Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dacian Cioloş luat în derâdere de noul preşedinte al Parlamentului European

GALERIE
Dacian Ciolos
  • Dacian Ciolos
- +

Dacian Cioloş a stârnit râsul noului preşedinte al Parlamentului European, David Sassoli, atunci când a spus că cetăţenii trebuie să se exprime asupra şefiei instituţiilor UE şi deciziile să nu fie luate în „culise”. La negocierile pentru şefia Comisiei Europene, Cioloş spunea că nu îl susţine pe Manfred Weber, candidatul PPE.

„Şi acest mandat pe care îl avem în faţă trebuie să stea sub semnul reînnoirii. Negocierile la care am asistat în aceste zile din Consiliu arată şi trebuie să privim foarte pragmatic lucrurile că reînnoirea aceasta probabil nu o să vină nici din partea Consiliului, nici din partea Comisiei Europene, dacă Parlamentul European nu se va afla în centrul acestui proiect. Noi suntem cetăţenii care reprezentăm cetăţenii europeni şi trebuie să ne asumăm această reînnoire, această schimbare. De aceea în grupul Renew Europe veţi avea un partener”, a declarat Dacian Cioloş, în plenul Parlamentului European.

În plenul PE a apărut rumoare şi hohote de râs, în momentul în care liderul grupului Înnoim Europa a afirmat că cetăţenii UE trebuie să se exprime asupra conducerii instituţiilor europene, iar deciziile să nu fie rezultatul unor negocieri de culise. „Vă propunem chiar de la început, şi propunem partenerilor noştri europeni, proiectul unei conferinţe pentru viitorul Europei, în care să gândim modul în care putem aduce Europa mai aproape de cetăţeni, în care să putem să ne asigurăm că nu negocierile de culise sunt cele care determină figurile proeminente care trebuie să conducă Europa, ci cetăţenii pot să se exprime din acest punct de vedere. Veţi avea susţinere din partea noastră pentru un astfel de proiect.Asta trebuie să facem dragi colegi, pentru că trebuie să dăm posibilitatea ca ceea ce spunem în acest Parlament să şi facem în relaţie cu cetăţenii. Veţi avea în Renew Europe partener pentru acest proiect”, a conchis Cioloş. Noul preşedinte al PE David Sassoli s-a numărat şi el printre cei care au râs în timpul discursului lui Dacian Cioloş, părând să îl întrebe „Ce am văzut aici?”.

În cadrul negoicierilor pentru şefia instituţiilor europene, socialiştii şi liberalii din Parlamentul European au decis că nu îl vor sprijini pe Manfred Weber, candidatul PPE, pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, potrivit politico.eu. Dacian Cioloş, liderul grupului Înnoim Europa din Parlamentul European, a confirmat că Weber nu este sprijinit de către grupul său. „Pentru moment nu există o majoritate pentru candidatura lui Weber”, spunea Cioloş la o reuniune a liderilor liberali, la Bruxelles. Ursula von der Leyen a fost propusă oficial pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, iar Charles Michel pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, a anunţat marţi seară Donald Tusk.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri