DANA - 15 ani de artă modernă și contemporană
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Comunicat de Presă

DANA - 15 ani de artă modernă și contemporană

GALERIE
AFIS DANA 15
  • AFIS DANA 15
- +

Într-un proces de deculturalizare masivă, a trucării valorilor, a unei acute lipse de sinceritate, e dificil să fii corăbierul ce se avântă pe o apă tulbure şi reuşeşte prin profesionalism şi generozitate să menţină „normalitatea”. Fiindcă o galerie de artă este o “normalitate” într-un oraş cosmopolit, Galeria „Dana” a devenit în timp o oglindă a societăţii, un reper ce impune respect prin relevanţa expoziţiilor alese şi mai ales pentru că, în cazul Iaşului, este principalul spaţiu de expunere şi promovare a artei susţinut exclusiv din fonduri personale. Corăbierul este, fireşte, ing. Mihai Pascal, cel care de 15 ani cu stăruinţă şi nedisimulat devotament şi-a asumat rolul de promotor al artei, însufleţind viaţa culturală care, preponderent, se revendica prin tradiţie. Echipa galeriei, alături de sutele de artişti invitaţi, a conturat o identitate naţională noului concept de expunere şi curatoriat, impunând “Dana” drept lider al rafinamentului şi al capacităţii de a contextualiza şi instituţionaliza realitatea artistică relevantă contemporaneităţii.

Preferând tipurile de artă care şoptesc şi nu strigă pentru a fi auzite, Galeria de artă “Dana” se metamorfozează perpetuu, înţelegându-şi mai ales rolul social, de a oferi publicului o largă paletă expoziţională, de la modernismul academist la artă conceptuală, obiect şi ready made pentru a-i facilita atât cunoaşterea, dar mai ales pentru a-l forma într-un spirit al interogaţiilor şi nu al resemnării. Poate că aceasta este principala trăsătură distinctivă a “Danei”, un militantism cultivat tradus în 12 expoziţii anuale, ce porneşte din crezul că scopul unei galerii nu este de a înfrumuseţa citadela ori de a favoriza un artist, ci de a fi o frescă în continuă schimbare a existenţei umane, a tumultului, a căutărilor, a noilor limbaje pe care artistul invitat le-a decodificat în faţa publicului. Cred cu putere în capacitatea artei de a transforma traseele însingurate sau limitate de necunoaştere în adevărate grădini ale Semiramidei, portaluri deschise spre autocunoaştere. (Maria Bilașevschi, critic de artă)

Cu acest prilej aniversar, invitam publicul iubitor de artă să ne fie alături în data de 28 iulie 2016, orele 18.00 (str. Prof. Cujba, nr. 17), la sărbătorirea celor 15 ani de activitate, ce vor fi celebrați prin deschiderea expoziției retrospective „2012-2021” și lansarea celor două volume „DANA-15 ani de artă modernă și contemporană”. 

Deschide: Maria Bilașevschi
Curator: Smaranda Bostan

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

Tramvaiul nou și-a început treaba

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.