Dar cine „le are cu Biserica”?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Dar cine „le are cu Biserica”?

GALERIE
pr Constantin Sturzu
  • pr Constantin Sturzu
- +

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Nu voi comenta aici procentele care au „cântărit” raportul (relaţia) dintre stat, politicieni, lideri de opinie, presă şi cultele religioase. Vă asigur că merită lecturate, întrucât radiografia aduce nuanţe cel puţin surprinzătoare (studiul este disponibil pe larics.ro).

Sondajul plasează oarecum neaşteptat Biserica pe primul loc în topul încrederii: 71,2% dintre români au foarte multă (41,4%) şi multă încredere (29,8%). Pe următoarele locuri se plasează Armata (61,8%; 17,8%; 44%), Academia Română (47,6%; 9,4%; 38,2%), primăriile (43%; 11%; 32%) etc. Cumva constant pentru sondajele realizate după 1990 este procentul celor ce cred în Dumnezeu: 90,2%. Dintre aceştia, 63,8% se consideră („sigur da”) ca fiind persoane religioase (faţă de 26,6% „mai degrabă da”). Şi tot coborâm. Doar 36,1% participă la slujbe religioase „o dată pe săptămână sau mai des”, deşi 68,2% au declarat că se roagă „zilnic sau aproape zilnic”. Ce avem aici? O ilustrare în date statistice a mentalităţii celor ce se regăsesc în acel: „Eu cred în Dumnezeu, dar nu prea le am cu biserica”.

Sfântul Apostol Iacov are un cuvânt extrem de tăios la adresa celor credincioşi doar cu numele: credinţa, „dacă nu are fapte, e moartă în ea însăşi” (Iacov 2, 17). Şi nu se referă doar la fapte de milostenie faţă de aproapele, ci la împlinirea tuturor poruncilor dumnezeieşti: „Pentru că cine va păzi toată legea, dar va greşi într-o singură poruncă, s-a făcut vinovat faţă de toate poruncile” (2, 10). La urma urmei, „şi demonii cred şi se cutremură” (Iacov 2, 19). Deci simplul fapt de a mărturisi - „Eu cred” - nu e mântuitor, dacă nu e şi transpus în fapte. Şi nu te poate izbăvi de „compania” demonilor.

Mai dureros decât faptul că suntem un popor majoritar credincios, dar majoritar „nepracticant”, este faptul că între cei „practicanţi” sunt mulţi cei care nu au biruit încă ispita formalismului. Mitropolitul Antonie de Suroj (1914-2003) numea acest fenomen cu un termen inventat de scriitorul C.S. Lewis, „churchianity”. Termen echivalat în limba română cu „bisericozitate” de către Ioan-Lucian Radu, traducătorul volumului „Eşti creştin sau doar bisericos? Cuvântări despre trăirea autentică a credinţei” (Editura Doxologia, Iaşi, 2020). Această lucrare cuprinde nouă cuvântări ţinute de Mitropolitul Antonie în 1990, al căror subiect este şi comportamentul celor care au o „adeziune formală la învăţăturile şi practica Bisericii, fără o trăire duhovnicească în adevăratul sens al cuvântului” (p. 10). Eu aş vedea, pe viitor, o canalizare a energiilor pastorale exact către această categorie, a celor ce vin frecvent la slujbe, dar nu sunt încă „mădulare vii” ale trupului lui Hristos (v. I Corinteni 12, 12-27). Mai degrabă decât asupra celor ce-şi declară credinţa, dar frecventează biserica „din an în Paşti”. Pentru cei din urmă va conta enorm ca, atunci când, într-un final, vor trece pragul lăcaşului de cult, să găsească o comunitate bine aşezată, cu duh bun, într-un spaţiu al pocăinţei şi al iubirii nefăţarnice.

Închei cu o concluzie a Mitropolitului Antonie de Suroj, conturată după o cercetare atentă a cauzelor pentru care unii sunt doar „bisericoşi”, iar nu „trăitori autentici ai credinţei”. Iată câteva „aspecte ale Bisericii noastre care sunt legitime dar care, în loc să devină o expresie plină de bunătate a vieţii în comun a Bisericii, au devenit autosuficiente. Frumuseţea dumnezeiască ce ni se revelează devine simplă estetică; regulile de viaţă care sunt poruncile - moduri în care putem trăi - devin reguli care ucid viaţa. Iar comunităţile sunt mult prea des comode, fiindcă nu există nici acceptare şi nici respingere a celuilalt, ci doar propria protecţie împotriva celorlalţi” (op. cit., p. 135). Păstorul care se dăruieşte cu adevărat comunităţii sale este cel care stăruie, „cu timp şi fără timp” (II Timotei 4, 2), tocmai asupra tămăduirii şi izbăvirii de această maladie numită „bisericozitate”. Iar credinciosul care vrea să „le aibă cu Biserica” este cel care-şi deschide total inima către Dumnezeu şi către aproapele, în ascultare de duhovnic şi în permanentă comuniune cu fraţii săi de credinţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.