Cuvinte aniversare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

Advertorial (P)

Cuvinte aniversare

GALERIE
cantemir
  • cantemir
- +

În fiecare an, sub semnul Zilelor Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași   ne reunim în spațiul fizic și spiritual al școlii care ne-a făurit sau ne-a marcat destinul. Profesori, elevi, absolvenți din toate timpurile, prieteni ai școlii suntem împreună, într-o stare de efervescență emoțională și intelectuală, unde spiritele înalte converg.

Bogăția toamnei, ocrotirea patronului spiritual, numele purtat, al marelui domn și cărturar, revenirea cantemiriștilor „acasă” sporesc fascinația evenimentelor, amestecă sentimentele de nostalgie cu cele de regăsire, de dragoste profundă pentru oameni sau locuri, de admirație pentru ceea ce a fost, de îndemn pentruce va urma.

La ceas aniversar rememorăm, cu plăcere, preocupările noastre de peste an, performanțele, proiectele liceului, evocăm momentele de bucurie, de împlinire, de consolidare a culturii instituționale și a Comunității Cantemir.

Povestea cantemiristă  la liceul nostru este rodul unor datorii bine împlinite de 56 de ani, este trăirea vie, de zi cu zi, este rodul forţei intelectuale în care “a şti” nu înseamnă nimic dacă nu împărtăşeştişi altora, în care a învăţa, a descoperi, a aprofunda,  genereză tensiunea intelectuală  ce deschide porţile lumii, cu toate provocările ei.

Bucuria regăsirii de Zilele Liceului generează întâlniri memorabile  între dacăli şi elevi, între absolvenţii din toate timpurile, prietenii mai vechi sau mai noi ai şcolii. Un gând frumos, o amintire sau o trăire scrisă în paginile Cantemirianei  conturează ecuaţia bucuriei – bucuria de a fi dascăl la Cantemir, profesie nobilă, dificilă dar plăcută, exigentă şi liberă, bucuria de a fi elev la Cantemir, în etape esenţiale ale explorării, descoperirii, deciziilor fundamentale, în care mediocritatea nu este permisă, în care spiritul liber în educaţie devine o valoare în sine, bucuria de a fi absolvent de Cantemir, în care împărăşeşti cu ceilalţi reuşitele,  bucuria de a fi prieten ai cantemiriştilor, pe care îi preţuieşti şi cărora li te alături, în distinsa lor comunitate, sinceră şi sociabilă, uneori discretă dar întotdeauna puternică. În exerciţiile noastre de autodefinire  reflecţiile spirituale  se acordă cu bucuria de a învăţa cu sens, într-un mediu prietenos, de a avea mărturii ale performanţelor, de a fi în acord deplin dascăli cu vocaţie, elevi şipărinţi.

Puntea de legătură a şcolii cu viaţa, în toată complexitatea ei, devine mai stabilă prin concursurile şcolare, prin competiţiile, parteneriatele internaţionale, publicaţiile  profesorilor şi ale elevilor, prin proiectele  care ne  postează în spaţiul european al gândirii şi al valorilor. Sunt elemente care scriu identitatea cantemiristă, a celor tineri, care-şi caută destinele, a  generaţiilor de absolvenţi, care-şi întorc sufletul acasă, al profesorilor de ieri şi de azi care, prin graţia lor intelectuală şi spirituală, au făurit destine.

Liceul Cantemir este “casa oamenilor frumoși”, mari și mici, educați în spirit liber, în care vocația pentru cunoaștere, cultură și dezvoltare de regăseste, se reconfigurează an de an, se amplifică. Copiii, tinerii adolescenți și dascălii devotați  poartă oriunde valorile dobândite aici și, de pe orice meridian, contribuie la păstrarea și îmbogățirea lor.

Această frumoasă carte de vizită  devine, pentru fiecare dintre noi, expresia timpului și destinului  Liceului Cantemir!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În căutarea Secretarului General

Lucian DÎRDALA

În căutarea Secretarului General

În ceea ce priveşte dimensiunea geografică şi politică, ideea unui secretar general venit din Est pare, şi ea, atractivă. Pe fondul relaţiilor tensionate cu Moscova, ea ar transmite un mesaj de fermitate, date fiind încercările Rusiei de a submina stabilitatea unora dintre ţările din flancul răsăritean.

Filmuletul zilei

opinii

Ciudăţenii şi nu prea

Alexandru CĂLINESCU

Ciudăţenii şi nu prea

Digi anunţă, pentru această toamnă, un curs intensiv de jurnalism cu durata de trei luni. Prima obiecţie care îţi vine în minte este că trei luni înseamnă mult mai puţin decât trei ani de facultate (plus doi pentru un eventual master). Să admitem totuşi că e vorba de nişte cursuri intensive, cu rol de iniţiere în secretele meseriei. 

Drum fără pulbere (I)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (I)

Întrebat fiind de ce a încheiat pactul cu diavolul, pact care includea şi romanul Drum fără pulbere, scriitorul Petru Dumitriu ar fi răspuns sec: De foame! Judecând după averea pe care o adunase până la fuga sa în Republica Federală Germania, în februarie 1960, se pare că marele romancier era posesorul unei pofte de mâncare insaţiabile! 

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Ciprian IFTIMOAEI

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Avem o problemă cu forţa de muncă, o ştim cu toţii, în special cu lipsa oamenilor pregătiţi profesional/ calificaţi/ disponibili de a munci. Care sunt cauzele acestei probleme? 

pulspulspuls

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

PULS

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

Băbăeţi, sau măi fetelor care vă ocupaţi de mesajele publice ale premarelui, mai opriţi-l, măi, din beţia de cuvinte pe şefu’, că în ultima vreme o ia cam des pe ulei, mai ales când îl apucă actul ratat pe seară! Iaca, de-un par egzamplu, am văzut alaltăseară ditamai scrisoroiul destinat gazetei noastre şi semnat de premare, cântărind nu mai puţin de 3.300 de semne (aproape două file dactilo, pentru cei mai familiarizaţi cu bătrâna maşină de scris), în care am trântit căciula în vreo 3-4 rânduri de bătătură, râzând de stilul puerilo-ridicolo-comunist în care era redactată misiva, presărată ici-colo cu răutăţi sau jigniri clar învăţate de la amicul buhai şantajist. 

Caricatura zilei

30 km/h

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.