea asta, mai ales dacă ai făcut comparaţie cu gresia de interior, care ştim cu toţii că aceasta este mai sensibilă şi poate crăpa mult mai uşor. Da, gresia de exterior are ca şi caracteristică ce o defineşte, durabilitatea. Indiferent de condiţiile meteorologice, fie că vorbim de ploaie, îngheţ, caniculă, materialul rezistă în timp. Cu siguranţă zona din curte este intens circulată, dar gresia este rezistentă şi în cazul acestui factor. Aspectul cel mai important, care o defineşte de alte materiale pentru exterior, este faptul că este abrazivă şi automat este şi antiderapantă. 

Atenţie la montare

Pentru a oferi rezultate bune în timp, gresia trebuia montată corect. În primul rând trebuie să fie corect şi bine lipită una de cealaltă, cu adeziv special, pentru a nu permite pătrunderea apei. Dacă apa nu se infiltrează printre plăcile de gresie atunci cu siguranţă nu vei da greş cu gresia în curte. Nu se montează deloc greu, ci din contră, procesul este foarte uşor. Trebuie să ştii că adezivul, chitul pe care îl iei pentru montarea gresiei trebuie să fie tot pentru exterior, rezistent la apă sau la temperaturi schimbătoare. Rosturile gresiei trebuie să fie bine sigilate între ele pentru a nu apărea probleme în caz de dezgheţ, cum ar fi crăparea, spargerea gresiei.

Se curăţă repede şi uşor

Pe lângă durabilitatea garantată, faptul că este un material care se întreţine extrem de uşor este încă un avantaj. Mai mult ca sigur nu îţi doreşti o curte pe care să o întreţii şi să o cureţi greu. O gresie de exterior în curte poate fi curată cu mătura şi făraş, apă şi un detergent special pentru modelul de gresie şi o găleată cu mop. Alimente, băuturi, orice ar cădea pe gresie nu pătează şi se curăţa foarte repede şi uşor.

În cazul gresiei se găsesc o gamă variată de produse. Fie că îţi doreşti o gresie mată sau poroasă ori o anumită culoare sau plăci de anumite dimensiuni, întotdeauna vei găsi ceea ce cauţi. În funcţie de dimensiunea pe care vrei să o acoperi cu gresie vei găsi placi într-un format mai mic sau mai mare. Pentru balcoane deschise sau terase poţi alege modele închise la culoare, iar pentru suprafeţe mai mari din curte, poţi opta pentru modele colorate. Mai mult de atât, poţi găsi cu uşurinţă plăci de gresie care să imite perfect lemnul sau care să aibă aspect de beton, teracota, piatră, ardezie. Tot ce trebuie să faci este să îţi alegi modelul preferat.

Cum să întreţii pardoseala de exterior din terasă

Pardoselile exterioare sunt expuse în mod direct şi constant fenomenelor naturii, iar dacă nu sunt protejate în mod corespunzător durata de viaţă a materialelor folosite se poate reduce considerabil. Fiecare tip de finisaj ales pentru terasa exterioară are nevoie de o modalitate diferită de întreţinere. Fie că vorbim despre lemn, gresie sau piatră, materiale ce de-a lungul anilor s-au dovedit a fi cele mai utilizate pentru pardoselile exterioare, este necesar să le oferim protecţie pe termen lung.

Pardoseala pentru exterior din lemn

O terasă exterioară finisată cu lemn oferă un decor diferit, elegant şi întotdeauna în trend, însă lemnul este un material ce are mereu nevoie de întreţinere specială. Curăţarea pardoselii din lemn nu se va face niciodată cu apă din exces deoarece aceasta poate provoca umflarea podelei. De asemenea, cârpa cu care pardoseala este ştearsă trebuie să fie una moale, din microfibre. O pardoseală din lemn natural poate fi curăţată foarte uşor cu o soluţie naturală pe care o poţi prepara singur acasă. Ai nevoie de apă de cartofi, după ce ai pus la fiert 125 grame de făină de cartofi în jumătate de litru de apă, aceasta se transformă în gel, iar ulterior se dizolvă în 10 litri de apă. După folosirea soluţiei, se curăţă podeaua şi se şterge cu o cârpă uscată. Petele care se pot forma pe podea se pot curăţa şi ele uşor cu ajutorul unor ingrediente pe care deja le ai în casă. Poţi curăţa petele de grăsime cu ajutorul pudrei de talc sau argilă, petele de vopsea cu ajutorul unei cârpe înmuiată în spirt, petele de cerneală se curăţa uşor cu ajutorul unei periuţe de dinţi îmbibate în suc de lămâie. Evită substanţele puternice sau abrazive care pot ataca lemnul.

Lemn pentru exterior – pardoseli deck

Deck-ul este duşumeaua care se foloseşte pentru terasa cu striuri în lungime, lamele sau plăci pătrate ce îi permite apei să se scurgă şi în acest fel, podeaua nu este afectată. Pardoseala din lemn pentru exterior, deck-ul, se poate instala pe o gamă variată de suporturi, precum ciment, pământ sau iarbă, pietriş, lemn, pvc, profile metalice. Întreţinerea podelei se face cu ajutorul produselor speciale pentru lemn dizolvate în apă. Pentru a păstra timp îndelungat aspectul strălucitor al podelei, poţi încerca o dată la şase luni un strat de ulei pentru exterior.

Pardoseala pentru exterior din gresie

Gresia pentru exterior cu aspect de duşumea este mai rezistentă în timp şi mai rezistentă la îngheţ sau dezgheţ. Este recomandat ca gresia pentru exterior să aibă o grosime de până la 2 cm placă. Există o gamă variată de modele de gresie pentru exterior, gresie mata, gresie antiderapantă, gresie poroasă şi multe modele rezistente în timp şi la variaţiile de temperatură. Ca şi modalitate de întreţinere, gresia se curăţă foarte uşor, nu necesită un proces special de tratare sau curăţare. Ai nevoie de apă caldă, cârpa moale şi detergent sau săpun lichid pentru gresie. Poţi prepara singur acasă un amestec care te va ajuta să cureţi şi mai uşor gresia. Prepara o soluţie din 100 gr bicarbonat, 500 ml apă, oţet sau zeamă de lămâie. Cu un amestec simplu preparat în casă vei reuşi să îi dai strălucire gresiei tale.

Pardoseală pentru exterior din piatră naturală

Terasa placată cu piatra naturală are un aspect diferit, oferă eleganta şi stabilitate. Ca şi modalitate de întreţinere, o mătură ce are perii moi cu siguranţă te va ajuta să cureţi praful, fără să zgârii plăcile. Este indicat să foloseşti detergenţi speciali pentru piatra naturală pentru a nu distruge stratul şi să clăteşti cu apă pentru a elimina praful. Evită să foloseşti substanţe acide care pot dăuna.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri