Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

miercuri, 21.02.2024

Curtea Constituţională returnează unui traficant prins la Iaşi ţigările fără timbru, alcoolul şi motorina confiscate. Le râde în nas procurorilor

GALERIE
tigari_contrabanda
  • tigari_contrabanda
- +

Prins la Rediu cu maşina ticsită de ţigări, alcool şi bidoane cu motorină, un moldovean a scăpat de acuzaţiile de contrabandă, pentru că procurorii nu şi-au mai bătut capul cu el. Încercarea Direcţiei Vamale de a obţine măcar confiscarea bunurilor deţinute evident ilegal a eşuat, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale. Ţigările, băutura şi motorina sechestrate îi vor fi restituite.

În dimineaţa zilei de 6 martie 2019, un echipaj al poliţiei de frontieră a oprit în trafic un Vokswagen Caravelle condus de Pavel C., în zona Zahorna din Rediu. Maşina era plină de surprize. În habitaclu, între scaunele din faţă au fost găsite 20 de pachete de ţigări Sobranie, cu inscripţia „for duty free”. Sub scaunul din dreapta, într-o sacoşă, au fost găsite 20 de pachete de ţigări King şi 40 de pachete de Ashima, toate cu aceeaşi inscripţie.

În pereţii laterali, în locaşurile pentru difuzoare, erau ascunse alte 50 de pachete de Ashima, iar în locaşurile de depozitare din bordul autoturismului, alte 5 pachete de King şi 5 de Kent. Sub bancheta din spate, în trei cutii de carton, se aflau 6 sticle de un litru de vodcă Nemiroff, 4 sticle de 1 litru de whisky Ballantines, două sticle a un litru de alcool 96% produs în Tiraspol şi 14 sticle de vin spumant de mai multe tipuri. În compartimentul de bagaje al maşinii, poliţiştii au mai găsit 15 bidoane cu câte 18 litri de motorină şi alte două bidoane de 10 litri din acelaşi combustibil.

Automobilul a fost reţinut de poliţişti, iar marfa, introdusă în camera de corpuri delicte a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră. Maşina avea să-i fie restituită după două săptămâni basarabeanului, dar procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie au început cercetările împotriva lui Pavel C., pentru contrabandă. După un an de cercetări, în septembrie 2020, procurorii au dispus renunţarea la urmărirea penală, considerând că prejudiciul calculat de Direcţia Regională Vamală, de aproape 3.000 de lei, nu merită efortul unui proces. Ei au propus însă confiscarea ţigărilor, băuturii şi motorinei, aflate în custodia Poliţiei de Frontieră.

La începutul acestui an, în februarie, Direcţia Vamală a cerut Judecătoriei să aprobe confiscarea mărfii. În martie însă, Curtea Constituţională a declarat că paragraful din Codul Vamal prin care era asimilată contrabandei şi simpla deţinere de bunuri provenite din contrabandă a fost declarat neconstituţional, pentru că nu stabilea limite cantitative. Prin Codul Vamal, putea fi condamnat şi un cetăţean care avea asupra lui un pachet de ţigări Ashima cumpărate din piaţa Nicolina. După intervenţia Curţii Constituţionale, pentru a fi considerat contrabandist, învinuitul trebuia să fie prins practic pe fâşia de frontieră, cu marfa asupra lui. Era exact paragraful în care se încadra Pavel C.

Judecătorii au constatat pe de o parte că Pavel C. nu fusese trimis în judecată pentru contrabandă. Pe de altă parte, fapta pentru care fuseseră început cercetările fusese desfiinţată de CCR. Prin urmare, moldoveanului nu i se reproşa în fond nimic, iar bunurile reţinute nu puteau fi considerate ca provenind din contrabandă. Cererea de confiscare a mărfii a fost respinsă luni. Direcţia Vamală are la dispoziţie trei zile de la comunicarea deciziei pentru a depune o eventuală contestaţie.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Indiscreţia jurnalistică

Ioan Alexandru TOFAN

Indiscreţia jurnalistică

Cele mai intime şi ferite aspecte ale unei vieţi individuale ajung mărfuri publice. Asta ca să fie clar că suntem toţi la fel, indiferent de ceea ce facem: anatomia ne leagă, ne face să fim asemenea geniilor. Lectura presei ne linişteşte, pentru că ne arată că nimeni nu-i perfect. Aşadar, să ne culcăm voioşi pe-o ureche, că avem de ce.

opinii

„Rabla” pentru politicieni

Briscan ZARA

„Rabla” pentru politicieni

Eu aş vota un politician sincer care ar spune în plină campanie electorală: „Stimaţi alegători, eu nu mă pricep cu adevărat la administraţie, mă orientez mai întotdeauna după cum bate vântul şi după cum îmi iese şi mie ceva. Eu candidez la această funcţie pentru că voi avea un salariu bun şi mai multe beneficii la pachet. Ăsta-i adevărul. Dacă mă credeţi şi încă doriţi să mă votaţi, bine, dacă nu, asta-i viaţa!...”

În faţa ispitei

Cristina DANILOV

În faţa ispitei

Suntem adesea în fața unei alegeri – să cedăm sau nu în fața ispitei? Adesea, oamenii nu realizează situația pe care o au și consecințele care pot veni din cedarea în fața ispitei. Acţionează emoțional, în funcţie de situaţie, motiv pentru care se întâmplă atât de multe greşeli în viaţa lor. De dragul unei plăceri mai mici, o persoană poate sacrifica o plăcere mai mare, de dragul unei aventuri, o relație stabilă, cedând în fața ispitei. Anticipând ceva bun, care poate fi primit aici și acum, o persoană începe să experimenteze emoții puternice care îl privează de capacitatea de a gândi în perspectivă. 

Din nou despre Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Din nou despre Marcel Chirnoagă

Spirit neliniştit, înrudit cu Hieronymus Bosch, Albrecht Dürer, Rembrandt, Francisco de Goya, William Blake, Gustave Doré, Khalil Gibran, Marcel Chirnoagă face parte din marea familie a artiştilor vizionari, care au schimbat percepţia noastră asupra lumii. El este un maestru al liniei, al luminii şi al umbrelor încrustate pe placa de metal, topite în bronz sau cioplite în piatră.

pulspulspuls

Pentru cine e întâlnirea de la filiala partidoiului?

Pentru cine e întâlnirea de la filiala partidoiului?

Iacătă, stimaţi telespectatori, ce instantaneu fain ne-a trimis un binevoitor, după ce l-a pescuit de pe tarlaua feisbucistă, de pe pagina unui băiat de bine, amic din zona sforarilor politici de Bahlui. 

Caricatura zilei

Ședințe despre Comasare

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri