anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Curtea Supremă a SUA închide unul dintre fronturile judiciare deschise împotriva lui Donald Trump

GALERIE
Curte Suprema
 • Curte Suprema
- +

Curtea Supremă a Statelor Unite a dispus luni să se închidă procedurile judiciare angajate împotriva lui Donald Trump, în numele unei clauze a Constituţiei care interzice unui preşedinte să accepte venituri de origine străină, relatează AFP.

Cele două dosare - care vizează hotelul pe care Donald Trump îl deţine la Washington - sunt ”caduce”, stabileşte cea mai înaltă jurisdicţie, care ia astfel act de plecarea sa de la Casa Albă. Imediat diupă alegerea miliardarului republican, în 2016, proceduri au fost intentate - la Washington şi New York - în numele ”clauzei veniturilor (emoluments)” din Constituţie, care interzice oricărei persoane care ocupă o funcţie publică să accepte retribuţii de origine străină - fără acordul Congresului.

Reclamanţii apreciau că delegaţii străine privilegiau Trump International Hotel, situat în apropiere de Casa Albă, în speranţa intrării în graţiile preşedintelui, incălcând prin acest lucru această regulă. Preşedintele, susţinut de către secretarul Justiţiei, le-a replicat că această clauză vizează să împiedice agenţii publici să primească mită şi nu să facă afaceri.

Tribunale americane au pronunţat hotărâri contradictorii, iar Curtea Supremă nu are, până la urmă, ultimul cuvânt în această problemă juridică. Această încheiere îi luminează un pic orizontul juridic lui Donald Trump, care rămâne cu toate acestea încărcat.

Acuzat de faptul că şi-a încurajat susţinătorii să ia cu asalt Capitoliul la 6 ianuarie, el urmează să fie judecat în Senat în februarie cu privire la ”incitare la insurecţie”. Justiţia federală anchetează de asemenea cu privire la plăţi către două foste presupuse amante ale lui Donad Trump, în schimbul tăcerii acestora, în 2016, care ar putea constitui încălcări ale legislaţiei privind finanţarea campaniei electorale.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.