Curtea Constituţională s-ar putea muta la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Curtea Constituţională s-ar putea muta la Iaşi

GALERIE
chiuariu
  • chiuariu
- +

udor Chiuariu a propus mutarea sediului Curţii Constituţionale în provincie şi intoducerea unei instanţe de control la deciziile CCR. Ideile sale au stârnit râsul printre oficiali.

Vicepreşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Tudor Chiuariu (PNL), a propus în cadrul unei dezbateri a Forumului constituţional ca sediul Curţii Constituţionale să fie mutat din Bucureşti la Iaşi, Cluj-Napoca sau Sibiu, pentru a fi evitate presiunile politice asupra judecătorilor. Chiuariu a menţionat că ideea a fost preluată de la un fost ministru de Justiţie al Germaniei, după ce a constatat "câtă pasiune naşte" în România această instituţie. Senatorul PNL a precizat că mutarea sediului Curţii Constituţionale are drept scop "stabilirea unei anumite distanţe faţă de evenimentele politice ale zilei, faţă de presiunile politice", astfel încât judecătorii Curţii să-şi păstreze imparţialitatea. Chiuariu a mai susţinut că probabil că cele mai îndreptăţite localităţi "din punct de vedere al tradiţiei juridice" să găzduiască sediul CCR ar fi Iaşi, Cluj-Napoca sau Sibiu.
De asemenea, senatorul PNL a propus instituirea a două niveluri de activitate a Curţii Constituţionale, respectiv a unui for de apel unde să poată fi decise eventualele contestaţii faţă de deciziile iniţiale ale CCR.
 

"Nu există în nicio ţară din lume acest model"

 
James Hamilton, membru al Comisiei de la Veneţia, a declarat ieri că ideea unei Curţi Constituţionale cu două niveluri, propusă de liberalul Tudor Chiuariu, nu are vreun precedent în vreo altă ţară. "S-a exprimat opinia că în principiu acest model pare să fie deschis, numai că după cum ştim noi nu există nicio altă ţară din lume care să fi adoptat acest model, aşa că e important pentru dumneavoastră să examinaţi ce se speră să se realizeze prin acest lucru. Bineînţeles, există acest avantaj că ai două niveluri, pentru că se creează în acest fel timp de reflecţie şi de gândire, se emite o a doua opinie, şi poate calitatea hotărârilor va fi mai bună. Se judecă o primă dată într-o primă instanţă şi după aceea hotărârea este judecată şi în a doua instanţă. Numai că CCR trebuie să opereze uneori în situaţii de urgenţă, şi în cazuri importante s-ar putea ca timpul la dispoziţie să fie foarte scurt. Dacă se introduce un astfel de sistem, ar putea să fie nevoie de un filtru, ca la Curtea de Apel să nu primească toate dosarele de la Curtea de primă instanţă", a susţinut Hamilton.
 

Zegrean: Sediul să se mute la judecători acasă

 
Mult mai acid la adresa lui Chiuariu a fost premierul Ponta, care a spus că nu a mai auzit de aşa ceva şi că el personal nu are atâta fantezie. "Unde să le atacăm ? (n.r. - deciziile CCR). Nu am mai auzit de aşa ceva. Nu mă puneţi pe mine...nu am atâta fantezie, nu am auzit nicăieri în Europa de încă o Curte, care cum să fie ? Să fie Curtea Megaconstituţională ?", a răspuns Ponta întrebărilor pe această temă ale jurnaliştilor. După ce i s-a explicat că Tudor Chiuariu propune să existe posibilitatea ca şi deciziile CCR să poată fi contestate tot la Curte, premierul a răspuns: "Nu e deja destul de complicat, asta ne mai trebuie acum ?"
Şi preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, a comentat în glumă propunerea de mutare a sediului CCR, afirmând că, din iunie, un singur judecător va avea domiciliul în Capitală, astfel că sediul va trebui mutat în opt localităţi, "la fiecare acasă".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.