anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

duminica, 22.05.2022

Comunicat de Presă

Dan Lungu: Elevii din satele Moldovei sunt astăzi victimele sistemului de învățământ românesc (P)

GALERIE
FOTO_DL
 • FOTO_DL
- +

Adaptarea școlilor din mediul rural la noile metode de predare trebuie să fie una dintre prioritățile autorităților.

Dan Lungu, senator USR de Iași, a trimis o întrebare Ministrului Educației, Cristina Monica Anisie, referitoare la numărul profesorilor din județul Iași care au reușit să susțină cursuri online și la numărul elevilor care au participat activ la acestea, în perioada aferentă închiderii școlilor, în contextul pandemiei de coronavirus. Totodată, acesta a solicitat date despre situația copiilor care nu au acces la un calculator sau o tabletă și la internet. Informațiile au fost solicitate atât la nivel național, cât și la nivel local, cu mențiunea ca ele să fie defalcate pe categorii, în funcție de domiciliul elevului – în municipiul Iași, orașele și satele din județ.  

Solicitarea vine în urma declarațiilor făcute de Ministrul Educației, care a menționat faptul că până la finalul săptămânii trecute, Inspectoratele Școlare vor contabiliza câți elevi beneficiază în mod real de cursuri și câți profesori și-au mutat în mediul online clasele și în contextul în care luni, pe 27 aprilie, în urma Ședinței de la Palatul Cotroceni pentru măsurile privind pandemia de COVID-19, decizia autorităților a fost aceea ca în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai deschidă până în luna septembrie.

Un raport realizat de cadre didactice ale Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, intitulat „Educația în timpul pandemiei. Răspunsuri la criza nesfârșită a sistemului educațional românesc” prezintă date despre inegalitatea de șanse din România. Conform cifrelor menționate, există „un decalaj evident între elevii care merg la școală în mediul rural și cei localizați în mediul urban”. Acesta este oglindit în statistici referitoare la rata ridicată a părăsirii timpurii a școlii (15.3% în anul 2019 la nivel național și 22.4% în mediul rural), la faptul că peste 60% dintre absolvenții de bacalaureat domiciliați în mediul rural nu s-au înscris la o universitate în anul universitar 2017 – 2018 și la faptul că România are cea mai scăzută pondere a populației tinere cu studii universitare din întreaga Uniune Europeană (în 2019, doar 26% din populația cu vârste cuprinse între 30-34 de ani deținea un nivel de calificare corespunzător studiilor de licență).

Problemei inegalității de șanse din sistemul de învățământ românesc, arată raportul, i se adaugă și cea a lipsei competențelor digitale și a resurselor - precum laptop, tabletă, telefon mobil și conexiune la internet – și vechea problemă a lipsei condițiilor sanitare din școlile noastre. „În total, 2.220 de școli din România nu dispun de grupuri sanitare în incinta școlii, iar diferența dintre mediul urban și cel rural este evidentă: 38% în rural și 7% în urban.”

„Nu e un secret pentru nimeni, avem mari probleme în mediul rural. Dacă nici acum, în această perioadă, când elevii și profesorii trebuie să se folosească de propriile lor resurse pentru a participa activ la procesul de învățare, nu ne-am convins că trebuie să începem reformarea sistemului, acoperind nevoile de bază, nu știu când altcândva o vom putea realiza. Nu trebuie să revenim la normalul de dinaintea pandemiei, ci să accedem la normalitatea egalității de șanse.

Trebuie să ne asigurăm că, după acest episod nefericit, toate școlile din România vor avea măcar grupuri sanitare și vor putea oferi condiții minime de igienă elevilor și profesorilor. Totodată, în ceea ce privește procesul de învățare – ni s-a dovedit încă o dată că avem de suferit de pe urma amânării și respingerii repetate a digitalizării. Avem nevoie de măsuri realiste pentru ca elevii din satele Moldovei să nu rămână victimele sistemului de învățământ românesc. Ele trebuie să poată fi puse în aplicare atât în marile orașe, cât și la sat, unde sărăcia ține în continuare mii de copii și de tineri pe loc, la periferia jocului social”, a menționat Dan Lungu.  
--
Raportul menționat poate fi consultat aici: http://snspa.ro/policy-note-educatia-in-timpul-pandemiei-raspunsuri-la-criza-nesfarsita-a-sistemului-educational-romanesc/?fbclid=IwAR2QWBbVGNoWZm4xklDbWobpykcL-hoclyyqi8ZcpH4byWDTWEMoQMTSWH0

Întrebarea senatorului USR poate fi citită aici: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20in%20Lungu%203261%20b.pdf

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.