Dansul profund

joi, 06 iunie 2024, 03:00
1 MIN
 Dansul profund

A ritual is the enactment of a myth. And, by participating in the ritual, you are participating in the myth. (Un ritual este punerea în scenă a unui mit. Participând la ritual, ești parte a mitului.) Joseph Campbell

Este un spectacol de multe ori fascinant. Pene în culorile cele mai vii se desfac în evantaie halucinante și sunt purtate pe traictorii dintre cele mai complexe, încât efectul hipnotizant să fie garantat. Mișcări confirmate în milenii de existență se succed într-un ritm precis și sunt eventual acompaniate de sunete la fel de consacrate. Sunt mișcări care așază individul în puncte cheie ale universului, care îi validează apartenența la o poveste de succes. Sunt îmbunați zeii care le-au dat formă și suflare și le este confirmată kratofania.

E un spectacol pe care îl găsim inclusiv la insecte. Ritualul este un dat al ființelor care au adunat cât de cât un număr de neuroni. Nu surprinde pe nimeni că oamenii au dus ritualul la o complexitate și o varietate pe măsura inteligenței lor. Însă, fundamental, este aceeași coregrafie foarte rigidă în conținut și desfășurare, care ne introduce într-un înțeles și o semnificație care ne transcend. Tocmai această proprietate a lui ne face atât de bine.

Studiile din mai multe domenii ale neuroștiinței au aruncat lumină asupra modului în care ritualurile afectează răspunsul creierului la eșec, în special prin prisma monitorizării performanței neuronale. Negativitatea legată de eroare, un răspuns al creierului observabil atunci când oamenii fac greșeli în timpul activităților lor, este influențată semnificativ de acest tip de comportamente ritualice.

Negativitatea legată de eroare, generată în cortexul cingulat anterior, este asociată cu aspecte emoționale și motivaționale ale monitorizării performanței. Ritualurile par să moduleze acest răspuns neuronal, scăzând potențial sensibilitatea creierului la erori. Acest răspuns dezactivat nu afectează neapărat performanța; mai degrabă, îi ajută pe indivizi să rămână mai puțin perturbați emoțional de eșecuri, menținând concentrarea și calmul. Cu alte cuvinte, ritualul ne dă curaj, ne oferă o încredere care vine din respectarea unor reguli implacabile (subjugate prin ritual) și, în același timp ne oferă o poartă de scăpare („așa a vrut Dumnezeu”, noi am făcut tot ce se putea).

 

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iași și președinte al Asociației Creierului Iași

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii