anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Eveniment

D Platform: On Words, Water and Things – 8 noi artiști expun la Borderline Art Space

GALERIE
dplatform_poster
 • dplatform_poster
- +

Marți, 19 decembrie, de la ora 18:00, la Borderline Art Space are loc deschiderea expoziției de fotografie, video și instalație „On Words, Water and Things”, curatoriată de Raluca Oancea, parte a proiectului D Platform. Artiștii invitați să expună sunt: Lucian Bran, Lucian Indrei, Andrei Mateescu, Olivia Mihălțianu & Stoyan Dechev (BG), Nita Mocanu & Marius Stoica, Raluca Paraschiv.

 

Într-o lume a curgerii și inconsistenței în care conceptele de solid, vertical, transcendent nu-și mai găsesc sensul și locul, încercăm să ne upgradăm în perspectiva unei existențe multitasking cu preocupări stratificate și afecte construite, cu iubiri re-mixate ce se varsă în fluxul a cărui perpetuă trecere a devenit unica noastră certitudine. Ne dilatăm, ne alterăm pentru a trece mai departe, construim identități virtuale mândri de perisabilitatea propriului nostru sine.
Apă, timp, fluviu al afectelor, al memoriei (invocat de Heraclit și Bergson, cântat azi de brokerii–poeți ai fluxurilor financiare), iată paradigma după care ne re-modelăm, în care ne scufundăm fugind de cauzalitate, încercând să recuperăm o libertate fie și virtuală.

În acest context, artiștii proiectului On Words, Water and Things își propun să analizeze recenta criză a subiectului, a subiectivității. Plecând de la deja invocata metaforă a fluviului, în particular a Dunării ca liant politic între est și vest, între comunism și post-comunism, demersurile lor vor comenta noile poziționări ale individului față de natură – tehnologie, față de vechea opoziție născut-construit.

Fie că este vorba despre paradoxala înfruntare dintre pământul născut din aluviuni (Șimian) și cel dispărut via tehnologie (Ada Kaleh interpretată în registrul heideggerian al situãrii disponibile), înfruntare suplinită de o meditație asupra legăturii dintre timp, flux și curgere, ca în cazul lui Lucian Bran, fie că este vorba despre modul în care voința de putere a supra-omului detronat face loc forţei lucrurilor-agenți (lucruri care în cheie de interpretare Jane Bennett via Deleuze devin personaje principale și elemente indispensabile în procesul de re-definire a identității subiectului), ca în cazul proiectelor lui Andrei Mateescu, Nita Mocanu & Marius Stoica, amprenta noii paradigme postumaniste rămâne vizibilă. Uneori aceste comentarii se încarcă cu valoare socială și politică – vezi demersul Ralucăi Paraschiv vis a vis de o Europă înghețată în prag de Brexit ori cel al lui Lucian Indrei, dedicat unei Românii alb-negru a lebedelor ce plutesc în buza gropilor de gunoi. Demersul in situ al artiștilor Olivia Mihălțianu & Stoyan Dechev redefinește, la rândul său, ideea grădinii-natură în direcția unui spațiu conceptual de idei și analiză, simultan cu reîncărcarea conceptului de cultivare cu o serie de conotații socio-politice.

Și cum alternativă nu există, ne rămâne să luăm în stăpânire această lume a devenirii-natură, a devenirii-mașină, a materiei vibrante, a adaptabilității întru re-mix de iubiri și identitați virtuale.


D PLATFORM (www.dplatform.ro) presupune o cercetare artistică care se înscrie în spectrul mai larg al renegocierii recente a raportului dintre valorile naturale și cele culturale. Printre rezultatele proiectului se numară: constituirea unei baze de date de imagini, texte, interviuri, instrument util specialiștilor din științe umane, artiștilor, jurnaliștilor.

Borderline Art Space este o galerie de artă din Iași, România, care promovează arta contemporană produsă în diverse situații sociale, politice și existențiale de graniță și dezvoltă discurs critic legat de problematici și poetici actuale. Borderline Art Space este interesat să expună atât artiști emergenți, cât și artiști cu o practică deja recunoscută și, în timp ce contribuie la dezvoltarea structurii instituționale artistice, își asumă, de asemenea, angajamentul pentru un rol educațional.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (II)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (II)

Este mult mai greu să articulezi, astăzi, o doctrină a îngrădirii, când ţintele ei sunt regimuri cu care nu demult Occidentul stătea - iar în anumite domenii, încă mai stă - la aceeaşi masă, tratându-le drept actori legitimi.

opinii

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

Caua şi politicaua

Radu PĂRPĂUȚĂ

Caua şi politicaua

Jivină fantastică caua/ e rudă cu bau-baua/ şi politicaua:/ sperie copiii: ai!/ fac pipi în pat: vai!/ Şi vrabia-i pui,/ dar dracul ştie de când îi,/ zice o zicală/ naţională./ 

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Alex VASILIU

Valori, performanţe, creativitate (I): Alexandra Dăriescu

Siguranţă, sensibilitate, putere de adaptare, vecinătate netulburată a maturităţii. Sunt impresiile stabile de care am avut parte la primele audiţii ale pianistei Alexandra Dăriescu.

pulspulspuls

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Sângele de frate - Care-i treaba cu Muraru şi murăturile lui despre rotaţie?

Multă lume ne-a tot întrebat în ultimele zile cum se face de declaraţiile liderului liberal de la Iaşi, dipotatul Muraru, legate de rotaţia premierilor între PSD şi PNL, au fost aşa de preluate şi mediatizate de tătă presa naţională, asta în timp ce până atunci dipotatul şi-n limbă dacă stătea nu relata nimeni nimicuţa despre el. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.