Cuvântul ierarhului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 27.11.2020

Cuvântul ierarhului

GALERIE
mihai dorin
  • mihai dorin
- +

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

Poate şi un căprar să aplice sancţiuni, nu-ţi trebuie guvern şi premier pentru aceasta. De la ei pretindem mai mult şi pe bună dreptate. Or dacă vreţi să nu sune imperativ, nu mai spun „pretind”, spun simplu aşteptăm să aibă tărie şi discernământ, nu să se supere, ba pe Curtea Constituţională, ba pe neascultarea oamenilor, pentru că nu eşti monitorul clasei, stimabile premier, dacă înţelegi dumneata ce vreau să spun! Eşti acolo pentru alte presupuse virtuţi. De exemplu să înţelegi ce este cu pelerinajul de la Iaşi, de unde şi de când vine ori cum este cu mistica populară în ortodoxie şi cum oamenii au înţeles că în acest an vor fi reguli speciale, dar nu restricţii decise abrupt şi fără consultarea ierarhilor bisericii ori ascultarea vocii poporului. Guvernul a ratat ocazia de a demonstra că într-un regim democratic, pe lângă măsuri coercitive, mai trebuie să transmiţi şi un mesaj de empatie cu oamenii credincioşi. A preferat însă atitudinea scorţos-legistă, suficientă polemică şi aroganţă. De parcă nu ar guverna într-o ţară creştină. Asta trebuie să facă un guvern într-o situaţie cu o asemenea încărcătură emoţională? Dacă premierul ar fi avut un consilier pe probleme de ortodoxie, cu certitudine că nu ar fi gafat monumental.

Supărat pe lipsa de comunicare a guvernului, Întâistătătorul BOR, Patriarhul Daniel a reacţionat la început nervos, după care a înţeles că cel mai deştept cedează. Mărturisesc, aveam aşteptări sumbre cu privire la pelerinajul de la Iaşi. Din fericire am avut parte doar de o încercare de deturnare de către un grup de provocatori de profesie, venit de undeva din sud, între timp documentat şi deconspirat. Am fost în apropierea lor şi nu am ezitat să le spun adevărul în faţă cu privire la misiunea ocultă pe care o interpretau. Nu m-am speriat când au încercat să mă potopească cu un ocean de injurii. Am constat însă că gestul a avut efect, văzând că mulţi credincioşi, aglutinaţi întâmplător în protest s-au retras când i-am invitat să dea ascultare cuvântului ierarhului.

Cel care a reuşit să pună în ecuaţie cuvântul ziditor, aducător de pace, a fost IPS Teofan. De mult nu am auzit un cuvânt de învăţătură mai bine articulat şi mai înţelept. De mâine el ar trebui studiat în şcolile de teologie, de retorică, de comunicare, de sociologie, de politologie şi de pedagogie naţională. Înaltul ierarh a înţeles că în starea de frustrare a creştinilor care aderă la tradiţia şi mistica pelerinajului, ai datoria să nu opui ascultarea faţă de cezar/putere celei faţă de Dumnezeu, întrucât toate părţile ar avea de pierdut. Mitropolitul a înţeles să se comporte ca un creştin al veacului nostru, îndemnând la înţelegerea şi asumarea solidarităţii dintre ştiinţă/ medicină şi credinţă. „Puţină credinţă, puţină ştiinţă” spunea la finele veacului al XIX-lea ilustrul Louis Pasteur. Minusculul grup de protestatari, dar poate şi alţii aveau alte aşteptări, eventual o filipică la adresa guvernanţilor, care ar fi inflamat spiritele şi i-ar fi adus aplauze zgomotoase. Dar nici ei nu au avut cuvinte să contracareze rigoarea şi temeinicia cuvântului de învăţătură al Mitropolitului. De aceea s-au dezlănţuit abia după încheierea îndemnului ierarhului.

Este o logică şi o rigoare cu adevărat ştiinţifice în cuvântul IPS Teofan. Nu am asistat la un excurs teologic savant, ci la o analiză înţeleaptă cu privire la vremurile pe care le trăim. A vorbit Sfinţia Sa despre taina creştină a comuniunii, opunând-o, fără duh polemic ori revendicativ, păcatelor timpului nostru: duplicitatea, recursul la artificii ucigătoare de suflet, aglomerarea surogatelor, cultura exceselor, în răspăr cu cea a cumpătării, sentiment al singurătăţii, neliniştea din inimile oamenilor şi tensionarea raporturilor dintre oameni şi instituţii. Nici urmă de pedanterie morală, pedagogică ori teologică. Evocând contradictţia dintre sacru şi profan, înaltul ierarh a abordat subiectul, cu egală îndreptăţire, atât din perspectivă teologică, invocând autoritatea Sfântului Sofronie, cât şi filosofică. A urmat elogiul eroilor în halate albe, care în aceste vremuri se află în avangarda războiului cu pandemia. Iar acordul subtil dintre rugăciune şi întărirea imunităţii, în confruntarea cu inamicul nevăzut a fost evocat pentru a mărturisi o dată în plus că între credinţă şi ştiinţă nu există nicio contradicţie de fond.

Evident, pentru mulţi, aceste teme se subscriu logicii discursului teologic consacrat. De această dată însă, având în vedere contextul tensionat, discursul teologic s-a metamorfozat natural în discurs civic. Înaltul ierarh a vorbit mai întâi ca un păstor de suflete, dar a suplinit în chip strălucit absenţa partenerului în relaţia specială dintre putere şi biserică. Şi pentru că nu a avut exemple de bună practică de la noi, l-a evocat pe preşedintele american Donald Trump, care tocmai ce vorbise cu o zi înainte despre „locurile de închinare ca locuri esenţiale pentru servicii esenţiale”. Neaşteptat pentru unii, poate, ca un ierarh ortodox să evoce argumentele şi soluţiile unui preşedinte american neo-protestant, iar pe cât de adevărat şi de inspirat a fost preşedintele, pe atât de înţelept a fost IPS Teofan. Argumentul puterii laice l-a adus din America, întrucât ai noştri au alte preocupări şi întâietăţi. De exemplu, să ne arate cum se împotmolesc în vorbe fără sens şi cât de săraci sufleteşte sunt.

Cuvântul ziditor al mitropolitului Teofan este unul dintre cele mai temeinice din câte am auzit în anii din urmă. Şi desigur cel mai frumos, de la cel rostit de Regele Mihai în Parlament, cu ani în urmă.

Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Dan CONSTANTIN

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Până când acest sistem de promovare în instituţiile statului nu va fi spart, nu vom putea progresa, nu ne vom putea dezvolta, vom bălti însă în ignoranţă fără să ne dăm seama că taxele şi impozitele noastre merg la rudele, prietenii şi amantele lor.

Filmuletul zilei

opinii

Minciună, adevăr, ficţiune

Alexandru CĂLINESCU

Minciună, adevăr, ficţiune

Fake-news? Termenul desemnează un ghiveci în care intră zvonurile, legendele urbane, teoriile conspiraţioniste, minciunile politice, farsele de prost gust etc. Nici aici, nimic nou sub soare. Singura diferenţă - internetul ca mijloc de difuzare rapidă a informaţiilor, care pot fi adesea false, dar tot internetul e un mijloc extraordinar de verificare a lor (nu degeaba China comunistă controlează internetul).

Termic, hibrid, electric (III)

Neculai SEGHEDIN

Termic, hibrid, electric (III)

De ce lumea cumpără automobile electrice? Pentru că sunt la modă, pentru că sunt nepoluante (nu e chiar aşa!), pentru că sunt simple şi uşor de condus. Dezavantajele sunt costul ridicat, timpul de încărcare al acumulatorului relativ mare şi autonomia redusă.

„Spectacolul” aroganţei

Nicolae CREŢU

„Spectacolul” aroganţei

Între multiplele forme ale nesimţirii, afişate public, cu „panas”, de grobienii parveniţi ai deceniilor postdecembriste, una dintre cele mai mediatizate este cea legată de îmbăţoşatul moft al „beizadelelor”. 

pulspulspuls

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Pentru că tot mai multă lume ne întreabă în ultima vreme ce se va alege de partidoiul ieşean după alegerile de săptămâna viitoare şi pe mâna cui va încăpea el, iacătă că l-am convocat de urgenţă la o cafeluţă pe amicul nostru Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, ca să ne spună ce-a mai auzit despre chestiunea asta îmbârligată şi încotoşmănată în mai multe abureli de campanie. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.