anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

D-ale mersului cu trenul

GALERIE
michael astner
 • michael astner
- +

Dacă mă deranjează ceva în mod deosebit la trenurile noastre (nu că n-ar fi mereu multe altele ce te pot deranja, începând cu mersul încet şi întârzierile aferente şi terminând cu budele înfundate de nişte cretini care nici acum n-au învăţat să folosească un vas de toaletă modern, cu jet de apă şi circuit închis), atunci îs geamurile murdare care-mi fac imposibil să-mi mai umplu timpul fotografiind frumuseţile patriei, cu şi fără ghilimele, desigur. 

Geamurile

E marţi, 25 aprilie. Mă urc în IR-ul Iaşi - Timişoara. Am loc la geam, ca de obicei. Numai că...

Dacă mă deranjează ceva în mod deosebit la trenurile noastre (nu că n-ar fi mereu multe altele ce te pot deranja, începând cu mersul încet şi întârzierile aferente şi terminând cu budele înfundate de nişte cretini care nici acum n-au învăţat să folosească un vas de toaletă modern, cu jet de apă şi circuit închis), atunci îs geamurile murdare care-mi fac imposibil să-mi mai umplu timpul fotografiind frumuseţile patriei, cu şi fără ghilimele, desigur. Şi acum fix de-un astfel de geam am parte. De fapt, el nu-i pur şi simplu doar murdar, ci prost spălat şi rămas cu condens între cele două straturi de sticlă! De, vagoane vechi...

Studenţii

De când cu gratuitatea lor pe tren, e prăpăd în unele zile. Îndeobşte în weekend. Aşa că pornesc eu marţi la drum. Ca să evit aglomeraţia pe tren. Ce să vezi - chiar în compartiment, doi studenţi din Iaşi care pleacă deja spre casă (Bucovina - aveau să coboare amândoi la Câmpulung Moldovenesc) - dacă se apropie 1 mai, nu-i aşa!? Minivacanţă, frate!

Ce naiba? N-au cursuri, seminare miercuri, joi, vineri?

- Dacă n-am ore, nu mă-ntorc marţi, îl aud spunând pe unul dintre cei doi studenţi.

Azi e marţi. 1 mai e luni. Se-ntoarce miercurea viitoare (peste şapte zile) - dacă n-are ore!?

Cum adică, „dacă n-am ore”?

Apropo de mărinimia măriei sale ALDE PSD-Dragnea-Tăriceanu: or călători studenţii gratuit prin ţară (şi din câte am putut observa, o fac în draci!), dar cineva trebuie să plătească şi biletele lor. Teoretic, Statul. Adicătelea, Guvernul. Ceva îmi spune că atunci când CFR Călători îi va trimite Guvernului nota de plată pentru gratuităţile studenţilor, Guvernul va da din colţ în colţ şi apoi din umeri: N-avem bani, fraţilor! Altă gaură neagră financiară-n plină formare.

Întârzierea 1 (sau Gara „Iulia” 2)

IR 1765 trebuie să sosească la Alba Iulia la ora 3 noaptea. În 27 iunie, la 02.50 e abia la Teiuş.

- Când ajunge la Alba, îl întreb pe conductor, după pornire şi numaidecât o oprire-n câmp.

- În 15-20 de minute. Circulă cu restricţie.

Aveau să fie 40. 40 de minute întârziere. Parfum. Tot îmi mai rămân 45 de minute până la trenul de legătură spre Sălişte. Cobor.

Firma luminoasă a gării - tot pe jumătate. Iar am ajuns la Iulia, Alba-i neagră-n continuare. Pe panourile de afişaj scrie tot „Sistem în teste”. Fac ocolul de vreo 7 minute ca să ajung de pe peronul 5 la clădirea gării, la barul non-stop. La River.

Boschetara gării e nelipsită. Şi-mbrăcată tot ca acum două luni, ca acum trei luni (aşa, mai de vreme rea, ca să nu zic „de iarnă”).

Intru. Televizorul e tot pe mute, dar nu pe ProTV, ci pe National Geographic. Orişicât, o schimbare!

Comand o cafea şi o tărie la tejghea.

- Duci gunoiul?, o-ntreabă barmaniţa la un moment dat pe Boschetara. Boschetara se execută.

Un bărbat mai tânăr care mi-a deschis şi mie uşa la sosire îi deschide uşa şi Boschetarei. Tipul, care n-arată chiar a om cu slujbă (bună), are pe masă un smartphone măricel. De unde-şi permit, frate, toţi pârliţii astfel de smartphonuri? De unde le au? Bănuiesc eu, dar nu spun, că n-am dovezi.

Marfarul gol

Pe la patru şi-un sfert, îmi iau rucsacul în spate şi geanta în mână şi-o pornesc spre peron. Pe drum, mă opresc să fac o poză cu un panou devenit artă contemporană vie - e panoul de proiect privind reabilitarea căii ferate Simeria - Teiuş, între timp binişor năpădit de nu-mi dau seama ce plantă căţărătoare. Ajung pe peron. Şi aştept. Trece un marfar gol. Cu vreo două duzini de vagoane de containere fără containere. Parcă imaginea la zi a CFR Marfă. Intercalat între acestea - un vagon de persoane gol, cu tăbliţa „Euro Express”. Auzi, „Euro Express“ - ce ironie!

Întârzierea 2

Cu 35 de minute întârziere, ajunge şi regioul. Urc. Trenul mai stă. Şi stă vreo 15 minute, până ce vine IC-ul Budapesta - Bucureşti (întârziat şi el). Porneşte regio-ul. Vine controlorul. Îmi controlează biletul şi-mi zice:

- Ştiţi că de la Cunţa la Miercurea Sibiului mergem cu autocarul?...

De unde să fi ştiut?

- Apoi iar cu trenul.

În loc de 6.24, ajung la ora 7 la Sălişte. În total, doar o jumătate de oră de întârziere. Parfum, la atâta drum.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.