Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

LOVITURÂ DE REVER

"Datele menţionate pe site-ul operabase.com nu reprezintă întreaga activitate profesională a soliştilor"

GALERIE
Tosca
  • Tosca
- +

* replică la "Câteva ȋnsemnări despre «cel mai bun spectacol de operă din România ȋn ultimii 60 de ani»"

În ediţia tipărită şi ediţia electronică din 11 noiembrie 2016 aţi publicat, cu titlul Ingrid Spătaru - Câteva ȋnsemnări despre "cel mai bun spectacol de operă din România ȋn ultimii 60 de ani", un text care cuprinde mai multe atacuri la adresa Operei Naţionale Române Iaşi şi a soliştilor care au interpretat ȋn spectacolul aniversar Tosca, din data de 3 noiembrie 2016.

Articolul a fost scris de un autor total necunoscut, Ingrid Spătaru fiind probabil un pseudonim al unei persoane care se ascunde în spatele anonimatului, pentru a încerca să arunce cu noroi asupra unui eveniment cultural foarte important care a avut loc la Iaşi - aniversarea a 60 de ani de la înfiinţarea Operei Naţionale Române Iaşi.

Dovedind o necunoaştere totală a fenomenului operă, "autoarea" arată:

"La premierănu au fost prezenţi critici de primă mărime, care să ofere cronici pe măsură". Precizăm faptul că în data de 3 noiembrie 2016 pe scena Operei Naţionale Române Iaşi NU a avut loc o PREMIER| a spectacolului TOSCA de Giacomo Puccini. Spectacolul prezentat cu ocazia aniversării a 60 de ani de existenţă a Operei ieşene a avut PREMIERA, în urmă cu 5 ani, în data de 3 noiembrie 2011, evenimentul fiind apreciat de critica de specialitate.

În continuarea articolului, "autoarea" Ingrid Spătaru prezintă o aşa-zisă analiză "de specialitate" a soliştilor pe care Opera Naţională Română Iaşi i-a invitat să interpreteze rolurile principale în cadrul spectacolului din 3 noiembrie 2016: soprana Lilla Lee (Floria Tosca), tenorul Kamen Chanev (Mario Cavaradossi) şi baritonul Carlos Almaguer (Scarpia). Faptul că persoana care a redactat articolul nu are cunoştinţe de specialitate în domeniul operei şi al muzicii în general este absolut evident, raportat la termenii folosiţi şi la modul neprofesionist de exprimare.

"Autoarea", referindu-se la personajul Scarpia, precizează cu o nonşalanţă debordantă, specifică ignoranţilor: "Personajul său este, aşa cum ne informează programele de sală şi livretul, un baron, prefectul poliţiei papale". "Autoarea" a dovedit astfel în mod clar că, pe lângă lipsa cunoştinţelor din domeniul operistic, nu stăpâneşte nici lexicul limbii române, folosind în mod eronat cuvântul livret în loc de "libret".

Cuvântul Libret (din italiană libretto) reprezintătextul unei opere muzicale, al unei operete sau al unui oratoriu. (https://dexonline.ro/definitie/libret)

Cuvântul Livret (din franceză livret) reprezintă: 1. (În sintagma) Livret militar â document eliberat persoanelor care au satisfăcut serviciul militar, cuprinzând situaţia militară şi alte date privitoare la titular. 2. (Tehn.; în sintagma) Livret al utilajului â document de evidenţă care cuprinde date referitoare la un utilaj (denumire, anul fabricaţiei, producătorul, caracteristici tehnice, reparaţii etc.). (https://dexonline.ro/definitie/livret)

Această gafă monumentală a "autoarei" este "asezonată" graţios în cuprinsul articolului cu alte sintagme nefolosite în domeniul muzical - operistic, specifice însă fotbalului italian. Referindu-se la baritonul Carlos Almaguer, aceasta subliniază: "Profilul său de pe «Operabase» ne arată că este un cântăreţ de serie C, nici măcar de B ca tenorul (...)"

"Autoarea" nu cunoaşte faptul că în operă nu se foloseşte termenul "cântăreţ", ci "solist", iar soliştii de operă nu sunt categorisiţi în "serii" de la A la C.

Referitor la modul de redactare a "criticii de specialitate", trebuie remarcat faptul că aceasta este bazată exclusiv pe informaţiile culese cu înfrigurare de pe site-ul www.operabase.com.

Pentru o corectă informare a cititorilor, trebuie precizat faptul că site-ul www.operabase.com este un site informativ, referitor la artişti, spectacole, festivaluri din domeniul operei. Informaţiile postate pe acest site provin de la artişti/ impresari (fiind identificate cu o mască gri) sau/ şi de la companiile de spectacole unde aceştia performează (fiind identificate cu o mască roşie). În cazul celor trei solişti menţionaţi în articol, datele de pe OPERABASE.com nu au fost furnizate de către aceştia sau de impresari, ci doar de către unele din instituţiile unde au susţinut sau vor susţine spectacole/ concerte (identificate cu mască roşie). În acest context, datele menţionate pe acest site nu reprezintă întreaga activitate profesională a celor trei solişti, după cum greşit a concluzionat "autoarea".

În plus, articolul cuprinde un limbaj jignitor şi atacuri la persoană, nemaiîntâlnite în domeniul criticii de operă. "Autoarea" precizează că baritonul Carlos Almaguer este un "vulgar grăsan" şi are o voce "urâtă, de prost gust şi bădărană", Kamen Chanev "acceptă ciubucuri ieftine", Lilla Lee este o "vedetă invitată şi cu mari pretenţii publicitare".

Aceste remarci sunt în contradicţie flagrantă cu realitatea, soliştii menţionaţi bucurându-se de aprecierea publicului şi a criticii de specialitate. (...)

Întrucât publicul şi dorinţele lui sunt, ȋntotdeauna, pe primul loc, îi asigurăm pe spectatorii noştri că echipa Operei Naţionale Române Iaşi este foarte unită şi hotărâtă să ofere, ȋn continuare, spectacole de ȋnaltă ţinută, care să satisfacă exigenta noastră audienţă. Atacurile josnice de tipul celui concretizat prin articolul publicat de "autoarea" Ingrid Spătaru nu vor reuşi să abată instituţia de la drumul pe care aceasta a pornit în anul 2011, când funcţia de manager a fost ocupată de doamna Beatrice Rancea, persoana căreia i se datorează revirimentul spectaculos şi succesul incontestabil actual al Operei Naţionale Române Iaşi.

Echipa Operei Naţionale Române Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri