Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dan Lungu, despre Obeliscul Leilor: Megafoanele care nu au ce căuta pe un monument

GALERIE
obeliscul leilor
  • obeliscul leilor
- +

Senatorul USR Dan Lungu atrage atenția autorităților locale ieșene asupra felului în care acestea tratează unul dintre cele mai importante monumente istorice ale României, anume Obeliscul Leilor. Iată ce a scris el:

Aflat în centrul Parcului Copou, monumentul este cunoscut și sub denumirea de Monumentul Regulamentului Organic și datează încă din perioada anilor 1834 – 1849, când a fost construit.

Astăzi însă monumentul este complet neglijat de autoritățile și instituțiile publice care ar trebui să se ocupe de conservarea acestuia, printre cei patru lei sculptați fiind amplasate difuzoarele mari ale unui sistem audio, toate fiind la rândul lor conectate printr-o rețea de cabluri care stau agățate de coloana din piatră. Totodată, soclul masiv este și el desenat și vandalizat.

Monumentul, cel mai vechi din județul Iași și unul dintre cele mai vechi din țară, a fost realizat în urma unei petiții semnate de către boieri și reprezentanții înaltului cler, înaintată pe atunci domnitorului Mihail Sturza. Ei doreau ca prin realizarea lui să-și arate recunoștința față de imperiul protector, anume Rusia, și cel suzeran, anume Turcia, care au contribuit la întocmirea Regulamentului Organic. Domnitorul a acceptat și astfel planurile Obeliscului cu lei au fost înfăptuite de inginerul Gheorgeh Asachi, iar pentru materializarea lor au contribuit financiar marea boierime și înaltul cler. Regulamentul Organic este prima legiuire de organizare politico-administrativă și juridică a Principatelor Române și a fost adoptat la București și la Iași, în anul 1831.

Obeliscul leilor, așa cum a fost numit monumentul, figurează totodată și pe Lista Monumentelor Istorice ale Județului Iași, la numărul 1550, fiind clasat drept monument istoric încadrat în categoria B, adică reprezentativ pentru patrimoniul cultural local. Intervențiile asupra monumentelor istorice de acest tip se fac, conform prevederilor Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, „sub inspecţia şi controlul propriu ale Ministerului Culturii şi Cultelor, respectiv ale direcţiilor pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu personal atestat şi agreat”. În aceste intervenții se încadrează toate lucrările care pot compromite imaginea și afecta bunăstarea monumentului, respectiv, „amplasarea definitivă sau temporară de împrejmuiri, construcţii de protecţie, piese de mobilier fix, de panouri publicitare, firme, sigle sau orice fel de însemne pe şi în monumente istorice”. În cazul nerespectării acestor condiții, „personalul de inspecție abilitat are dreptul să aplice sancţiuni şi, după caz, să dispună revenirea la situaţia iniţială şi să sesizeze organele de cercetare penală”.

„E trist cum reușim să ne batem joc chiar și de cel mai vechi monument al nostru. Autoritățile, în loc să se mândrească cu Monumentul Regulamentului Organic, îl ignoră. E de văzut cine a reușit performața să infiltreze printre lei niște megafoane sinistre și să agațe de soclu câteva cabluri, care, la cum sunt prinse unele de altele, nu doar compromit imaginea monumentului, dar par și un real pericol pentru oricine se apropie de ele. Totodată, nu pot să-mi explic cum reprezentanții Poliției Locale care patrulează constant prin Parcul Copou nu au ochi pentru acest monument. Dincolo de megafoanele care nu au ce căuta pe un monument de patrimoniu, e mâzgălit constant; părinții și bunicii trebuie educați în acest sens – să nu-și mai lase copiii să deseneze pe monumentele de patrimoniu. Din păcate, nu avem suficientă educație în acest sens, nu știm cum să conservăm monumentele istorice ale Iașului și cum să respectăm istoria; iar când vom începe să învățăm, s-ar putea să nu mai avem ce respecta”, a menționat Dan Lungu pe site-ul său.

Reprezentanții Primăriei au venit cu un răspuns pe Facebook pe care îl redăm în variantă integrală:

"Având în vedere semnalul de alarmă tras de către senatorul USR Dan Lungu cu privire la monumentul „Obeliscul Leilor” din Parcul Copou, Primăria Municipiului Iași face următoarele precizări.

În decembrie 2018 a fost finalizată expertiza tehnică la monumentul „Obeliscul Leilor” din Copou. Conform expertizei, monumentul prezintă semne de degradare, dar nu se află într-un pericol imediat. Municipalitatea va realiza proiectul tehnic de reabilitare și va finanța lucrările necesare, desigur cu respectarea condiţiilor de intervenţie stipulate de legislaţia protecţiei monumentelor istorice în vigoare.

Conducerea Primăriei Municipiului Iaşi a solicitat Poliţiei Locale să manifeste mai multă vigilenţă în ceea ce priveşte nu doar acest monument, ci şi pentru alte clădiri şi monumente de importanţă istorică şi culturală din oraş.

Amintim că monumentele istorice, ca și ansamblurile statuare din municipiul Iași sunt în atenția Primăriei. În ultimii 3 ani, pe lângă investițiile din fonduri europene și din fonduri locale care se derulează în acest moment la clădirile monument istoric emblematice din oraș (Mănăstirea Frumoasa, Palatul Braunstein, fosta Baie Turcească, Muzeul de Științe Naturale, Casa Berthelot, Şcoala Mihail Kogălniceanu etc.), municipalitatea ieșeană a alocat fonduri și pentru lucrări în cazul statuilor lui Gheorghe Asachi, Monumentul Independenţei, Grupul Statuar Voievozi şi Monumentul Eroilor din Divizia a 2-a 1916-1919".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri