anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 07.08.2022

Daniela Andreescu a pierdut definitiv procesul cu ANI privind conflictul de interese

GALERIE
andreescu
 • andreescu
- +

Fostul secretar general al Guvernului Daniela Andreescu a pierdut definitiv, la instanţa supremă, procesul în care a contestat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate privind conflictul de interese, cererea de anulare a actului administrativ fiind respinsă de judecători.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, pe 18 aprilie, recursul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) formulat împotriva deciziei din 25 mai 2012 a Curţii de Apel Bucureşti, care dispusese anularea raportului de evaluare privind conflictul de interese.

Instanţa supremă a casat sentinţa Curţii de Apel Bucureşti şi, în rejudecare, a respins cererea Danielei Andreescu de anulare a actului administrativ emise de ANI în ianuarie 2012, pe motiv că este neîntemeiată. Decizia este definitivă şi irevocabilă.

În ianuarie 2012, Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către Daniela Nicoleta Andreescu, fost secretar general al Guvernului în perioada 5 ianuarie 2009 - 25 noiembrie 2011.

ANI preciza că Daniela Nicoleta Andreescu, în calitate de secretar general al Guvernului Boc, a aprobat Nota Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) privind atribuirea către Asociaţia Clubul de Pescuit Sportiv Delta Fishing a unui spaţiu de 105,2 mp, situat la parterul imobilului din Strada Matei Basarab nr. 71, bloc L 111A, sector 3, Bucureşti, pe o perioadă de un an. De asemenea, Daniela Nicoleta Andreescu a aprobat, la data de 2 iunie 2010, extinderea termenului de atribuire a spaţiului de 105,2 mp de la unu la cinci ani.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 16 noiembrie 2011, o ordonanţă de urgenţă prin care erau puse în vânzare peste 700 de imobile aflate în administrarea RA-APPS.

Pe lista acestor imobile se regăsea şi sediul firmei fiicei secretarului general al Guvernului, Irina Zisman, sediu care se afla pe strada Ion Câmpineanu nr.3A, precum şi o cotă indiviză, de 32,89 de metri pătraţi, situată la parter, la adresa la care se afla firma soţului ei, Aurel Teodorescu.

La acel moment, Pro TV relata că unul din spaţiile RA-APPS este închiriat Clubului sportiv Delta Fishing, aparţinând lui Aurel Teodorescu. Atunci, Andreescu a susţinut că doar fiica sa a luat un spaţiu central de la RA-APPS.

Fostul secretar general al Guvernului a contestat în 25 ianuarie 2012, la Curtea de Apel Bucureşti, raportul prin care Agenţia Naţională de Integritate a constatat conflictul de interese, cerând instanţei anularea actului ANI.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au admis, pe 25 mai 2012, acţiunea Danielei Andreescu şi au dispus anularea raportului de evaluare al ANI din 16 ianuarie 2012. Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată de ANI la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care în 18 aprilie a dat o decizie definitivă în acest caz.

Tot în ianuarie 2012, Daniela Andreescu a dat în judecată şi Guvernul, cerând anularea deciziei prin care a fost revocată din funcţia de şef al Secretariatului General al Guvernului.

În 25 noiembrie 2011, premierul de atunci, Emil Boc, a convocat-o pe Daniela Andreescu la o discuţie privind atribuirea spaţiilor membrilor familiei sale, la scurt timp anunţând că a demis-o. În aceeaşi zi, Agenţia Naţională de Integritate informa Guvernul că există premise pentru încălcarea legislaţiei privind conflictul de interese de către Daniela Andreescu, prin spaţiul RA-APPS atribuit soţului acesteia.

Daniela Andreescu susţinea atunci că revocarea din funcţie ar fi trebuit decisă doar în baza unei sentinţe judecătoreşti, emisă în urma anchetelor derulate de Agenţia Naţională de Integritate.

În 7 martie 2012, Daniela Andreescu a pierdut la Curtea de Apel Bucureşti procesul privind revocarea sa din funcţie, instanţa stabilind că aceasta trebuia să-l cheme în judecată pe Emil Boc, şi nu întreaga instituţie.

Decizia a fost contestată de Daniela Andreescu la instanţa supremă, care în 27 februarie 2013 a decis retrimiterea cauzei la Curtea de Apel Bucureşti. Dosarul va fi judecat în 9 mai la Curtea de Apel Bucureşti.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.