Dan Lungu atrage atenția asupra inițiativei VISARTA și solicită autorităților competente organizarea unei consultări publice, care să implice pe toți cei interesați din domeniul artelor vizuale (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Advertorial

Dan Lungu atrage atenția asupra inițiativei VISARTA și solicită autorităților competente organizarea unei consultări publice, care să implice pe toți cei interesați din domeniul artelor vizuale (P)

GALERIE
dan lungu
  • dan lungu
- +

Dan Lungu, Senator USR de Iași, solicită reprezentanților VISARTA, Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) și Ministerului Culturii, ca autoritate centrală de specialitate în domeniu, organizarea de urgență a unei consultări cu operatorii din domeniul cultural și cu toți cei afectați de Decizia ORDA cu numărul 130/03.11.2020, publicată în Monitorul Oficial.

Acesta atrage totodată atenția asupra măsurilor nevaforabile care ar afecta sectorul cultural deja aflat în situație de criză, pe fondul pandemiei actuale.

Concret, decizia impune achitarea unor taxe în contul VISARTA în cazul expunerii operelor de artă. Pe lângă faptul că se încearcă un  monopol asupra colectării acestor drepturi de autor, implementarea măsurilor afectează serios activitatea galeriilor de artă și transformă artiștii în victime colaterale.

Este inadmisibil ca această Societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale, VISARTA, să fie susținută de instituțiile statului într-un asemenea demers, fără nicio consultare cu toți cei asupra cărora se răsfrâng efectele. Muzee, spații expoziționale independente sau de stat – toate ar fi afectate, fără ca măcar să fi fost consultate în prealabil în legătură cu acest proiect. Decizia este una complet nefondată, iar societatea nu este în niciun fel îndreptățită să autorizeze sau să colectele bani, cu atât mai mult cu cât prin aceste măsuri descurajează grav și artiștii tineri și le îngrădesc posibilitățile de a expune. Nu doar că trebuie să fim vocali și să ne opunem acestui demers, dar trebuie să solicităm organizarea cât mai rapidă a unei consultări, a unui dialog public, în cadrul cărora vocile tuturor celor implicați să se facă auzite!”, a declarat Dan Lungu, scriitor și Senator USR de Iași.

Numeroaselor proteste ale operatorilor din domeniul cultural apărute în spațiul public după publicarea Deciziei ORDA în Monitorul Oficial li s-a alăturat astăzi și un comunicat oficial emis de Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR). Reprezentanții acesteia atrag atenția asupra modului în care muzeele românești vor fi afectate în urma implementării măsurilor și înaintează Oficiului Român pentru Drepturile de Autor un document în care enumeră punctual motivele din cauza cărora decizia contravine intereselor comunității muzeale românești.

„Orice inițiativă de negociere a unei metodologii la acest moment este neavenită, cu atât mai mult cu cât procedura negocierilor a fost inițiată prin desemnarea unor utilizatori nereprezentativi, cu încălcarea dispozițiilor legale incidente, cu forțarea unui calendar extrem de rigid și fără a da posibilitatea în mod real membrilor comisiei de negocieri să studieze și ulterior să formuleze observații pertinente asupra conținutului proiectului, în urma consultării cadrului normativ național și comunitar aplicabii și chiar a obținerii opiniei unor specialiști în domeniu”, a menționat Ștefan Ciprian Anghel, Președintele RNMR.

Comunicatul poate fi consultat integral accesând următorul link: http://www.muzee.org/sitev2/2020/11/19/comunicat-de-presa-privitor-la-initiativa-visarta-de-taxare-a-expunerii-operelor-de-arta-contemporana/

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.