Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, lasă în urmă o avere de 110 milioane de lei

GALERIE
dan condrea
  • dan condrea
- +

Dan Condrea a avut pe mână în ultimii ani peste 100 de milioane de lei, bani și bunuri care reprezintă averea sa. Este vorba despre proprietățile deținute de patronul Hexi Pharma, dar și de profiturile realizate de firmele pe care le deținea sau banii ascunși în Cipru. 

Averea lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, decedat pe 22 mai într-un accident de circulație, se ridică la aproape 110 milioane de lei (aproximativ 25 milioane de euro), conform unei evaluări realizate de Libertatea care ține cont de activitatea firmelor sale, a banilor trimiși în Cipru și a proprietăților imobiliare. Este vorba despre banii rulați până în 2014 inclusiv, pentru că pentru anul 2015 Ministerul Finanțelor încă nu a publicat rezultatele financiare ale firmelor românești.

Profitul srl-urilor
 
Hexi Pharma Co, Signum Service și Medical Cleaning, firmele mari controlate de Condrea, au declarat la Ministerul Finanțe, în perioada 2010-2014, un profit cumulat de 18,2 milioane de lei. Din primele date ale anchetei autorităților, reiese că profitul nu a fost investit în mijloace de producție fixe, așa cum ni s-a precizat de către reprezentant al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), așa că poate fi trecut în dreptul lui Condrea, chiar dacă a fost scos ca divident sau nu din firmă, scrie libertatea.ro.

Milioane scoase prin offshore-uri
 
După începerea anchetei privind diluarea dezinfectanilor, Hexi Pharma și-a cerut insolvența. Pe lângă o sumă de 20 de milioane de lei care reprezenta datoria la bugetul public, firma lui Condrea mai avea restanțe de 20 de milioane de euro, în jur de 90 de milioane de lei, către două firme de tip offshore din Cipru. „Societatea noastră nu mai poate face față datoriilor comerciale și fiscale, ca urmare a conjuncturii economice nefavorabile”, se arată în cererea înaintată instanței, procedura fiind respinsa de judecatori.
 
Cele două societăți offshore sunt Hatom Limited Limassol și Chemical & Pharmaceutical Sol LTD Nicosia, care de fapt sunt, așa cum a dezvăluit prima dată Rise Project, două off-shore-uri controlate de același Dan Condrea.
 
Conform unor surse implicate în audieri, datoria de 20 de milioane de euro către offshore-urile cipriote reprezintă de fapt aproximativ jumătate din contractele cu firmele de tip căsuță poștală din Limassol și Nicosia. Rezultă, ca Hexi Pharma a plătit în ultimul deceniu 20 de milioane de euro catre firmele din Cipru ale lui Condrea. Prucurorii Parchetului General nu au dorit sa facă precizări oficiale în legătură cu sumele transferate în Cipru de către acționarul majoritar de la hexi Pharma.

Casele “Camelonului”
 
Dan Condrea, căruia îi plăcea să i se spună Cameleonul, deținea pe numele lui sau pe ale familiei următoarele proprietăți:
 
– fostul apartament al tatălui, Virgiliu Condrea, decedat în 2013, situat pe strada Floarea Roșie din Sector 6. Locuințe de același gen sunt oferite la vânzare de site-urile de specialitate cu peste 60.000 de euro.
– casa unde locuiește cu actuala soție, Uliana Ochinciuc, de pe strada Traian din sectorul 2. Estimarea aproximativă, făcută de experții imobiliari consultați, este de 100.000 de euro.
– locuința de după studenție, unde a trăit cu fosta soție, Laura Georgescu, de pe strada Nadeș din Sector 1. Pe site-urile de specialitate, prețul de vânzare în această zonă este între 50.000 și 100.000 de euro.
– apartament din zona Unirii, cumpărat pentru socri. Valoarea acestuia trece de 99.000 de euro, conform anunțurilor publicate pe site-urile de spcialitate.
 
Valoarea acestor locuințe ar ajunge la astfel la o valoare minimă de 309.000 de euro. Dacă este transforma în lei, valoarea apartamentelor lui Condrea ajunge la 1,4 milioane de lei.
 
Trăgând linie și adunând profitul firmelor (18,2 milioane de lei), valoarea apartamentelor (1,4 milioane de lei) și sumele trimise în Cipru în  conturi controlate de patronul Hexi Pharma, averea lui Condrea ajunge la 109,6 milioane de lei. Nu se știe câți bani a cheltuit de-a lungul timpului Dan Condrea, însă conform calculelor Libertatea a avut, cumulat, acești bani în perioada 2010-2014.
 
Milionarul modest
 
Asta în condițiile în care apropiații îl prezintă pe acesta ca pe un individ modest care în afară de un Porsche nu părea să fie milionar.
 
Reamintim ca bunurile și conturile patronului de la Hexi Pharma ar urma să fie împărțite, în urmă decesului acestuia, între fetita de zece ani pe care o are cu prima soție și băiețelul de patru pe care îl are cu actuala nevastă.
Cei doi copii vor moșteni însă și daunele care vor fi decise la finalul anchetei de procurori și acceptate de judecători în sentința finală. În acest moment, anchetatorii de la Parchetul General au stabilit un prejudiciu de 51 de milioane de lei. Mai puțin de jumătate din averea lui Condrea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri