anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Dacă doriţi să recitiţi: Cele mai recente articole publicate de Tiberiu Brăilean în ZDI

GALERIE
tiberiu brailean
 • tiberiu brailean
- +

Profesorul universitar Tiberiu Brăilean s-a stins duminică. Moartea lui a stârnit numeroase reacţii după ce s-a aflat că ar mai fi avut şanse să fie salvat. Tiberiu Brăilean a scris săptămânal articole în Ziarul de Iaşi. Celor care vor să îl recitească le oferim cele mai recente texte.

Câteva dintre articolele publicate de Tiberiu Brăilean în Ziarul de Iaşi:

 

Altare profane

Un proverb chinezesc spune că ”iubirea pune în mişcare roata lumii”. Când vom realiza şi ne vom conforma, eul şi lumea sa iluzorie, bazată pe vinovăţie şi atac, vor dispărea în nimicul din care au venit. Eul consideră nevinovăţia un păcat.

 

Caste globale

Economia noatră este condusă de o elită acaparatoare de putere. Revenind la sistemul castelor, aceştia ar fi noii brahmani, care slujesc Zeului Ban.

 

Cultura Wall Street-ului (II)

Dacă nu-i atacăm rădăcinile profunde, criza se poate repeta. De ce vinovaţii nu au fost pedepsiţi?

 

”Cultura” Wall- Street-ului (I)

Este evident şi logic faptul că noile tehnologii financiare au jucat un rol important în precipitarea crizei prin care trecem, alimentând suplimentar sentimentul de mânie faţă de bancheri, brokeri, investitori speculatori, administratori de fonduri, emitenţi de produse financiare derivate şi, în general, faţă de cam toţi cei care se ocupă de gestiunea monedei, care ar fi creat celebra bulă financiară îmbogăţindu-se şi sărăcind lumea. În sufletele oamenilor continuă să mocnească resentimentele, scepticismul şi sentimentul viu de neputinţă. Noi turbulenţe sociale sunt, în consecinţă, de aşteptat.

 

Ultimul papă?

Lumea şi-a amintit de profeţia Sf. Malachia (1094-1146) despre succesiunea papilor, despre ultimul papă, Petru Romanul şi distrugerea Romei. El vorbeşte despre 111 papi. Ioan Paul al II-lea a fost al 111-lea. Atunci următorii ce sunt?

 

Periferii globale

Cine îşi imaginează că atentatele de la Paris şi intensa lor mediatizare înseamnă că pe frontul din Ucraina nu s-a întâmplat nimic se înşală amarnic. Acolo războiul continuă şi nimic nu e sigur.

 

Guvernanţa corporatistă

Criza actuală a pus în evidenţă adevărul globalizării, care a contaminat întreaga planetă în mai puţin de un an.

 

Desfacerea lumii

Situaţia inegalităţilor excesive este similară şi în Franţa şi mai peste tot. Sistemul lucrează în favoarea marelui capital, deci a unei elite poleite.

 

Înfiinţare

Putem fi fericiţi. Parcă nu ne mai vine să credem. În alienarea noastră am ajuns să considerăm fericirea ca pe un ideal, sau chiar o utopie.

 

Domnul Marelui Cuvânt

Antiteza Fiinţei este Eul pluralizat, o creaţie a noastră schimbătoare, trecătoare, iluzorie, ce nu face parte din real, din divin. Fiinţa este absolută; Eul este relativ. Fiinţa este adevărul din noi; Eul este minciuna. Fiinţa este unică; Eul este multiplu. Fiinţa este cuvântul perfect; Eul este ignoranţa.

 

Iluzia iluziei

”Realitatea” a devenit prea subtilă pentru noi. Mai bine ne retragem înapoi în vis, în poveste. Spiritul timpului ne trimite înapoi la arhetipuri; între care există măcar un acord minimal.

 

Mize bugetare

"O datorie naţională, dacă nu este excesivă, va fi pentru noi o binecuvântare.” (Al. Hamilton)

 

Umbra Papei. La Stambul

Există şi o anumită ciclicitate în aceste desfăşurări: o mie de ani de unitate, o mie de ani de dezbinare, urmând regăsirea unităţii, chiar pe un plan superior. Fiecare biserică, pe calea sa, s-a îmbogăţit confesional în toată această perioadă, deci nu poate rezulta decât o sinteză superioară.

 

Celălalt fundamental (II)

Pentru chinezi, nu există un început al lumii, un Demiurg. Au fost scutiţi de angoase cum sunt „păcatul originar”, sau ”alungarea din Paradis”. Ordinea se creează şi se menţine de la sine. Există un centru, dar matricea vieţii este vidul, vidul plin, plin de potenţialităţi, rădăcină a vieţii. Omul este, cum îl arată şi ideograma, un intermediar dorit virtuos între Cer şi Pământ, un veşnic pelerin pe Cale, la infinit.

 

Celălalt fundamental (I)

Poate China să genereze un Chinese dream, care să înlocuiască celebrul American dream? China este o ţară continent, o ţară civilizaţie, reprezintă ”celălalt pol al gândirii umane”, un Celălalt fundamental.

 

Trei comori

Sunt alchimist. Un alchimist al ideilor şi sentimentelor. Un trăitor. Viaţa îmi este o carte trăită, cuvintele ei mă conţin, o carte scrisă cu sufletul. De aceea mi-e poate chiar dragă.

 

Comisia Junker - misiune imposibilă?

Nu este deloc clar însă cum vor fi atinse măreţele obiective şi mai ales de unde vor proveni resursele financiare necesare.

 

Ego şi sine

Alienat şi însingurat, devenit sclav al materiei, cu un ego hipertrofiat, ce a uitat de Sine, omului îi este afectată sănătatea psihică. Acesta întâlneşte disperare, goliciune, lipsă de sens, tot felul de psihoze, crimă şi suicid.

 

Hipoinflaţia şi hiporealitatea

În doze mici, inflaţia e un semn de relansare, însoţeşte creşterea şi chiar o stimulează. Dar când ea tinde spre zero, însoţeşte mai degrabă stagnarea.

 

Templul

Templele antice erau adevărate oraşe ale cunoaşterii; unele oraşe actuale celebre sunt adevărate temple ale cunoaşterii, cu valori numerice codificate, cu aliniamentele geomagnetice, stelare, cu geometria aplicată ş.a. Ele au fost proiectate în consonanţă deplină cu legile naturii, în armonie cu geografia şi cosmosul, cu corespondenţele dintre acestea.

 

Zborul lui Icar

Am fost alienaţi, rupţi de unitatea preconştientă originară, încartiruiţi în spaţiu şi timp, în bipolaritate şi multiplicitate, sub aparenţa libertăţii.

 

Neamul adormit. Poveste turcească

Deşi e deja hipermediatizat, ”cazul Turcescu” merită în continuare, cred, tratat cu toată seriozitatea. Am şi eu, în acest sens, trei opinii.

 

Al III-lea Război Mondial? - Gog şi Magog -

Ne-a adus aici egoismul şi dorinţa de dominaţie, materialismul şi desacralizarea, devoluţia spirituală şi lipsa de înţelepciune, raţionalismul şi mercantilismul.

 

Toată puterea pieţelor

Acesta este titlul unei alte cărţi a d-lui Lucian Croitoru, apărută în 2012, la aceeaşi editură bucureşteană, pe nume Profit.

 

Shadow banking. Noua veche sminteală financiară

În virtualul Club al Economiştilor Care Discută Starea Economiei Mondiale (CECDSEM), propun înfiinţarea oficială a Grupului Celor Care Se Uită şi Nu Înţeleg Nimic (GCCSUŞNÎN). Cred că ar fi bine populat, asta pentru că lucrurile sunt foarte complexe.

 

Când plâng icoanele...

Nici un război nu poate fi câştigat fără stabilitate politică şi performanţă economică. Reţeta este deci una de tip whole of government. Or, Moscova speculează tocmai realitatea unui stat putred, a unui guvernământ disfuncţional, a unor instituţii găunoase, deci ineficiente, a unor loialităţi incerte, ce vor termina prin a fi percepute ca ilegitime.

 

Al doilea cerc

Experienţele noastre sunt creaţiile noastre. De aceea trebuie să considerăm ca pe o onoare faptul că suntem pe pământ acum, că suntem cine suntem, capabili de a iubi, de a ierta şi de a crede, în oceanul de conştiinţă pe care plutim.

 

Lumina umbrei divine

Suntem la o răscruce cu mai multe plăcuţe indicând mai multe drumuri. Oriunde am apuca însă, ajungem de unde am plecat. Şi atunci nu e mai bună prăpastia prezentului continuu?

 

Minunea minunilor

”Dacă în pădure cade un copac şi nu e nimeni acolo, oare acesta face zgomot?”

 

Arta liniştii

Cu efort mai puţin se poate face mai mult, dacă eşti înscris în ordinea universală. A nu înfăptui devine o artă a liniştii. Nu trebuie decât să fii tu însuţi şi să trăieşti pur şi simplu. Nu judeca şi nu crea blocaje, bunăoară estetice sau morale, în curgerea firească a lucrurilor.

 

Fragilitatea vanităţii

Nu poţi lupta eficient împotriva dezordinii, a arbitrariului şi incertitudinii, a umilinţei chiar, decât nemaifiind fragil, câştigând în putere prin ridicarea spiritului şi ancorarea sau reancorarea la o forţă superioară, la Sursă dacă se poate.

 

Spiritul vremii

Avem multe oportunităţi, dar şi multe incertitudini. Dar spiritul vremii este eliberarea, de soartă, de soacră, de legăminte etc. şi creativitatea. Ne putem mişca liber chiar stând pe loc, putem crea din nimic şi ne putem bucura să fim.

 

Răzbunarea geografiei

Henry Kisinger susţinea că geografia exercită, de la Egiptul faraonic la ”primăvara” arabă o influenţă predominantă asupra naţiunilor, adevăr neglijat în ultima vreme, cel puţin aşa susţine Robert Kaplan în Răzbunarea geografiei, Litera, Bucureşti 2014.

 

Tirania fiscală

Pledăm pentru o reformă fiscală, care presupune şi simplificare şi reducerea sarcinii fiscale şi creşterea gradului de încasare şi conţine principii de justiţie, inteligenţă şi coerenţă, să nu distrugă ci să construiască economia reală.

 

EuRomânia

Reprezentanţi oficiali ai României, de la BNR până la Preşedinţie, au tot anunţat o ţintă mişcătoare: aderarea la euro, ba pentru 2012, ba pentru 2015, apoi 2017, acum s-a anunţat 2019, aderarea devenind un obiectiv-ancoră pentru politicile noastre economice. Pentru a vedea dacă obiectivul este realist şi benefic trebuie să analizăm situaţia României în raport cu criteriile de convergenţă reale şi nominale stabilite la Maastricht.

 

Totul pentru posteritate

Presă prin telepatie am înţeles că nu se poate. V-aş trimite, telepatic sau prin impulsuri subcutanate, cum aţi dori, o rază de lumină în acest anotimp, lumină lină din umbra divină (asta se vrea poezie în proză). Dar sunt, din cauza nevredniciei mele, nevoit să apelez la aceleaşi metode ”barbare”, scris-citit, care, deşi suportul s-a schimbat, păstrează totuşi cu nostalgie, o anumită nobleţe, ca vinul. Aşadar, sunt vechi, prieteni, vechi şi neprogramat.

 

Ce mai rămâne?

Faceţi ordine în Biserică şi-n trăirea creştină, lăsaţi huzurul şi ajutaţi săracii. Nu mai stabiliţi tot felul de rânduieli şi de ameninţări, deoarece creştinismul este, în primul rând, religia iertării şi a iubirii.

 

Calculatorul cuantic

”Dacă credeţi că înţelegeţi mecanica cuantică,/ Nu înţelegeţi mecanica cuantică.” (Richard P. Feynman)

 

Kant sau ornitorincul? (I)

Cea mai înaltă cunoaştere, cea mai bună morală şi arta cea mai nobilă pot fi obţinute cultivând atributele divine. Este altitudinea spirituală cea mai înaltă pe care omul o poate atinge, şi consider că atât filosofia, cât şi ştiinţa, viaţa noastră întreagă ar trebui îndreptată în acest sens.

 

Babele

Denotă şi înţelepciune şi simplitate, respect şi nobleţe, amar şi spirit ludic, răbdare şi îndurare. Sunt vieţi împlinite care trăiesc în umbra Domnului, care şi-au respectat părinţii, bărbatul, copiii, animalele şi pământul. Identitatea lor e foarte bine definită pentru că nu au avut prea multe alegeri de făcut în viaţă.

 

Angela merge mai departe... (II)

Centrul puterii a redevenit Parlamentul, unde ar fi ideal să se mute viitoarele lupte din stradă. Dar asta ar semăna deja a democraţie autentică. E pregătită Ucraina pentru aşa ceva?

 

Angela merge mai departe... (I)

După opoziţia Rusiei şi răsucirea pe loc a conducerii oligarhice a Ucrainei, după tatonări, promisiuni şi conflicte, pe străzile de la Kiev a ajuns să curgă sânge, iar războiul civil a fost la un pas.

 

Latifundiarii banilor (II)

Realitatea crudă, d-le Vasilescu, este că oamenilor li s-au redus veniturile reale, că şi-au pierdut slujbele, că sunt plătiţi la negru, că a crescut impozitarea cât a crescut şi evaziunea şi că, în concluzie, în afara unui procent de 4-5 % rău platnici în adevăratul sens al cuvântului, restul de 18% nu au de unde plăti, pentru că nu au realmente nici ce mânca.

 

Latifundiarii banilor

Stimularea consumului e o necesitate, dar de ce nu oferă guvernul din aceşti bani (care sunt tot de împrumut) stimulente pentru crearea de locuri de muncă şi, în general, pentru creşterea veniturilor, astfel încât oamenii să obţină bani munciţi, din care să-şi plătească ratele?

 

Geopolitica emoţiilor

Încrederea, dorinţa de revanşă, tenacitatea, devotamentul, spiritul de masă nu sunt factori de neglijat în aceste procese ce au loc sub ochii noştri. La fel cum şi oboseala, cinismul şi devoluţia spirituală a Occidentului explică multe.

 

Fecioara - pământ românesc

Conştiinţa noastră socială e ciuruită rău. Prea multe certuri intestine, prea multă dihonie. Avem nevoie de un proiect de societate viabil. Noi trebuie să vieţuim conştient, să fim creativi, nu doar să vegetăm, nu doar să supravieţuim.

 

Punctul lui Dumnezeu

Nimic nu este mai misterios decât viziunea altei persoane asupra lumii. Se pare că avem câte una cu toţii.

 

Bitcoin şi Fericitul Augustin

Toate situaţiile sau persoanele apărute în viaţa noastră sunt consecinţa unor alegeri anterioare, conştient sau inconştient. Încercaţi să alegeţi în mod conştient şi să vă eliberaţi, la fel de conştient, de consecinţele nefaste ale unor alegeri făcute.

 

Al doilea paradis

Cine caută fără odihnă va găsi, găsind se va minuna, minunându-se va stăpâni, stăpânind îşi va găsi odihna.

 

Bucovina, ca rană

Ne plac festivităţile, iar de ziua naţională devenim şi patrioţi. Fiecare instituţie sau organizaţie ţine să marcheze momentul cu discursuri şi pahare. Bucovinenii din Iaşi au comemorat şi ei unirea cu Ţara.

 

Fericitor

Nu există viaţă fără iubire, iar iubirea pură de Dumnezeu face parte din sfera umanului, nu reprezintă doar un ideal abstract.

 

Lebede gri

Fiţi pregătiţi pentru orice, în fiecare zi. Bogăţia în sine nu e rea, rău e să devii dependent de ea, pentru că atunci vei suferi când o pierzi.

 

Lebede albe, lebede negre (II)

Reţineţi un truism: totul se plăteşte. Nevoile sau trebuinţele oamenilor şi încercările de a le satisface formează ceea ce numim cerere agregată. Mărimea sa e elastică: creşte odată cu creşterea veniturilor consumatorilor şi scade odată cu creşterea preţurilor produselor.

 

Lebede albe, lebede negre (I)

Previziunile sunt dificile, mai ales când e vorba de viitor. Decât să foloseşti prognoze greşite şi măsuri probabilistice eronate, e mai bine să te bazezi pe intuiţie şi pe bun simţ (dacă există).

 

Atârnând de braţul crucii

Apartenenţa la UE şi NATO e un substitut, o umbrelă, o oportunitate poate, dar noi cine suntem şi care e misiunea neamului nostru aici, pe pământ?

 

Fecioara

”Era pe când nu s-a zărit,/ Azi o vedem şi nu e”

 

Economie şi cultură

Instituţiile culturale şi industriile culturale trebuie să-şi restructureze oferta în funcţie de cerinţele unei pieţe marcate de ”mâna vizibilă” a globalizării economiei şi culturii.

 

A fi capitală culturală europeană

Nu este o muncă deloc uşoară, foarte complexă, care necesită profesionişti, de la diplomaţi până la restauratori, instituţii şi oameni de cultură, de ştiinţă, autorităţi, arhitecţi, peisagişti, artişti, istorici, firme şi oameni de afaceri, ONG-uri şi mulţi alţii din varii domenii de activitate.

 

Chemarea

Sunt liber să fiu ceea ce sunt. Ăsta e răspunsul meu la chemarea ce mi s-a dat. Răspunsul conţine, desigur, el însuşi o chemare. O chemare la libertatea de a fi, cu toată încărcătura sa de sens.

 

Noul normal

Tot ce am ştiut până acum despre ortodoxia monetară a fost pulverizat. Nu mai avem o doctrină dominantă, ci un sincretism pragmatic şi dezideologizat.

 

Chinese Dream

Summitul la nivel înalt din vara anului 2013 dintre SUA şi China a oferit doar o imagine sumară asupra a ceea ce începe să fie axa centrală de putere politicii internaţionale, configurând conturul noii lumi bipolare. El marchează transferul definitiv al centrului de greutate al lumii dinspre Atlantic spre Pacific. Ne întoarcem la realpolitik.

 

Cutia Pandorei

Demonizarea continuă a Iranului nu face decât să întărească actualul regim. Un gigant ca Iranul nu se poate schimba pe termen scurt, fără a periclita ordinea mondială.

 

Regiunea depresivă

Nu avem pieţe funcţionale, instituţii publice performante şi nici o societate civilă prea dezvoltată. Iaşul a devenit marginal.

 

Vidul

Vă place realitatea pe care am creat-o? Se poate trăi în ea? Cum este înlăuntru aşa e şi în afară.

 

Islamul şi democraţia

Cum să impui pluripartidismul şi separaţia puterilor specifică statului de drept acolo unde religia nu e separată de politică, de economie şi domină toate nivelurile societăţii, toate instituţiile şi toate comportamentele?

 

Suferinţă şi iubire

Dar de ce a fost nevoie de o îndepărtare atât de mare şi de îndelungată de noi înşine, de o alienare practic, pentru a ne întoarce în non-locul de unde am plecat rătăciţi, în Sinele redescoperit? Poate că e un drum ritualic.

 

Valoarea spirit vs. economia libidinală (II)

Creşterea calitativă este cea care nu se bazează pe „mereu mai mult”, ci pe „mereu mai bine” şi pe o mai bună redistribuire, printr-o creştere a conştiinţei individuale şi colective, care să conducă la formarea unei conştiinţe pe măsură. Conştiinţă - Inteligenţă - Acţiune - Luciditate - Responsabilitate, acestea sunt cuvintele care trebuie să ne ghideze demersurile pentru a ieşi din acest timp marcat de o mentalitate gregară, de creiere fără conştiinţă şi din sisteme nervoase transformate în sisteme-reflex, adică pulsionale pentru a răspunde sistemelor de marketing devenite toxice pentru fiinţa umană.

 

Valoarea – spirit vs. economia libidinală

Vor fi ani de penurie şi de precaritate, din care vom ieşi declinându-l mai mult pe a fi decât pe a avea şi făcând mai mult cu tot mai puţin. Era consumatorismului s-a dus.

 

Detroit de Bahlui?

În aceste condiţii şi în acest ritm, oraşul va sta încă ani grei în tranşee, pentru că mai toate termenele sunt depăşite, iar banii necheltuiţi.

 

Utopismul tehnologic (II)

„Prezicerea este foarte grea, mai ales când e vorba de viitor.” (Yogi Berra)

 

Utopismul tehnologic (I)

„Prezicerea este foarte grea, mai ales când e vorba de viitor.” (Yogi Berra)

 

Roza lui Culianu

Paradisul este aici şi acum, iar prăbuşirea constă tocmai în a ignora acest lucru.

 

Economia absurdului

Este o ţară cu multe biserici şi multă imoralitate, occidentală prin cultură, orientală prin religie, o ţară cu femei frumoase şi mulţi asistaţi social, cu 20% restanţieri la credite, dar cu o densitate incredibilă de maşini de lux, o ţară a paradoxurilor.

 

Antichristul

A devenit primejdios, chiar tragic să mai fii om, cu tot ce am semănat în urmă, prizonier între atâtea universuri ce concurează pentru el.

 

Fiinţă fără timp

Ar fi un truism să spunem că Omul e mult mai mult decât componenta lui anatomică şi fiziologică, e mai mult chiar decât el însuşi, e parte a Nenumitului Creator, iar termenului de „fiinţă” recuperat de Heidegger de la greci şi preluat de aceştia de la hinduşi nu cred că îi lipseşte şi un astfel de înţeles spiritual.

 

Lumea de mâine

Se pierde însă democraţia, care se transformă într-o plutocraţie, sau plutodemocraţie, chiar în locurile unde s-a născut varianta modernă a democraţiei. Gândirea critică este astfel în mare pericol.

 

Pasărea

Paradisul, dragă Jonathan, nu este un loc sau un timp, pentru că locul şi timpul nu au înţeles... A fi desăvârşit - iată paradisul. (Richard Bach, Pescăruşul Jonathan Livingstone)

 

Lovitură globală

Suveranitatea supra-naţională a unei elite intelectuale şi bancare mondiale este în mod sigur preferabilă autodeterminării naţionale practicate în secolele trecute. (David Rockefeller)

 

Ariciul şi vulpea

E bine să lucrăm în viaţă cu două modele: unul ideal şi unul real. Pe cel ideal îl vom urmări toată viaţa fără a-l atinge decât asimptotic, dar el ne foloseşte ca reper pentru a şti încotro îndreptăm modelul real cu care lucrăm, pentru a-l apropia cât mai mult de ideal.

 

Menire şi alegere

Alegerea în viaţă este o ştiinţă şi o artă foarte dificilă, cu atât mai mult cu cât criteriile sunt tot mai pervertite, respectul e compromis şi totul se transformă finalmente în lipsă de performanţă socială.

 

Tendinţe globale – 2030

Va deveni Europa musulmană, iar America hispanică, sau îşi vor etala în continuare egoismul? Ce fel de creştin este cel care nu împarte cu semenul său?

 

Creierul cuantic. Viziunea unui observator

Esenţa cuanticii constă în dobândirea unei noi perspective asupra vieţii şi lucrurilor în general.

 

Moartea omului

Parafrazându-l pe Nietzsche, Michel Foucault anunţa, în Cuvintele şi lucrurile, o « moarte a omului », suscitând, ca şi în cazul lui Nietzsche, multe neînţelegeri.

 

Teoza bucuriei

A conceptualiza înseamnă a sintetiza, a prinde un buchet de sensuri într-o singură expresie. Putem astfel sintetiza până la nimic, până la tăcere.

 

Un eşec anunţat

- În şapte paşi -

 

Un fenomen academic

Adică problema să fie analizată mai întâi la nivelul departamentelor, care să numească câte o comisie de specialişti şi să înainteze consiliilor profesorale concluziile.

 

Celălalt, ca mângâiere

Mângâierea e foarte puternică măcar pentru faptul că ne coboară măştile. Aşadar, mângâiaţi-l pe celălalt, cu un gest, cu un sunet, cu o privire, cu o răsuflare!...

 

Un oraş eşuat?

Recent, Primăria Municipiului Iaşi a lansat spre dezbatere publică bugetul propriu pe acest an. L-am cercetat cu toată buna credinţă şi am constatat, din păcate pentru ieşeni, probleme destul de grave.

 

Fratele porc

V-a mângâiat vreodată un porc (Sus Scrofa, pe latineşte)? Cu mâinile lui mari şi unsuroase, cu râtul ca un cartof, să poţi admira aşa cum curge pe el slanina?... E un privilegiu. Am dat mâna cu cineva şi am avut exact sentimentul acesta. Alunecos, pervers, minţind cu naturaleţe, obedient până la greaţă, viclean până la inutilitate, şi-a construit drum până în sferele înalte ale fermei, unde încearcă să articuleze cuvinte, chiar propoziţii uneori, prin şedinţe. În restul timpului râmează, adică cercetează după şopârle, ştiinţifice desigur.

 

Pe lângă statui fără soţ

Avantajul e că au rămas trei socluri libere. Cultura română se împrospătează. De când aşteaptă noua generaţie de politicieni şi artişti de la CUG.

 

Culturi ale pacatului?

Adevaruri stravechi, adanc îngropate în memorie, ies la suprafata, avand potentialul sa distruga laboriosul compromis realizat între natiunile continentului, care i-a garantat o lunga perioada de pace, introducand incertitudine si izolationism.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.