anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Comunicat de Presă (P)

Dan Lungu: muncitorii români din afara țării au nevoie de protecția autorităților în contextul pandemiei (P)

GALERIE
Foto_DL
 • Foto_DL
- +

Deși în cursul ultimelor săptămâni, în contextul pandemiei, zeci de mii de români au revenit în țară din străinătate, mai multe țări europene au dat semnalul că au nevoie de forță de muncă sezonieră, ceea ce face posibilă întoarcerea multora dintre ei în scurt timp. Atât cei rămași acolo, cât și cei care vor reemigra au nevoie de protecție suplimentară.

Dan Lungu, senator USR de Iași, atrage atenția asupra măsurilor pe care autoritățile din România ar trebui să le ia pentru o mai bună protejare a acestora la locurile de muncă pe teritoriul altor state și pentru asigurarea respectării drepturilor lor în afara țării.

În urma adresării unei interpelări care a vizat situația românilor exploatați în afara țării în ultimii ani, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Victoria Violeta Alexandru, a menționat că deși Inspecția Muncii are atribuții de control asupra agențiilor de plasare a forței de muncă în străinătate, „mare parte a persoanelor care ajung să fie exploatate sunt recrutate direct, de diverse persoane fizice sau prin intermediul anunțurilor online”. Mai mult, în cazul situațiilor de exploatare care se petrec pe teritoriul altui stat, Inspecția Muncii nu are competențe, românii care se confruntă cu altfel de situații, conform spuselor sale, având „posibilitatea de a solicita sprijinul Ambasadei României din țara gazdă, care îi poate îndruma cu privire la demersurile legale pe care le pot urma”.

„Un Raport Național privind evoluția traficului de persoane în anul 2018, întocmit de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane menționează numai un număr de 497 de victime ale traficului de persoane cu cetățenie română, pentru întreg anul 2018. Dintre acestea, 100, conform raportului, au fost exploatate prin muncă - o cifră nerealist de mică. Dacă vrem să comparăm acest număr prezent în documentele oficiale cu cele pe care le citim în presă, realizăm că diferențele sunt uriașe. Tocmai de aceea nu ne putem limita la o banală campanie de informare a cetățenilor, la un anunț pus pe pagina web a ministerului și atât. Trebuie să vedem care sunt cazurile reale cu care ne confruntăm și ce putem face, concret, pentru acești oameni. Să-i sprijinim să-și cunoască drepturile, în funcție de legile fiecărui stat în care lucrează, și să milităm pentru respectarea lor.

În această situație de criză, când românii vor pleca înapoi poate chiar în cel mai scurt timp, împinși fiind de lipsa locurilor de muncă de aici, ei vor fi și mai vulnerabili și mai ușor de exploatat de angajatori. Solicit autorităților competente să țină cont de acest fenomen pe cale să se agraveze, să anticipeze consecințele lui asupra cetățenilor români și să caute soluții ca acesta să poată fi combătut în așa fel încât muncitorii români să aibă cât mai puțin de suferit”, a menționat Dan Lungu, senator USR.

Răspunsul complet al Ministrului Muncii și Protecției Sociale poate fi consultat aici: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20r%2026%2011%20lungu%20d%203010%20b.pdf

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.