“Dans grotesc” de Aldous Huxley

miercuri, 25 septembrie 2024, 13:57
2 MIN
 “Dans grotesc” de Aldous Huxley

Dans grotesc, cel de-al doilea roman scris de Huxley, este o satiră la adresa cercurilor intelectuale londoneze de după Primul Război Mondial.

Sătul de cariera de pedagog de şcoală, unde are senzaţia că îşi îndobitoceşte elevii cu fraze sforăitoare, şi entuziasmat de proiectul pantalonilor săi pneumatici, tânărul Theodore Gumbril pleacă să-şi caute norocul în capitală. Dar Londra postbelică pare să fi devenit o lume lipsită de valori, cuprinsă de o adevărată febră a hedonismului şi populată de personaje groteşti – pictori rataţi, poetaştri înflăcăraţi, critici pompoşi, savanţi mediocri şi muze năzuroase. Mizând pe un stil versatil, ce poate trece uşor de la liric la absurd, Huxley creează un roman de un umor cuceritor şi o erudiţie sclipitoare, ce surprinde prin vitalitate şi originalitate.

DESPRE AUTOR

Aldous Huxley (1894-1963) s-a născut în orașul englez Godalming, comitatul Surrey, într-o familie cu îndelungată tradiţie intelectuală. În 1908 și-a început studiile la Eton College, iar după o întrerupere de doi ani le-a continuat la Balliol College din Oxford. În 1916 a publicat prima sa carte, volumul de versuri Roata în flăcări (The Burning Wheel). Patru ani mai târziu, în 1920, i-a apărut un volum de povestiri, Limbo, urmat – la doar un an – de primul său roman, Galben de Crome. Minunata lume nouă, unul dintre romanele de referinţă ale secolului trecut, a fost publicat în 1932. În 1937, Huxley s-a mutat în Statele Unite împreună cu soţia și fiul. A locuit până la sfârșitul vieţii în sudul Californiei și în New Mexico, s-a apropiat de filosofia orientală și a scris o vreme scenarii de film. Tot aici a început să experimenteze drogurile psihedelice, relatându-și ulterior trăirile în faimosul eseu Porţile percepţiei (1954, sursa de inspiraţie pentru numele celebrei formaţii The Doors). A publicat de-a lungul vieţii numeroase romane, volume de povestiri, eseuri și poezii, scenarii de film și biografii, cărţi de filosofie, jurnale de călătorie și cărţi pentru copii, fiind considerat unul dintre cei mai reprezentativi și mai influenţi scriitori ai secolului XX. În 1959 a fost distins cu Premiul pentru Merit al Academiei Americane de Arte și Litere.

De marţi, 1 octombrie 2024, la chioşcurile de presă, numai cu Ziarul de Iaşi: “Dans grotesc” de Aldous Huxley

Preț: 20 lei

Partener: Fundaţia Antibiotice Ştiinţă şi Suflet

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii