anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial (P)

Cuvinte aniversare

GALERIE
cantemir
 • cantemir
- +

În fiecare an, sub semnul Zilelor Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași   ne reunim în spațiul fizic și spiritual al școlii care ne-a făurit sau ne-a marcat destinul. Profesori, elevi, absolvenți din toate timpurile, prieteni ai școlii suntem împreună, într-o stare de efervescență emoțională și intelectuală, unde spiritele înalte converg.

Bogăția toamnei, ocrotirea patronului spiritual, numele purtat, al marelui domn și cărturar, revenirea cantemiriștilor „acasă” sporesc fascinația evenimentelor, amestecă sentimentele de nostalgie cu cele de regăsire, de dragoste profundă pentru oameni sau locuri, de admirație pentru ceea ce a fost, de îndemn pentruce va urma.

La ceas aniversar rememorăm, cu plăcere, preocupările noastre de peste an, performanțele, proiectele liceului, evocăm momentele de bucurie, de împlinire, de consolidare a culturii instituționale și a Comunității Cantemir.

Povestea cantemiristă  la liceul nostru este rodul unor datorii bine împlinite de 56 de ani, este trăirea vie, de zi cu zi, este rodul forţei intelectuale în care “a şti” nu înseamnă nimic dacă nu împărtăşeştişi altora, în care a învăţa, a descoperi, a aprofunda,  genereză tensiunea intelectuală  ce deschide porţile lumii, cu toate provocările ei.

Bucuria regăsirii de Zilele Liceului generează întâlniri memorabile  între dacăli şi elevi, între absolvenţii din toate timpurile, prietenii mai vechi sau mai noi ai şcolii. Un gând frumos, o amintire sau o trăire scrisă în paginile Cantemirianei  conturează ecuaţia bucuriei – bucuria de a fi dascăl la Cantemir, profesie nobilă, dificilă dar plăcută, exigentă şi liberă, bucuria de a fi elev la Cantemir, în etape esenţiale ale explorării, descoperirii, deciziilor fundamentale, în care mediocritatea nu este permisă, în care spiritul liber în educaţie devine o valoare în sine, bucuria de a fi absolvent de Cantemir, în care împărăşeşti cu ceilalţi reuşitele,  bucuria de a fi prieten ai cantemiriştilor, pe care îi preţuieşti şi cărora li te alături, în distinsa lor comunitate, sinceră şi sociabilă, uneori discretă dar întotdeauna puternică. În exerciţiile noastre de autodefinire  reflecţiile spirituale  se acordă cu bucuria de a învăţa cu sens, într-un mediu prietenos, de a avea mărturii ale performanţelor, de a fi în acord deplin dascăli cu vocaţie, elevi şipărinţi.

Puntea de legătură a şcolii cu viaţa, în toată complexitatea ei, devine mai stabilă prin concursurile şcolare, prin competiţiile, parteneriatele internaţionale, publicaţiile  profesorilor şi ale elevilor, prin proiectele  care ne  postează în spaţiul european al gândirii şi al valorilor. Sunt elemente care scriu identitatea cantemiristă, a celor tineri, care-şi caută destinele, a  generaţiilor de absolvenţi, care-şi întorc sufletul acasă, al profesorilor de ieri şi de azi care, prin graţia lor intelectuală şi spirituală, au făurit destine.

Liceul Cantemir este “casa oamenilor frumoși”, mari și mici, educați în spirit liber, în care vocația pentru cunoaștere, cultură și dezvoltare de regăseste, se reconfigurează an de an, se amplifică. Copiii, tinerii adolescenți și dascălii devotați  poartă oriunde valorile dobândite aici și, de pe orice meridian, contribuie la păstrarea și îmbogățirea lor.

Această frumoasă carte de vizită  devine, pentru fiecare dintre noi, expresia timpului și destinului  Liceului Cantemir!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.