Da, suntem cobai
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Da, suntem cobai

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Volumul uriaş de date obţinut în urma acestor „brambureli” (restricţii aparent fără logică) va pune peste nişte ani, probabil decenii, bazele unui manual de bune practici în caz de pandemie. Da, avem ghinionul ca istoria să ne trateze ca pe nişte cobai, dar generaţiile viitoare ne vor mulţumi.

La începutul lunii noiembrie, anul trecut, Slovacia era pe prima pagină a presei internaţionale după ce a dat startul unei campanii de testare în masă fără precedent. O operaţiune comparată de guvernul de la Bratislava cu debarcarea în Normandia, în urma căreia au fost testate în câteva zile 3,6 milioane de persoane, aproape două treimi din populaţia ţării. Un program care a costat o sută de milioane de euro şi care a fost dat drept exemplu de mobilizare inteligentă a autorităţilor împotriva COVID, inclusiv în România. La începutul lunii martie, anul în curs, Slovacia revenea în atenţia presei de pretutindeni. De această dată, pentru rate record de mortalitate asociată COVID, braţ la braţ cu surata Cehie, unde s-a testat cu „modestie”. De vineri (mâine, 9 aprilie), toţi englezii vor avea acces la două teste rapide pentru coronavirus săptămânal. Kiturile care oferă rezultate în 30 de minute vor fi disponibile gratuit la punctele de testare, în farmacii sau vor fi distribuite prin poştă. Tot un fel de „debarcare în Normandia” finanţată de stat, dar întinsă pe mai multe săptămâni. Programul lui Boris Johnson a atras critici dure, fiind catalogat drept o risipă „scandaloasă” de bani publici.

Slovacii sunt azi foc şi pară pe guvernul lui Igor Matovic pentru că nu a reuşit să ţină sub control pandemia, în ciuda fondurilor imense alocate pentru limitarea răspândirii virusului. Însă restul lumii, inclusiv comunitatea ştiinţifică, ar trebui să mulţumească Bratislavei pentru experimentul social soldat cu un eşec. Testarea în masă a populaţiei în decurs de câteva zile nu este, cu un grad mare de probabilitate, răspunsul corect de a lupta cu o pandemie. O informaţie la care nu am fi avut acces fără sacrificiul financiar al slovacilor. Poate că testarea în masă pe o perioadă mai lungă timp, de două ori pe săptămână, cu kituri gratuite trimise de autorităţi prin poştă, va reuşi să ţină în frâu virusul. Poate că nu. Indiferent de rezultat, experimentul gândit de guvernul Johnson va oferi informaţii relevante despre arsenalul pe care ne putem baza în războaiele cu inamici invizibili. Şi vor urma multe astfel de războaie.

În aceeaşi cheie trebuie interpretate şi restricţiile impuse de autorităţile din România. Circulă virusul mai repede între orele 18 şi 20 în supermarketurile din localităţile cu rata de infectare peste 7,5? Îşi adaptează viteza în weekend în unităţile administrative unde rata depăşeşte indicele 4? Nu ştim, dar cum putem afla altfel? Autorităţile unei ţări pot sta cu mâinile în sân, vezi cazul Braziliei, o ţară cu 337.000 de decese asociate COVID, pe locul doi în lume după SUA, pot face apel la responsabilitatea individuală, vezi modelul suedez iniţial, sau pot impune restricţii particulare şi în dozaje diferite, cazul celor mai multe state, inclusiv România. Personal, prefer „bramburelile” lui Cîţu, vorba unui deputat USR. Sunt mai puţin împovărătoare economic decât cele ale lui Johnson şi Matovic şi în mod cert mai benigne decât cinismul lui Bolsonaro. Dar nu trebuie să fiţi de acord cu mine. Puteţi ieşi în stradă să vă cereţi libertatea. Protestele pe timpul unei pandemii sunt inerente şi trebuie studiate în amănunt. E foarte important să aflăm când se depăşeşte un prag de suportabilitate a populaţiei, cum se răspândeşte virusul într-un grup de protestatari fără mască, ce categorii de oameni aderă mai rapid la mesajele anti-sistem, cum funcţionează propaganda în rândul manifestanţilor etc. Oamenii „liberi” care au ieşit în stradă peste tot în lume sunt la fel de cobai ca noi, cei care încercăm să respectăm regulile.

Omenirea se confruntă de mai bine de un an cu prima pandemie de când a evoluat ştiinţific suficient încât să înveţe dintr-o pandemie. Este pentru prima dată când avem, ca specie, instrumentarul necesar să înţelegem cum se răspândeşte un virus la nivel global. Dar ca să aflăm cum să-l învingem este nevoie, ca în orice muncă de laborator, de un număr imens de experimente, cele mai multe eşuate. Asta fac guvernele şi comunităţile ştiinţifice de vreo 12 luni încoace. Experimentează. Volumul uriaş de date obţinut în urma acestor „brambureli” (restricţii aparent fără logică) va pune peste nişte ani, probabil decenii, bazele unui manual de bune practici în caz de pandemie. Da, avem ghinionul ca istoria să ne trateze ca pe nişte cobai, dar generaţiile viitoare ne vor mulţumi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.