Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Danileţ: O delegaţie de 30 de judecători şi procurori va pleca la Bruxelles

GALERIE
danilet
  • danilet
- +

O delegaţie formată din 30 de judecători şi procurori, de la toate instanţe de toate nivelurile din întreaga ţară, vor merge în data de 4 aprilie la Bruxelles pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Judecătorul clujean, care a participat vineri la un nou protest în faţa Palatului de Justiţie din Cluj, alături de alţi câţiva zeci de colegi, a precizat că magistraţii doresc să expună personal în faţa comisarului pentru Justiţie şi a prim-vicepreşedintelui Timmermans situaţia Justiţiei din România.

“Am format o delegaţie de 30 de judecători şi procurori care va pleca la Bruxelles, pe data de 4 aprilie, vom fi în faţa Comisiei Europene pentru a protesta şi acolo şi pentru a intra la domnul Timmermans şi la comisarul pe Justiţie. Cred că este cazul să vorbim noi înşine cu Bruxelles-ul, am văzut că ministrul Justiţiei vorbeşte prin scrisori, noi ne vom duce personal acolo”, a spus judecătorul Cristian Danileţ, de la Tribunalul Cluj, conform Agerpres.

Acesta a ieşit, vineri, din palatul de Justiţie din Cluj-Napoca, alături de alţi magistraţi, cu toţii purtând banderole albe pe braţ în semn de protest faţă de prevederile Ordonanţei 7/2019.

“Semnalul pe care noi Clujul l-am dat cred că a fost însuşit de cele mai active instanţe şi parchete din România. De asemenea, protestul s-a extins şi la societatea civilă - actori, studenţi, profesori, văd aici studenţi la Drept care au venit astăzi la palatul de Justiţie. Este important că societatea civilă ne sprijină şi trebuie să se înţeleagă clar că independenţa Justiţiei nu este un privilegiu al magistratului ci este un drept al cetăţeanului. Şi cetăţeanului trebuie să îi pese de modul în care este gestionată cariera judecătorului şi procurorului. În momentul în care vom avea magistraţi a căror carieră este controlată politic sau influenţată de către politicieni în acel moment deciziile lor vor fi suspectate tot timpul de incorectitudine”, a spus Danileţ.

Magistraţii au explicat că sunt nemulţumiţi în continuare şi că nu consideră că prin emiterea ordonanţei 12 problema este rezolvată. Ei sunt nemulţumiţi că în România se conturează o practică a schimbării Legilor Justiţiei prin ordonanţe de urgenţă şi fără consultarea celor care lucrează în acest domeniu, ceea ce, spun ei, înseamnă impredictibilitate şi afectarea carierei magistraţilor. De asemenea, magistraţii spun că înfiinţare secţiei speciale este contrară standardelor internaţionale şi nu se justifică, deoarece nu există un fenomen infracţional în rândurile judecătorilor şi procurorilor.

Întrebat de jurnalişti dacă se fac presiuni asupra sa pentru postările pe care le face pe Facebook, judecătorul Danileţ a spus că acei magistraţi care vor ajunge în faţa CSM vor deschide o nouă practică în România.

“Libertatea de exprimare a magistraţilor este sfântă, ea este un drept ca al oricărui alt cetăţean, singura obligaţie de rezervă pe care o avem noi este aceea de a nu face comentarii cu tentă politică, respectiv de a nu comenta dosare sau de a face afirmaţii nepotrivite la adresa altor colegi. În rest, faptul că noi comentăm situaţia politică, juridică, socială din România sau că am decis să comentăm proiecte de lege cu care nu suntem mulţumiţi ori atitudini ale oamenilor politici, acestea nu trebuie să fie interzise. Dar este un exerciţiu pe care îl vom face şi cei care vom ajunge în faţa CSM-ului pentru postările pe Facebook vom deschide o nouă practică în Româna, să vadă că şi judecătorii sunt cetăţeni”, a mai spus Danileţ.

Judecătorii clujeni au protestat în această să săptămână prin purtarea unei banderole albe pe braţ şi prin suspendarea activităţii, timp de o oră, zilnic. În ultimele zile au mai avut loc şi proteste ale actorilor, ale cadrelor didactice de la Facultatea de Drept şi ale unor studenţi de la diferite facultăţi din Cluj, care s-au solidarizat cu protestul magistraţilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri