Curtea Supremă a SUA închide unul dintre fronturile judiciare deschise împotriva lui Donald Trump
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Curtea Supremă a SUA închide unul dintre fronturile judiciare deschise împotriva lui Donald Trump

GALERIE
Curte Suprema
  • Curte Suprema
- +

Curtea Supremă a Statelor Unite a dispus luni să se închidă procedurile judiciare angajate împotriva lui Donald Trump, în numele unei clauze a Constituţiei care interzice unui preşedinte să accepte venituri de origine străină, relatează AFP.

Cele două dosare - care vizează hotelul pe care Donald Trump îl deţine la Washington - sunt ”caduce”, stabileşte cea mai înaltă jurisdicţie, care ia astfel act de plecarea sa de la Casa Albă. Imediat diupă alegerea miliardarului republican, în 2016, proceduri au fost intentate - la Washington şi New York - în numele ”clauzei veniturilor (emoluments)” din Constituţie, care interzice oricărei persoane care ocupă o funcţie publică să accepte retribuţii de origine străină - fără acordul Congresului.

Reclamanţii apreciau că delegaţii străine privilegiau Trump International Hotel, situat în apropiere de Casa Albă, în speranţa intrării în graţiile preşedintelui, incălcând prin acest lucru această regulă. Preşedintele, susţinut de către secretarul Justiţiei, le-a replicat că această clauză vizează să împiedice agenţii publici să primească mită şi nu să facă afaceri.

Tribunale americane au pronunţat hotărâri contradictorii, iar Curtea Supremă nu are, până la urmă, ultimul cuvânt în această problemă juridică. Această încheiere îi luminează un pic orizontul juridic lui Donald Trump, care rămâne cu toate acestea încărcat.

Acuzat de faptul că şi-a încurajat susţinătorii să ia cu asalt Capitoliul la 6 ianuarie, el urmează să fie judecat în Senat în februarie cu privire la ”incitare la insurecţie”. Justiţia federală anchetează de asemenea cu privire la plăţi către două foste presupuse amante ale lui Donad Trump, în schimbul tăcerii acestora, în 2016, care ar putea constitui încălcări ale legislaţiei privind finanţarea campaniei electorale.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.