„Cuza” și TUIASI, singurele universități ieșene în clasamentul QS World University Ranking

luni, 10 iunie 2024, 03:05
1 MIN
 „Cuza” și TUIASI, singurele universități ieșene în clasamentul QS World University Ranking

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (T din Iași se situează pe pozițiile 3 și 5 la nivel național într-un clasament internațional realizat de QS World University Ranking. 

La nivel global, toate cele trei universități sunt clasificate în intervalul de poziții 1201- 1400.

Fruntașe, adică pe primele două locuri din România se află Universitatea „Babeș-Bolyai” (781-790 internațional) și Universitatea București (801-850 internațional).

De altfel, doar 13 universități din România au fost incluse în acest top internațional, Politehnica ieșeană și UAIC fiind singurele instituții de învățământ superior din Iași.

Pentru al 13-lea an la rând, prima poziție din clasament este ocupată de Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Este important de precizat că cea de-a 21-a ediție a clasamentului a inclus peste 1.500 de universități și este singurul ranking de acest tip care pune accent pe sustenabilitate și pe rata de angajare. Rezultatele provin din analizarea a peste 17,5 milioane de lucrări științifice și a opiniilor avizate a peste 240.000 de cadre universitare și angajatori. În ultimul an, au fost încorporați trei noi indicatori în QS World University Rankings: sustenabilitate, rezultate ale angajării și rețele internaționale de cercetare.

Mai mult, cel mai bine clasat criteriu în lista din 2025 este prestigiul academic, având o pondere de 30% în evaluarea totală. Al doilea punct se referă la procentul de 20% din totalul cadrelor universitare care au un număr specific de citări. Poziția reputației printre angajatori este a treia, cu 15%, în timp ce raportul studenți-profesori este al patrulea ca importanță, cu 10% din nota finală.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii