anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 26.09.2020

Dar la Primărie când se ajunge?

GALERIE
Ionut Benea
  • Ionut Benea
- +

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui aisberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Într-un oraş în care gustul de praf de şantier a devenit o obişnuinţă în ultimii ani, iar imixtiunea betoanelor în parcuri zgândără nervii locatarilor, arestarea unui baron imobiliar a stârnit un oarecare sentiment de necesară justiţie. Însă praful care macină plămânii este numai partea văzută a aisbergului.

Şantiere haotice, blocuri de opt etaje construite pe autorizaţii de patru, altele construite fără autorizaţii sunt deja ingredientele comune ale perspectivei urbane din Iaşi. Mastodonţi de beton au apărut peste noapte în spaţiile verzi în care ieşenii obişnuiau să-şi ducă odraslele la joacă. Dezbaterile publice au fost simulate sau nu au avut loc. În unele dintre acestea, aşa-zişi dezvoltatori - în realitate nişte speculanţi bine plasaţi la nivel relaţional şi cu mult tupeu - înjură ca la uşa cortului locatarii care-şi strigă nemulţumirile.

Dacă mai punem şi sutele - poate miile - de cazuri ale unor tineri care au comandat apartamente pentru o anumită dată, dar le-au primit cu un an întârziere, e lesne de înţeles că avem de-a face, în Iaşi, cu o categorie numeroasă foarte supărată pe felul în care s-a constrruit sau se construieşte..

Arestarea lui Cristin Zămosteanu, dincolo de infracţiunile de natură economică din dosar, trebuie privită în acest context. E greu să blamezi satisfacţia adusă de această investigaţie unui tânăr care a stat în chirie un an în plus, pentru că dezvoltatorul căruia i-a plătit avansul a amânat predarea. Doar pentru a se apuca de un alt şantier. Şi apoi de altul, şi apoi de altul. Şi, în timp ce tânărul tot aştepta, dezvoltatorul şi-a luat Bentley şi-apoi ultimul model de Mercedes sau chiar Ferrari. Iar când a avut curajul să îi ceară socoteală dezvoltatorului, acesta l-a trimis la plimbare, că oricum balta are peşte şi cumpărători de apartamente în Iaşi sunt destui. Acel tânăr, când citeşte despre arestarea lui Zămosteanu, se gândeşte, instinctiv, la escrocul de la care a cumpărat el, nu la „Nazist”, cum e poreclit patronul M.Chim. Zămosteanu, pentru el, este exponentul unei lumi.

Cristin Zămosteanu nu este răul suprem al grupului dezvoltatorilor din Iaşi. Însă chiar dacă ar fi fost cel mai onest şi corect ridicător de blocuri din ţară, tot ar fi avut de înfruntat furia publică. Ieşeanul care priveşte zilnic cum blocul din faţa casei sale creşte etaj cu etaj l-ar fi pus la zid, doar pentru că provine din gaşca unor afacerişti care, în ultimii ani, au transformat oraşul într-o junglă imobiliară.

Fireşte, justiţia nu trebuie făcută de locatari, ci de judecători, iar Cristin Zămosteanu nu ar trebui condamnat pentru faptele pe care cred oamenii că le-a făcut, ci pentru cele - dacă există- pe care procurorii le descoperă.
Arestarea lui Cristin Zămosteanu a stârnit rumoare nu doar în mediile făuritorilor de blocuri, ci şi în cele ale tipăritorilor de autorizaţii. Întrebări de genul „dar la Primărie când se ajunge?” au devenit din ce în ce mai vocale în ultimele zile. De aceea, dacă dosarul instrumentat de procurorul Daniel Horodniceanu va rămâne în forma actuală, va fi privit ca o altă investigaţie eşuată a procurorilor. Una dintre multele din ultimii ani, de la Iaşi.

Prin reţinerea exponentului unei lumi pestriţe care, în ultimii ani, nu s-ar fi putut ridica fără complicitatea autorităţilor, Horodniceanu şi-a luat asupra sa o responsabilitate mai mare decât cea a emiterii unui rechizitoriu şi a trimiterii în judecată a unui dosar de evaziune fiscală.

Poate toate bănuielile opiniei publice, despre mituirea unor funcţionari - mai mari sau mai mici - de către şmecherii betoanelor, sunt nefondate. Poate suntem cu toţii nebuni şi nu s-a dat nicio şpagă, nu s-a încălcat nicio autorizaţie, nu s-a construit ilegal nicun metru pătrat.

Aşa o fi. Dar, dacă nu vrea ca succesul de moment adus de „dosarul Zămosteanu” să se transforme într-un eşec important al carierei, Horodniceanu va trebui, la finalul anchetei, să ne arate că a dus investigaţia şi în sfera numeroaselor suspiciuni publice de corupţie, îmbrăcate în grup infracţional.

Interesul public - în sens judiciar, nu jurnalistic - stârnit de acest dosar îl obligă. Îl mai obligă, blazonul, adică reputaţia pe care şi-a câştigat-o ca şef la nivel naţional al DIICOT, precum şi bunul simţ urbanistic, pe care ieşenii îl vor tot mai mult să fie respectat.

O construcţie judiciară clădită doar cu cărămizile „evaziune fiscală”, „spălare de bani” şi „delapidare” va rămâne în picioare, cel mai probabil, în faţa instanţei. Însă în lipsa cărămizilor de „luare de mită”, „dare de mită” sau „trafic de influenţă, pentru ieşeni, va fi doar praf în ochi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga I

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.