Cea mai bogată comună din judeţ, venituri cât oraşele Tg. Frumos, Hârlău şi Podu Iloaiei la un loc
La capitolul "Venituri totale", administratia Miroslavei o urmareste strâns pe cea a (...)
citeste totmiercuri, 25.05.2022
Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.
Am învăţat la şcoală despre generalul Eremia Grigorescu, comandantul trupelor române care au învins trupele germane la Mărăşeşti şi Oituz în Primul Război Mondial, comandant apreciat în 1917 de alt general înscris în istoria României, Henry Mathias Berthelot, cu Marele Cordon al Legiunii de onoare, cu decoraţiile Mihai Viteazu clasa I şi clasa a II-a. Generalul Eremia Grigorescu, autorul faimoaselor cuvinte „pe aici nu se trece!”. Cel despre care Regina Maria a scris cuvintele pline de adevăr: „Uitarea nu va putea niciodată şterge numele aceluia a cărui amintire trăieşte în sufletul unui popor.” Dar la şcoală încă nu a învăţat nimeni, din păcate, despre fiul vestitului om de arme şi patriot. S-ar cuveni, pentru că Dan Eremia Grigorescu, născut în Bârlad la 3 decembrie 1917, în Prima Coflagraţie Mondială, a avut o viaţă de legendă, o viaţă cu valoare de exemplu.
Dan Eremia Grigorescu nu şi-a cunoscut tatăl, vestitul general, secerat în 1917 de gripa spaniolă, altă pandemie care a distrus milioane de vieţi la începutul secolului trecut. Dar a fost crescut de mama sa cu mână de fier, cu înţelepciune a curajului, obişnuindu-şi copilul de mic să înfrunte dificultăţile de tot felul, asigurându-i o educaţie severă, în spiritul muncii, datoriei şi patriotismului. Curajul, onoarea au nutrit implicarea totală a tânărului Dan Eremia Grigorescu timp de doi ani, 1942-1944, în Războiul Mondial Secund. Contrastul i-a definit personalitatea: ordinea-disciplina-exactitatea s-au acomodat spiritului artistic, pentru că aparatul de fotografiat primit în dar la vârsta de 5 ani, cele două volume de proză publicate în limba franceză în 1945 şi în 1947 aveau să-i contureze destinul creator. Un destin cu tinereţe întunecată. Cei care, după 1945, i-au „studiat” ramurile familiei au avut destule motive să-i reteze toate speranţele de a se dezvolta profesional şi social aşa cum merita. Strămoşii greci cu averi considerabile i-au devenit piedici de netrecut, chiar dacă în 1877, străbunicul său, armator, şi-a pus vapoarele la dispoziţia armatei române arborând steagul României. Doar vitejia tatălui, generalul respectat şi de militarii ruşi, în dicţionarele cărora numele Eremia Grigorescu era consemnat cu toate faptele sale măreţe, l-a salvat de munca forţată la Canal, sau de închisoare.
După o perioadă de recluziune totală, lipsită de speranţă, în universul tăcut al camerei ce i s-a mai lăsat, din casa familiei rechiziţionată pentru noii chiriaşi, singura modalitate de câştig al traiului zilnic a fost fotografia, Dan Eremia Grigorescu lucrând doar în calitate de colaborator la ziarul „Sportul Popular” pentru sume derizorii. Numai întâmplarea şi o pasiune obişnuită i-au deschis drumul spre afirmare. Iscusitul pescar Mihail Sadoveanu l-a observat în 1945 mânuind cu pricepere ustensilele pe malul lacului Mogoşoaia. L-a chemat la el, s-au cunoscut şi a început o prietenie de 16 ani, puţin cunoscută astăzi, imortalizată în imagini fotografice de mare impact. Aşa au început expediţiile vânătoreşti în care Sadoveanu a fost însoţit de Dan Eremia Grigorescu şi ale sale aparate, datorită cărora s-au înfăptuit primele expoziţii între coperţi, etaloane pentru arta fotografică românească: albumele „Sadoveanu” şi „Valea Frumoasei”. Prozatorul cu o solidă reputaţie politică în epoca 1944-1961 i-a înlesnit tânărului prieten şi protejat publicarea următoarelor antologii de imagini fotografice, care au atras admiraţia autorităţilor, a oamenilor de artă: „Delta Dunării” (1956, apreciat cu medalia de argint la Leipzig), „Voroneţ” (1963, medalia de aur la Concursul Internaţional de Carte de la Washington pentru cel mai bun volum de artă), „Brâncuşi” (1968, medalia de aur la Bucureşti şi din nou medalia de argint la Leipzig).
Valoarea, succesul albumului dedicat lui Mihail Sadoveanu au stimulat şi dorinţa lui Arghezi de a fi imortalizat de obiectivele fotografice ale lui Dan Eremia Grigorescu - doar temerile politice ale fiului, Baruţiu, au zădărnicit realizarea ediţiei. Oricum, artistul imaginii era deja un nume al publicisticii de artă româneşti, solicitat deseori şi de renumita revistă de cultură „Secolul XX”. Aveau să urmeze călătoriile în centre culturale de pe Bătrânul Continent, devenite surse de inspiraţie pentru minunate rame fotografice şi un lung ciclu de emisiuni televizate. După seriile reportajelor de artă prezentate în anii 1964-1966 în celebra emisiune „Tele-enciclopedia”, cele 53 de eseuri în imagini realizate de Dan Eremia Grigorescu în ciclul de mare succes „Itinerarii europene” împreună cu criticul de artă Dan Hăulică au constituit evenimente ale publicisticii culturale româneşti. Mai mult, serialul tandemului Dan Hăulică - Dan Eremia Grigorescu dovedindu-se un curs de istoria artei, de la capodoperele renascentistei taliene, la capodoperele figurative şi literare moderne, „privite” de cei doi esteţi ai imaginii şi cuvântului cu migala, pasiunea, inspiraţia poetului-orfevru. A fost un timp în care performerii români ai spiritului aveau deschise în fiecare săptămână studiourile Televiziunii: George Oprescu, Ion Frunzetti, Dan Hăulică nu pot fi uitaţi.
Când se vorbeşte despre Dan Eremia Grigorescu, foarte rar pentru că regizorii imaginilor fotografice greşit sunt crezuţi a nu privilegia cuvintele, se aduc în discuţie numai cadrele lui lipsite de texte. Este o jumătate de adevăr. Sigur, vorba aceea, „imaginea face cât o mie de cuvinte” are temei solid. Însă Dan Eremia Grigorescu nu s-a exprimat doar prin imagini, a fost deopotrivă scriitor, jurnalist, surprinzând cu aceeaşi acuitate, tot cu simţ artistic sensurile ascunse ale realităţii dintr-un peisaj, dintr-un chip, ori detaliile nebănuite, semnificative dintr-o întâmplare, dintr-o operă de artă. Voi ridica puţin cortina deasupra prozei lui, pagini care şi-au păstrat, asemenea vinului vechi neatins ani mulţi savoarea, parfumul. Pentru că fineţea, adâncimea observaţiei au imprimat condeiului voluta metaforei tihnite la care numai un moldovean prin naştere, un francez prin fundamentală educaţie, un român prin aspra şcoală a vieţii putea ajunge.
Am evocat fugitiv liniștita partidă de pescuit - clipă de început al prieteniei dintre Dan Eremia Grigorescu și Mihail Sadoveanu. Prozatorul zgârcit cu vorbele rostite, risipitor de perle întinse pe sute de pagini, nu pleca în expedițiile vânătorești fără tânărul companion, doar apariția acestuia dădea semnalul de pornire. Cum l-a văzut Dan Eremia Grigorescu pe tovarășul tăcut? Nu apelez acum la fotografii, ci la imaginile evocatoare din cuvintele sale:
“Ca fotograf, spusesem despre Sadoveanu, în limitele priceperii mele, tot, sau aproape./ Zile mai târziu, mi-am adus aminte de o după-amiază în fața căminului, când maestrul m-a întrebat abrupt: „De ce nu mai scrii? Trebuie!” Nu i-am răspuns. Față de acest om al tăcerii grăitoare, îți puteai permite un răspuns mut.1 [...] Am impresia că suntem sufocați de mitul jilțului, de imaginea unui Sadoveanu închis, impenetrabil, ermetic, rece și puțin înfricoșător./ Era, uneori, și așa. [...] Jilțul bănuiesc să-l fi folosit și ca armă de apărare; dacă oamenii mici de stat își fac adeseori un scut dintr-un arțag caustic și agresiv, la el, simpla prezență, tăcerea, imobilitatea, carura, creau un climat definitiv. Așezat, era mai impunător, mai statuar: o știa. [...] Această tendință permanentă spre uriaș, și numai spre el, îndrăznesc să afirm că îl deranja. Sensibil la elogii, păstra discernământul cumpătării, vederea justei măsuri”.
1 Dan Er. Grigorescu Negropontes - Imagini și cuvinte. Scrieri alese. Editura Vremea, București, 2017, pag. 31-32
(Continuarea însemnărilor despre Dan Eremia Grigorescu va fi publicată în ediţia din 26 ianuarie a „Ziarului de Iaşi”)
Alex Vasiliu este jurnalist, muzicolog şi profesor
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Sorana Cîrstea a fost eliminată în turul al doilea al turneului de la Roland Garros
Descoperire şocantă la Bihor: Tânără, tranşată şi împachetată în saci menajeri
Patronii cluburilor Sepsi şi CFR Cluj l-au ironizat pe Dan Şucu
”Ucideţi exporturile ruse”, îndeamnă Kuleba la Forumul Economic Mondial
Prinţul Charles vizitează centrul pentru refugiaţi ucraineni de la Romexpo
De ce să alegi www.tratamente-turcia.ro? Pentru servicii medicale de calitate! (P)
Ruşii au scos de la „naftalină” şi duc pe front tancuri sovietice fabricate în anii 60
(FOTO) Un american poartă povara deşeurilor pe care le generează într-o lună
CSM l-a exclus din nou pe Judecătorul Cristi Danileţ din magistratură
Încălcarea sancţiunilor impuse Rusiei de către statele membre UE ar putea fi considerată infracţiune
Autorităţile instalate în Zaporijjea impun rubla rusă ca monedă în regiunea ucraineană
Ploaie de stele pe cerul României pe 31 mai: „Totul sau nimic”
Din puşcărie, Udrea îi atrage atenţia lui Predoiu că ea „l-a făcut om”
SUA: Eşec pentru Trump la alegerile primare republicane din statul Georgia
(FOTO) Aroneanu: Casă la roşu, distrusă de flăcări. Proprietarul, rănit uşor
Cîmpeanu propune ca profesorii debutanţi să fie plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie
Masacrul din Texas: Atacatorul era batjocorit de colegi din cauza hainelor şi pentru că era sărac
Care este rolul uleiului pentru motor si cum influenteaza viata masinii tale? (P)
Marea Britanie: Preţurile cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani
Schröder anunţă că a renunţat la numirea în Consiliul de Supraveghere al Gazprom
Ce spune pilotul Titi Aur despre maşinile electrice: “Am trăit câteva senzaţii”
Reacția lui Medvedev, după ce ATP a decis să nu acorde puncte la Wimbledon
Iohannis, singurul preşedinte român care s-a întâlnit cu Igor Dodon (FOTO)
Cum să reduceți consumul de carburant. Trucuri atunci când sunteți în trafic
Pas important pentru primii kilometri de autostradă de pe teritoriul judeţului Iaşi (FOTO)
României i-a luat trei luni să se retragă din două bănci ruseşti
Guvernul a promis că numai face angajări la stat, dar încadrează 8.000 de persoane la “Interne”
George Simion, liderul AUR, invitat să o “şteargă” de la mitingul profesorilor
Mouratoglou, mesaj pentru Halep: „Lasă franceza! Ne ocupăm de tenis”
„Animale fantastice: Secretele lui Dumbledore” va avea premiera pe HBO Max în 30 mai
Traian Băsescu încă nu s-a mutat din vila de protocol: Nu am terminat de semnat contractele
Cine este Qinwen Zheng, adversara Simonei Halep din turul doi la Roland Garros
Cod galben de furtuni, până joi dimineaţă, în cea mai mare parte a ţării
Kasparov amintește de "vechiul truc al lui Putin" pe care îl aplică și acum
Medicul internat la Socola a depus plângere penală la DIICOT
Tomac: Calea integrării R. Moldova în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuţie
Ford testează o tehnologie care reduce automat viteza în zonele pietonale
Un grup de elevi lovesc o colegă, la Hârlău. Poliţia a deschis o anchetă (FOTO)
Două autoturisme au fost lovite de crengi căzute, în spatele spitalului CFR (FOTO)
Primul BMW XM din istorie, surprins partial camuflat pe aeroport
Legea gazelor naturale din Marea Neagră, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis
Șoferii care nu sunt atenți la drum, depistați cu camere speciale
Alertă în Canada. Quebec confirmă 15 cazuri de variola maimuţei
15 ani de Street View. Mașinile sunt și acum în peste 120 de orașe din România
Coreea de Nord a lansat trei noi rachete. Preşedintele Joe Biden abia părăsise Asia
Ar putea fi cel mai rezistent laptop creat vreodată. Prețul este pe măsură
Tehnicianul german Jurgen Klopp, ales antrenorul sezonului în Premier League
ABC-ul sănătății ochilor la copii. La ce trebuie să fiți atenți și ce trebuie să faceți
Lucian DÎRDALAVârful adversităţii |
Florin CÎNTICLiţă Chiţălău şi lupta pentru pace |
Radu PĂRPĂUȚĂEpoca lui „Davai ceas, davai palton” |
Alex VASILIUMariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.