Curtea de Conturi Maghiară: lectura raportului de activitate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 21.01.2022

Curtea de Conturi Maghiară: lectura raportului de activitate

GALERIE
raport activitate
 • raport activitate
- +

Având o populaţie situată la doar 50% din cea a României şi un PIB de 66% faţă de acelaşi indicator al nostru, Ungaria dispune de un aparat de audit public extern (prin intermediul Oficiului de Stat pentru Audit/OSAU) cifrat la cca. 500 persoane.

Reglementarea funcţionării OSAU este similară celei întâlnite în cazul Curţii de Conturi a României (CCR), care, în schimb, datorită anumitor particularităţi organizatorice etc., operează cu un număr triplu de personal. În principal, cei 500 de auditori ai OSAU monitorizează execuţia bugetului de stat, gestionarea finanţelor publice, precum şi administrarea patrimoniului public şi privat al statului, din punct de vedere al legalităţii, eficacităţii şi eficienţei. Atribuţiile acestora includ şi activităţi intensive de consiliere şi furnizare de informaţii, ceea ce nu regăsim deocamdată în cazul CCR.

În paranteză fie spus, actul normativ care va aduce şi auditorilor CCR asemenea atribuţii se află în dezbatere parlamentară de cca. un an, acesta plecând de la ideea că „funcţia de control presupune şi desfăşurarea de activităţi de îndrumare şi consiliere metodologică menite să asigure respectarea legii şi a procedurilor privind formarea, administrarea şi utilizarea fondurilor publice” (http://www.cdep.ro/proiecte/2017/100/50/5/pl88.pdf). Dintr-un ultim document publicat rezultă că aferent anului 2016, OSAU a elaborat 260 rapoarte, pe baza acestora fiind emise 2.232 de recomandări şi 169 de scrisori de avertizare către entităţile auditate (https://www.asz.hu/). Formularea recomandărilor a presupus analiza/evaluarea a 471 de planuri de acţiune ale respectivelor entităţi. Pentru valorificarea anumitor constatări, Oficiul recurge la colaborarea cu alte instituţii (90 cazuri, pentru anul 2016). În conformitate cu propria legislaţie, dacă în cursul procesului de audit apar motive să fie suspectată o tranzacţie ca având caracter penal, devine obligatorie notificarea de îndată a autorităţii competente. În cazul altor acte ilegale, se poate iniţia clarificarea şi executarea răspunderii.

Pe rol există cca. 100 cazuri care fac obiectul unei investigaţii pe baza notificărilor din partea OSAU către autorităţile de investigare. Investigaţiile au fost dispuse plecând de la acte suspecte în materie de gestionare a fondurilor ori de aplicare a normelor/principiilor contabile. În procedurile privind achiziţiile publice au fost constatate încălcări în numeroase cazuri, fiind aplicate amenzi în valoare de peste 34 milioane HUF (cca. 109 mii euro). Cu ocazia verificărilor la operatorii economici de stat s-a efectuat notificarea Camerei Auditorilor Maghiari (61 cazuri), pentru nereguli de audit detectate la aceştia. S-a notificat, apoi, Administraţia fiscală şi vamală pentru probleme legate de stabilirea, declararea sau plata datoriilor la bugetul statului (12 cazuri). Băncii Naţionale a Ungariei, care acţionează (şi) ca autoritate de supraveghere a organizaţiilor financiare, i s-au transmis două notificări ca urmare a neregulilor observate la instituţiile financiare.

Pe de altă parte, au fost notificate autorităţile competente în plan teritorial responsabile cu supravegherea entităţilor locale, în 32 de cazuri, considerându-se că respectivele constatări ale auditorilor ar putea fi cel mai bine remediate de către acestea, dispunând de instrumente mai eficiente decât cele ale OSAU (https://www.asz.hu/). Cooperarea cu autorităţile de investigare mai îmbracă şi o altă formă, ţinând cont că în conformitate cu procedura penală aplicabilă, instanţa, procurorul şi autoritatea de investigaţie pot contacta OSAU pentru furnizarea sau transmiterea de informaţii, date sau documente. Astfel doar în anul 2016, Oficiul a răspuns la 35 de cereri oficiale ale autorităţilor de anchetă care desfăşurau proceduri penale, transmiţând toate documentaţiile deţinute în legătură cu respectivele cauze. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X