Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Comunicat de Presă

Dan Lungu: Elevii din satele Moldovei sunt astăzi victimele sistemului de învățământ românesc (P)

GALERIE
FOTO_DL
  • FOTO_DL
- +

Adaptarea școlilor din mediul rural la noile metode de predare trebuie să fie una dintre prioritățile autorităților.

Dan Lungu, senator USR de Iași, a trimis o întrebare Ministrului Educației, Cristina Monica Anisie, referitoare la numărul profesorilor din județul Iași care au reușit să susțină cursuri online și la numărul elevilor care au participat activ la acestea, în perioada aferentă închiderii școlilor, în contextul pandemiei de coronavirus. Totodată, acesta a solicitat date despre situația copiilor care nu au acces la un calculator sau o tabletă și la internet. Informațiile au fost solicitate atât la nivel național, cât și la nivel local, cu mențiunea ca ele să fie defalcate pe categorii, în funcție de domiciliul elevului – în municipiul Iași, orașele și satele din județ.  

Solicitarea vine în urma declarațiilor făcute de Ministrul Educației, care a menționat faptul că până la finalul săptămânii trecute, Inspectoratele Școlare vor contabiliza câți elevi beneficiază în mod real de cursuri și câți profesori și-au mutat în mediul online clasele și în contextul în care luni, pe 27 aprilie, în urma Ședinței de la Palatul Cotroceni pentru măsurile privind pandemia de COVID-19, decizia autorităților a fost aceea ca în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai deschidă până în luna septembrie.

Un raport realizat de cadre didactice ale Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, intitulat „Educația în timpul pandemiei. Răspunsuri la criza nesfârșită a sistemului educațional românesc” prezintă date despre inegalitatea de șanse din România. Conform cifrelor menționate, există „un decalaj evident între elevii care merg la școală în mediul rural și cei localizați în mediul urban”. Acesta este oglindit în statistici referitoare la rata ridicată a părăsirii timpurii a școlii (15.3% în anul 2019 la nivel național și 22.4% în mediul rural), la faptul că peste 60% dintre absolvenții de bacalaureat domiciliați în mediul rural nu s-au înscris la o universitate în anul universitar 2017 – 2018 și la faptul că România are cea mai scăzută pondere a populației tinere cu studii universitare din întreaga Uniune Europeană (în 2019, doar 26% din populația cu vârste cuprinse între 30-34 de ani deținea un nivel de calificare corespunzător studiilor de licență).

Problemei inegalității de șanse din sistemul de învățământ românesc, arată raportul, i se adaugă și cea a lipsei competențelor digitale și a resurselor - precum laptop, tabletă, telefon mobil și conexiune la internet – și vechea problemă a lipsei condițiilor sanitare din școlile noastre. „În total, 2.220 de școli din România nu dispun de grupuri sanitare în incinta școlii, iar diferența dintre mediul urban și cel rural este evidentă: 38% în rural și 7% în urban.”

„Nu e un secret pentru nimeni, avem mari probleme în mediul rural. Dacă nici acum, în această perioadă, când elevii și profesorii trebuie să se folosească de propriile lor resurse pentru a participa activ la procesul de învățare, nu ne-am convins că trebuie să începem reformarea sistemului, acoperind nevoile de bază, nu știu când altcândva o vom putea realiza. Nu trebuie să revenim la normalul de dinaintea pandemiei, ci să accedem la normalitatea egalității de șanse.

Trebuie să ne asigurăm că, după acest episod nefericit, toate școlile din România vor avea măcar grupuri sanitare și vor putea oferi condiții minime de igienă elevilor și profesorilor. Totodată, în ceea ce privește procesul de învățare – ni s-a dovedit încă o dată că avem de suferit de pe urma amânării și respingerii repetate a digitalizării. Avem nevoie de măsuri realiste pentru ca elevii din satele Moldovei să nu rămână victimele sistemului de învățământ românesc. Ele trebuie să poată fi puse în aplicare atât în marile orașe, cât și la sat, unde sărăcia ține în continuare mii de copii și de tineri pe loc, la periferia jocului social”, a menționat Dan Lungu.  
--
Raportul menționat poate fi consultat aici: http://snspa.ro/policy-note-educatia-in-timpul-pandemiei-raspunsuri-la-criza-nesfarsita-a-sistemului-educational-romanesc/?fbclid=IwAR2QWBbVGNoWZm4xklDbWobpykcL-hoclyyqi8ZcpH4byWDTWEMoQMTSWH0

Întrebarea senatorului USR poate fi citită aici: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20in%20Lungu%203261%20b.pdf

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri