anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 24.10.2020

Cuvinte mici, dificultăţi mari

GALERIE
Ioan Milica
  • Ioan Milica
- +

Printre românii trecuţi prin învăţătură ca Trăsnea prin şcoală, am auzit, în repetate rânduri, spusa că gramatica e „chestia aia” pe care trebuie să o înveţi cândva, când eşti mic, şi pe care o uiţi atunci când te faci mare. N-ai, dom’le, ce face cu ea! E aridă şi inutilă!

Ca şi personajul lui Ion Creangă, neprietenii gramaticii sunt mâhniţi că „afurisita de gramatică” - să cităm din Creangă - le scoate peri albi, „trăsni-o-ar fi s-o trăsnească! Parcă ai ce face cu dânsa la biserică? Dar dacă se cere!”.

Adevărul e că nu prea se mai cere. Nici la biserică, nici la şcoală, darămite în politică! Are, deci, rost să ne întrebăm câţi dintre românii absolvenţi de gimnaziu ştiu a scrie şi a analiza corect tocmai replica „agramatului” Trăsnea, folosită în trecut ca subiect la examenul de admitere în liceu.

Ca înzestrare mentală de importanţă crucială în a le asigura oamenilor confort afectiv şi bunăstare intelectuală, gramatica acţionează ca un ochean prin care lumea ni se înfăţişează armonioasă şi bine alcătuită. Acordând gramaticii atenţia cuvenită, aflăm cât de trainică este ţesătura diafană care ţine împreună zările comunicării umane.

Să-i dăm, totuşi, un sâmbure de dreptate şi lui Trăsnea. Nu orice carte de gramatică e punctul de sprijin menit să răstoarne universul, nu toate gramaticile au har. De aceea, meritul unei lucrări de gramatică e cu atât mai mare, cu cât cititorul descoperă mai uşor şi înţelege mai limpede că a vorbi corect şi bine nu e un moft, nici o povară, ci o firească virtute.

Cea mai recentă pledoarie în favoarea unei conduite comunicative demne şi corecte poate fi descoperită într-o apariţie editorială remarcabilă: Dicţionar de interpretări gramaticale. Cuvinte mici, dificultăţi mari (Editura Univers Enciclopedic Gold, 2020). Lucrarea coordonată de acad. Gabriela Pană Dindelegan reuneşte contribuţiile unei echipe de excepţie (Raluca Brăescu, Adina Dragomirescu, Isabela Nedelcu, Alexandru Nicolae, Irina Nicula Paraschiv, Gabriela Pană Dindelegan, Rodica Zafiu) şi a fost concepută ca instrument de lucru adresat tuturor celor interesaţi de dinamica limbii române.

După cum aflăm din introducere, volumul se situează în continuitatea altor două lucrări, Gramatica de bază a limbii române (2010, 2016) şi Gramatica limbii române pentru gimnaziu (2019), menirea dicţionarului fiind aceea de a sta la dispoziţia marelui public ca resursă educativă accesibilă, utilă şi modernă de explorare a gramaticii limbii române.

Noutatea şi originalitatea lucrării de referinţă pe care au elaborat-o specialiştii Institutului de Lingvistică al Academiei Române ţin, în principal, de perspectiva adoptată în analiza faptelor lingvistice discutate, de flexibilitatea „algoritmului” valorificat pentru a explora faptele de limbaj inventariate în dicţionar, şi, nu în ultimul rând, de selecţia materialului ilustrativ.

Fără a fi o culegere seacă de date disecate cu bisturiu logic, volumul reuneşte 165 de articole concepute astfel încât să reliefeze faţetele gramaticale, semantice şi pragmatice ale formelor şi construcţiilor avute în vedere de autori. Interesul de a surprinde atât diversitatea valorilor lingvistice identificate, cât şi alunecarea de la o valoare la alta pune în prim-plan caracterul dinamic al comunicării verbale.

În contrast cu pietrificarea proprie descrierilor gramaticale clasice, cititorul dicţionarului este invitat să îşi asume rolul de observator activ şi reflexiv al fenomenelor înregistrate şi interpretate. La restaurarea condiţiei participative a cititorului contribuie şi fluiditatea algoritmului de analiză adoptat de echipă şi fructificat cu succes. Mai precis, fiecare articol al dicţionarului cuprinde descrierea formelor şi construcţiilor din româna actuală, după care cititorului îi sunt oferite şi informaţii concludente referitoare la rădăcinile istorice ale fenomenelor studiate. În rezonanţă cu inovaţiile de perspectivă şi de metodă, corpusul de ilustrări lingvistice inclus în arhitectura dicţionarului de interpretări gramaticale se remarcă prin autenticitate şi varietate. Şi în acest caz, îndepărtarea de tradiţia exemplelor inventate este benefică. În loc de a fi dopat cu mostre sterile de „română” incoloră, inodoră şi insipidă, cititorul racordat la ritmul cotidian al comunicării are plăcuta surpriză de a descoperi exemple decupate din realitate: eşantioane de română vorbită, decupaje dialectale, extrase din vechile texte româneşti, mostre de exprimare jurnalistică, ilustrări literare etc. Cercetate în împletirea lor organică, exemplele şi interpretările dau mărturie despre vitalitatea limbii române, iar marele câştig al acestui admirabil dicţionar de interpretări gramaticale este de a arăta oricui nu crede că gramatica e prietenul cel mai de nădejde al omului-fiinţă vorbitoare.

Ioan Milică este conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.