anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Advertorial

Dan Lungu atrage atenția asupra inițiativei VISARTA și solicită autorităților competente organizarea unei consultări publice, care să implice pe toți cei interesați din domeniul artelor vizuale (P)

GALERIE
dan lungu
 • dan lungu
- +

Dan Lungu, Senator USR de Iași, solicită reprezentanților VISARTA, Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) și Ministerului Culturii, ca autoritate centrală de specialitate în domeniu, organizarea de urgență a unei consultări cu operatorii din domeniul cultural și cu toți cei afectați de Decizia ORDA cu numărul 130/03.11.2020, publicată în Monitorul Oficial.

Acesta atrage totodată atenția asupra măsurilor nevaforabile care ar afecta sectorul cultural deja aflat în situație de criză, pe fondul pandemiei actuale.

Concret, decizia impune achitarea unor taxe în contul VISARTA în cazul expunerii operelor de artă. Pe lângă faptul că se încearcă un  monopol asupra colectării acestor drepturi de autor, implementarea măsurilor afectează serios activitatea galeriilor de artă și transformă artiștii în victime colaterale.

Este inadmisibil ca această Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale, VISARTA, să fie susținută de instituțiile statului într-un asemenea demers, fără nicio consultare cu toți cei asupra cărora se răsfrâng efectele. Muzee, spații expoziționale independente sau de stat – toate ar fi afectate, fără ca măcar să fi fost consultate în prealabil în legătură cu acest proiect. Decizia este una complet nefondată, iar societatea nu este în niciun fel îndreptățită să autorizeze sau să colectele bani, cu atât mai mult cu cât prin aceste măsuri descurajează grav și artiștii tineri și le îngrădesc posibilitățile de a expune. Nu doar că trebuie să fim vocali și să ne opunem acestui demers, dar trebuie să solicităm organizarea cât mai rapidă a unei consultări, a unui dialog public, în cadrul cărora vocile tuturor celor implicați să se facă auzite!”, a declarat Dan Lungu, scriitor și Senator USR de Iași.

Numeroaselor proteste ale operatorilor din domeniul cultural apărute în spațiul public după publicarea Deciziei ORDA în Monitorul Oficial li s-a alăturat astăzi și un comunicat oficial emis de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR). Reprezentanții acesteia atrag atenția asupra modului în care muzeele românești vor fi afectate în urma implementării măsurilor și înaintează Oficiului Român pentru Drepturile de Autor un document în care enumeră punctual motivele din cauza cărora decizia contravine intereselor comunității muzeale românești.

„Orice inițiativă de negociere a unei metodologii la acest moment este neavenită, cu atât mai mult cu cât procedura negocierilor a fost inițiată prin desemnarea unor utilizatori nereprezentativi, cu încălcarea dispozițiilor legale incidente, cu forțarea unui calendar extrem de rigid și fără a da posibilitatea în mod real membrilor comisiei de negocieri să studieze și ulterior să formuleze observații pertinente asupra conținutului proiectului, în urma consultării cadrului normativ național și comunitar aplicabii și chiar a obținerii opiniei unor specialiști în domeniu”, a menționat Ștefan Ciprian Anghel, Președintele RNMR.

Comunicatul poate fi consultat integral accesând următorul link: http://www.muzee.org/sitev2/2020/11/19/comunicat-de-presa-privitor-la-initiativa-visarta-de-taxare-a-expunerii-operelor-de-arta-contemporana/

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.