Débat francophone: l'ironie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Débat francophone: l'ironie

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Nu chiar în fiecare an, dar am scris frecvent despre Journées de la Francophonie (JF), ajunse, iată, la a 24-a ediţie (29-30 martie). Generic focalizant: Petit éloge de l'ironie. Nu-l traduc, cititorii ZDI sunt francofoni. 

Trec peste alocuţiunile de deschidere (amfitrionii UAIC - Litere şi IF, oficiali locali şi ai unor organisme şi asociaţii de profil sau pe linia contactelor internaţionale), cum nu mă voi opri mai analitic şi comparativ nici la delimitările tematice şi de obiect, mai precizate, ale comunicărilor, fie în plen, fie pe secţiuni. Oricum, pentru cei interesaţi de evantaiul problematicii şi de gama abordărilor, acestora le rămâne posibilitatea unei receptări in extenso peste un an, la următoarea ediţie, din Acta - JF, 2019. Acelea, desigur, fără complementul discuţiilor şi dezbaterilor, accesibile întotdeauna numai participanţilor la lucrări. Îmi pare mai important acum să degajez liniile dominante ale JF, implicaţiile simptomatice pentru spiritul timpului nostru, perceptibile în demersurile de o remarcabilă diversitate, prilejuită de un concept de complexitatea ironiei şi de larga ei paletă de moduri, atitudini, şi tonalităţi, toate de natură să facă din această alegere şi delimitare de obiect al recentei ediţii, realmente, o provocare inteligentă şi fecundă, deschisă atât spre reflecţia de sinteză, inclusiv teoretică, cât şi în orizontul unor analize şi interpretări, studii aplicate şi diferenţiate prin opţiunile lor privind demersul, "metoda". Cum se vede deja, un teren prielnic confruntării punctelor de vedere, cu argumentele lor, un proces care poate prea bine continua şi dincolo de încheierea lucrărilor JF. Ceea ce ar fi, cred eu, semnul cel mai sigur, de reuşită deplină, cu rezultate şi consecinţe durabile. Toate acestea, datorate în primul rând densităţii şi complicaţiilor întregii galaxii teoretice a conceptului -obiect, situaţie care explică vitalitatea, acumulările şi aprofundările în arcul unei durate de milenii, de la maieutul Socrate la ironologii şi maeştrii ironiei, moderni, postmoderni, ba chiar şi post-postmoderni, francofoni sau nu, dar cu contribuţii ce sporesc şi nuanţează valenţele ironiei, pun în evidenţă varietatea poeticilor ironice şi randamentul lor în ordinea creativităţii: în cultură, în arte, înainte de toate în beletristică.

S-a trecut la fapte, imediat după deschiderea oficială, începând cu Teodor Baconschi (antropolog al religiilor): Domestiquer le rire. Une approche anthropologique. O formulare semnificativ-metaforică, menită să concentreze ideea de perspectivă antropologică asupra râsului, fără a-l reduce doar la dimensiunea lui culturală, deşi în ea rezidă diferenţa specifică, umană, a acestei reacţii şi somatice, care o distanţează de rânjetul animalic. Pentru că evaluarea posibilă a aproape orice sub semnul comicului-izvor al râsului, declanşator al lui, ţine de repere culturale ale socialităţii individului şi grupului uman. Aşadar, o foarte binevenită uvertură a dezbaterii consacrate ironiei, raportabilă astfel la un întreg sistem de referinţă legat de comic, cu apertura lui: satiră, umor şi "humor", umorul negru... Întrebările şi comentariile ce au urmat expunerii au fost dovada neîndoielnică a unui interes de profunzime pentru specificitatea demersului antropologic, ca şi pentru relaţia acestuia cu modurile, semantica şi axiologia ironiei. Păcat, totuşi, că a lipsit cealaltă expunere în plen, anunţată în program, privind ethosul ironiei ("un moral d'acier"), datorată absenţei vorbitorului Jacques De Decker. Cele două ample comunicări ar fi făcut, împreună, un tandem al complementarităţii şi al aprofundării mutuale, graţie atât convergenţelor, cât şi disocierii între cele două perspective.

Tabloul de ansamblu al comunicărilor prezentate pe secţiuni, între care nu puţine, prin obiect, substanţialitate şi nuanţări, demne de o audienţă în plen, a alternat şi împletit demersuri dominant teoretice (retorică şi argumentaţie, opoziţia unstable irony vs. stable) cu analize şi interpretări de la medievale fatras sau La Fontaine, mai târziu Diderot, la modernii Proust sau Bataille şi mai ales autori proeminenţi din a doua jumătate a secolului trecut şi de azi (Sarraute, Ionesco, Tournier, Modiano, Weyergans, Makine), câţiva autori atrăgând prin opera lor demersuri din perspective distincte, complementare: cehul francofon Milan Kundera (L' insoutenable legereté de l'être) şi românul C. V. Gheorghiu (La vingt-cinquième heure), deloc întâmplător tocmai romancieri a căror ironie ţinteşte politicul, rigiditatea ideologiilor şi capcana binarismului lor maniheic (aceasta din urmă fiind ideea unui design diegetic cu şanse de capodoperă ale poveştii ţăranului ardelean Ion / Johann Moritz mereu cu oiştea în gardul istoriei în mers, din jurul celui de-al doilea război mondial, şanse pierdute pentru mari carenţe de stil, doar parţial tămăduite de Monica Lovinescu în stilizarea versiunii franceze, superioară originalului românesc. Ne-am bucurat, toţi, să-i reîntâlnim pe valoroşii şi simpaticii "veterani" ai ieşenelor noastre JF, profesorii Jean-Paul Deremble, Alain Vuillemin, Robert Massart, alături de numeroşi alţi oaspeţi străini, veniţi de la Tokio, Lisabona, Tunis, Tabriz, Anvers, precum şi cu colegi români din toată ţara, între ei şi vorbitorul în plen de la ediţia anterioară, Vasile Popovici, teoretician şi hermeneut. Au fost şi conjugări de perspective: literatură, idei, arte, teologie, filosofie, politică şi propagandă, o lansare (Istoria Gărzii de Fier), cu un conclav de istorici prezidat de Al. Călinescu, un spectacol de teatru, după o piesă de Jacques De Decker, Un alt fel de fitness (regia: Florin Frăţilă, cu actriţele Silvia Şerban şi Mihaela Teloacă, Bucureşti), mostră de ironie teatrală de foarte bună calitate. În tot, o ediţie excelentă, datorită ideii şi comunicanţilor: mulţumiri şi felicitări amfitrioanelor - organizatori Simona Modreanu şi Diana Gradu!

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.