anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de Presă

DANA - 15 ani de artă modernă și contemporană

GALERIE
AFIS DANA 15
 • AFIS DANA 15
- +

Într-un proces de deculturalizare masivă, a trucării valorilor, a unei acute lipse de sinceritate, e dificil să fii corăbierul ce se avântă pe o apă tulbure şi reuşeşte prin profesionalism şi generozitate să menţină „normalitatea”. Fiindcă o galerie de artă este o “normalitate” într-un oraş cosmopolit, Galeria „Dana” a devenit în timp o oglindă a societăţii, un reper ce impune respect prin relevanţa expoziţiilor alese şi mai ales pentru că, în cazul Iaşului, este principalul spaţiu de expunere şi promovare a artei susţinut exclusiv din fonduri personale. Corăbierul este, fireşte, ing. Mihai Pascal, cel care de 15 ani cu stăruinţă şi nedisimulat devotament şi-a asumat rolul de promotor al artei, însufleţind viaţa culturală care, preponderent, se revendica prin tradiţie. Echipa galeriei, alături de sutele de artişti invitaţi, a conturat o identitate naţională noului concept de expunere şi curatoriat, impunând “Dana” drept lider al rafinamentului şi al capacităţii de a contextualiza şi instituţionaliza realitatea artistică relevantă contemporaneităţii.

Preferând tipurile de artă care şoptesc şi nu strigă pentru a fi auzite, Galeria de artă “Dana” se metamorfozează perpetuu, înţelegându-şi mai ales rolul social, de a oferi publicului o largă paletă expoziţională, de la modernismul academist la artă conceptuală, obiect şi ready made pentru a-i facilita atât cunoaşterea, dar mai ales pentru a-l forma într-un spirit al interogaţiilor şi nu al resemnării. Poate că aceasta este principala trăsătură distinctivă a “Danei”, un militantism cultivat tradus în 12 expoziţii anuale, ce porneşte din crezul că scopul unei galerii nu este de a înfrumuseţa citadela ori de a favoriza un artist, ci de a fi o frescă în continuă schimbare a existenţei umane, a tumultului, a căutărilor, a noilor limbaje pe care artistul invitat le-a decodificat în faţa publicului. Cred cu putere în capacitatea artei de a transforma traseele însingurate sau limitate de necunoaştere în adevărate grădini ale Semiramidei, portaluri deschise spre autocunoaştere. (Maria Bilașevschi, critic de artă)

Cu acest prilej aniversar, invitam publicul iubitor de artă să ne fie alături în data de 28 iulie 2016, orele 18.00 (str. Prof. Cujba, nr. 17), la sărbătorirea celor 15 ani de activitate, ce vor fi celebrați prin deschiderea expoziției retrospective „2012-2021” și lansarea celor două volume „DANA-15 ani de artă modernă și contemporană”. 

Deschide: Maria Bilașevschi
Curator: Smaranda Bostan

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.