Dacian Cioloş, la ZdITV: “Sunt pregătit să particip la alegerile prezidenţiale”

sâmbătă, 25 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Dacian Cioloş, la ZdITV: “Sunt pregătit să particip la alegerile prezidenţiale”

Cât de gravă este situaţia din Republica Moldova, şi cum este pregătită România să răspundă unei situaţii de criză? Cum trebuie înţeles mesajul preşedintelui Iohannis că România va ajuta Republica Moldova “în orice situaţie”? Este actuala coaliţie una “geopolitică”, gândită de preşedinte ca să treacă vremea tumultuoasă a războiului din Ucraina? Dacă s-ar întoarce în timp, în septembrie 2021, când miniştrii USR au ieşit din Guvernul Câţu, ar mai lua această decizie? De ce nu a mers coaliţia cu PNL şi UDMR, şi dacă aceasta ar fi fost suficient de solidă pentru a face faţă actualelor provocări externe? 

Cum explică faptul că a plecat din USR după ce fusese ales democratic preşedinte al formaţiunii? Cât idealism şi cât pragmatism sunt de tolerat în politică? Dacian Cioloş, artizan al mai multor înţelegeri de compromis politic în Parlamentul European, descrie unde este, în opinia sa, linia roşie care desparte lucrurile pe care nu le doreşti, dar trebuie să le faci în politică, de compromisurile de neacceptat. De ce nu reşeşte USR să treacă de “bariera” de 11% şi cum explică diferenţa dintre scorul de la europarlamentare şi cel de acum? Ce îşi propune REPER, formaţiunea pe care o conduce, şi care sunt previziunile acestui partid pentru anul electoral următor? Care este diferenţa între REPER şi USR? Mai este posibil astăzi, aşa cum s-a întâmplat la alegerile europarlamentare din 2019, ca un partid lipsit de infrastructura clasică, bazat doar pe tehnologia comunicaţională a reţelelor sociale, să obţină scoruri mari la alegeri? Ce crede despre pericolul AUR?

De ce crede că actuala coaliţie de guvernare ascunde o bună parte din corespondenţa cu Comisia Europeană, şi care sunt riscurile ca România să nu primească şi să nu cheltuiască tranşe semnificative din PNRR? Ce părere are despre dezvoltarea inegală a regiunilor istorice ale ţării şi despre discuţiile privind alocarea partizană a bugetului de investiţii şi a fondurilor din PNRR? Ce responsabilitete îşi asumă din problemele de mai sus, ţinând cont de funcţiile publice de execuţie şi reprezentare pe care le-a avut? Va candida la viitoarele alegeri prezidenţiale? Despre toate acestea, dar şi multe altele, aflaţi în interviul pe care redactorul şef al Ziarului de Iaşi, Toni Hriţac, l-a luat fostului premier Dacian Cioloş, fost lider USR, europarlamentar REPER şi fost lider al grupului politic RENEW Europe.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii