Dan Lungu: muncitorii români din afara țării au nevoie de protecția autorităților în contextul pandemiei (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 28.11.2021

Comunicat de Presă (P)

Dan Lungu: muncitorii români din afara țării au nevoie de protecția autorităților în contextul pandemiei (P)

GALERIE
Foto_DL
  • Foto_DL
- +

Deși în cursul ultimelor săptămâni, în contextul pandemiei, zeci de mii de români au revenit în țară din străinătate, mai multe țări europene au dat semnalul că au nevoie de forță de muncă sezonieră, ceea ce face posibilă întoarcerea multora dintre ei în scurt timp. Atât cei rămași acolo, cât și cei care vor reemigra au nevoie de protecție suplimentară.

Dan Lungu, senator USR de Iași, atrage atenția asupra măsurilor pe care autoritățile din România ar trebui să le ia pentru o mai bună protejare a acestora la locurile de muncă pe teritoriul altor state și pentru asigurarea respectării drepturilor lor în afara țării.

În urma adresării unei interpelări care a vizat situația românilor exploatați în afara țării în ultimii ani, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Victoria Violeta Alexandru, a menționat că deși Inspecția Muncii are atribuții de control asupra agențiilor de plasare a forței de muncă în străinătate, „mare parte a persoanelor care ajung să fie exploatate sunt recrutate direct, de diverse persoane fizice sau prin intermediul anunțurilor online”. Mai mult, în cazul situațiilor de exploatare care se petrec pe teritoriul altui stat, Inspecția Muncii nu are competențe, românii care se confruntă cu altfel de situații, conform spuselor sale, având „posibilitatea de a solicita sprijinul Ambasadei României din țara gazdă, care îi poate îndruma cu privire la demersurile legale pe care le pot urma”.

„Un Raport Național privind evoluția traficului de persoane în anul 2018, întocmit de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane menționează numai un număr de 497 de victime ale traficului de persoane cu cetățenie română, pentru întreg anul 2018. Dintre acestea, 100, conform raportului, au fost exploatate prin muncă - o cifră nerealist de mică. Dacă vrem să comparăm acest număr prezent în documentele oficiale cu cele pe care le citim în presă, realizăm că diferențele sunt uriașe. Tocmai de aceea nu ne putem limita la o banală campanie de informare a cetățenilor, la un anunț pus pe pagina web a ministerului și atât. Trebuie să vedem care sunt cazurile reale cu care ne confruntăm și ce putem face, concret, pentru acești oameni. Să-i sprijinim să-și cunoască drepturile, în funcție de legile fiecărui stat în care lucrează, și să milităm pentru respectarea lor.

În această situație de criză, când românii vor pleca înapoi poate chiar în cel mai scurt timp, împinși fiind de lipsa locurilor de muncă de aici, ei vor fi și mai vulnerabili și mai ușor de exploatat de angajatori. Solicit autorităților competente să țină cont de acest fenomen pe cale să se agraveze, să anticipeze consecințele lui asupra cetățenilor români și să caute soluții ca acesta să poată fi combătut în așa fel încât muncitorii români să aibă cât mai puțin de suferit”, a menționat Dan Lungu, senator USR.

Răspunsul complet al Ministrului Muncii și Protecției Sociale poate fi consultat aici: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20r%2026%2011%20lungu%20d%203010%20b.pdf

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Agentul 00oaie

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.