Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comunicat de Presă (P)

Dan Lungu: muncitorii români din afara țării au nevoie de protecția autorităților în contextul pandemiei (P)

GALERIE
Foto_DL
  • Foto_DL
- +

Deși în cursul ultimelor săptămâni, în contextul pandemiei, zeci de mii de români au revenit în țară din străinătate, mai multe țări europene au dat semnalul că au nevoie de forță de muncă sezonieră, ceea ce face posibilă întoarcerea multora dintre ei în scurt timp. Atât cei rămași acolo, cât și cei care vor reemigra au nevoie de protecție suplimentară.

Dan Lungu, senator USR de Iași, atrage atenția asupra măsurilor pe care autoritățile din România ar trebui să le ia pentru o mai bună protejare a acestora la locurile de muncă pe teritoriul altor state și pentru asigurarea respectării drepturilor lor în afara țării.

În urma adresării unei interpelări care a vizat situația românilor exploatați în afara țării în ultimii ani, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Victoria Violeta Alexandru, a menționat că deși Inspecția Muncii are atribuții de control asupra agențiilor de plasare a forței de muncă în străinătate, „mare parte a persoanelor care ajung să fie exploatate sunt recrutate direct, de diverse persoane fizice sau prin intermediul anunțurilor online”. Mai mult, în cazul situațiilor de exploatare care se petrec pe teritoriul altui stat, Inspecția Muncii nu are competențe, românii care se confruntă cu altfel de situații, conform spuselor sale, având „posibilitatea de a solicita sprijinul Ambasadei României din țara gazdă, care îi poate îndruma cu privire la demersurile legale pe care le pot urma”.

„Un Raport Național privind evoluția traficului de persoane în anul 2018, întocmit de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane menționează numai un număr de 497 de victime ale traficului de persoane cu cetățenie română, pentru întreg anul 2018. Dintre acestea, 100, conform raportului, au fost exploatate prin muncă - o cifră nerealist de mică. Dacă vrem să comparăm acest număr prezent în documentele oficiale cu cele pe care le citim în presă, realizăm că diferențele sunt uriașe. Tocmai de aceea nu ne putem limita la o banală campanie de informare a cetățenilor, la un anunț pus pe pagina web a ministerului și atât. Trebuie să vedem care sunt cazurile reale cu care ne confruntăm și ce putem face, concret, pentru acești oameni. Să-i sprijinim să-și cunoască drepturile, în funcție de legile fiecărui stat în care lucrează, și să milităm pentru respectarea lor.

În această situație de criză, când românii vor pleca înapoi poate chiar în cel mai scurt timp, împinși fiind de lipsa locurilor de muncă de aici, ei vor fi și mai vulnerabili și mai ușor de exploatat de angajatori. Solicit autorităților competente să țină cont de acest fenomen pe cale să se agraveze, să anticipeze consecințele lui asupra cetățenilor români și să caute soluții ca acesta să poată fi combătut în așa fel încât muncitorii români să aibă cât mai puțin de suferit”, a menționat Dan Lungu, senator USR.

Răspunsul complet al Ministrului Muncii și Protecției Sociale poate fi consultat aici: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20r%2026%2011%20lungu%20d%203010%20b.pdf

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri