anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Daţi un leu pentru "Cuminţenia Pământului"?

GALERIE
brancusi
 • brancusi
- +

Ministrul Culturii a detaliat ieri modul în care se va face subscripţia publică necesară pentru achiziţia sculpturii lui Brâncuşi. Dacă cele 6 milioane de euro nu vor fi strânse până la 30 septembrie, "înseamnă că poporul român nu îşi doreşte că această lucrare să rămână în circuitul nostru", spune Alexandescu. Va fi prima subscripţie publică naţională după 128 de ani, când s-a înfiinţat şi construit Ateneul Român.

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a oferit ieri detalii despre campania de subscripţie publică naţională demarată pentru achiziţia lucrării "Cuminţenia Pământului" a lui Brâncuşi, precizând că "această campanie trebuie să reflecte interesul şi intenţia societăţii". "Este un moment istoric în care statul român a decis să se implice decisiv în circuitul bunurilor culturale din România. Este o decizie susţinută de primul ministru şi de întregul guvern, care a decis să se implice în achiziţia unei lucrări de o valoare excepţională, «Cuminţenia pămîntului» a lui Costantin Brâncuşi. Miza este ca lucrarea să rămână în circuitul public.", a spus Vlad Alexandrescu.


Ministrul Culturii a dezvăluit, de asemenea, principiile negocierii cu moştenitorii, acţiune prin care s-a încercat revitalizarea încrederii între părţi, conform cu rapoartele de expertiză. "Consecinţa acestei operaţiuni este relansarea operei lui Brâncuşi în categoria bunurilor materiale din tezaurul cultural naţional. Negocierea a fost una făcută de pe poziţii ferme, în care valoarea lucrării a fost recunoscută, iar interesul public şi disponibilitatea financiară a statului român a fost primordială", a adăugat Ministrul Culturii.

Un gest "educativ"

Campania de subscripţie publică reprezintă un apel la o cooperare cu cetăţenii români, companiile private şi diaspora. "Statul oferă 5 milioane de euro pentru a ajunge la un preţ just şi echitabil, pentru care am convenit cu proprietarii lucrării, care este de 11 milioane de euro. Proprietarii, aşadar, trebuie să primească mai mult decât oferă statul, adică aceşti 5 milioane de euro. Am hotărât să facem un apel la o colaborare cu fonduri financiare ale cetăţenilor români, ale companiilor private şi ale diasporei, pentru a suplimenta suma pe care o dă statul român. Gestul reprezintă crearea unei platforme publice pentru exprimarea interesului public din partea naţiunii, astfel încât oferta statului să fie funcţională. Gestul este şi un act educativ, pentru a ieşi din această letargie în care nu se găsesc circumstanţe pentru ca statul să-şi exercite dreptul de preempţiune asupra achiziţiei lucrărilor de artă ce fac parte din istoria culturală a României şi se vând pe piaţă liberă", a spus Vlad Alexandrescu.

Opera, expusă într-un Muzeu Naţional

Ministrul Culturii a subliniat faptul că este prima oară când se reactivează o subscripţie publică naţională după 128 de ani, de când s-a înfiinţat şi construit Ateneul Român. "Acest tip de subscripţie publică este în interesul artei şi al culturii, e o practică comună în Europa şi o normalitate pentru societăţile aşezate în care cultură reprezintă o valoare fundamentală.", a afirmat Ministrul Culturii. "Dacă românii îşi doresc cu adevărat să achiziţionăm lucrarea, ei vor putea să schimbe şi percepţia autorităţilor publice asupra achiziţiilor culturale. Mai clar, dacă această camapanie de strângere de fonduri va reuşi, va fi un semnal că cetăţenii români îşi doresc că statul să iasă din starea de indiferenţă şi de neputinţă în care a rămas vreme de ani. Concret, vom demara în curând această campanie naţională, va fi derulată prin toată mass media, fiindcă vorbim de o acţiune de voluntariat. Campania va fi în întregime efectuată pro bono şi trebuie să reflecte interesul şi intenţia societăţii. Avem deja susţinerea unor personalităţi culturale şi politice din ţară şi din străinătate, susţinere ce sperăm să se reflecte la nivelul întregii naţiuni.", a mai spus Vlad Alexandrescu. "Sunt convins că banii se vor strânge, nu mă îndoiesc, în timpul pe care l-am alocat, adică până la 30 septembrie. De asemenea cred că acest model de operare poate să servească la sensibilizarea factorilor decidenţi pentru alocarea unei sume mai importante ce va fi destinată achiziţiilor culturale", a precizat Vlad Alexandrescu. Ministrul a declarat, de asemenea că după ce lucrarea va fi achiziţionată, va fi expusă într-unul dintre Muzeele Naţionale ale României.

Ministrul promite transparenţă

"Avem semnale foarte bune, în sensul că foarte multă lume doreşte să contribuie. Este o lucrare excepţională, e o rană foarte adâncă în conştiinţa românească, pentru că majoritatea lucrărilor lui Brâncuşi nu se află în România. Această achiziţie ar reprezenta o chestiune ce ţine de sensibilitate naţională. Cei care vor contribuie vor spune exact numerele de cont, numele de persoane vor fi înregistrate, că să se cunoască exact care sunt donatorii. Numele donatorilor va fi publicat, se va şti în fiecare moment câţi bani s-au strâns printr-un sistem informatic pe un site online.", a spus Vlad Alexandrescu referindu-se la modalitatea în care această campanie se va materializa sub raport financiar.


Ministrul a afirmat, totodată, că este vorba de o operaţiune de transparenţă care va merge până la capăt, iar în cazul în care banii nu se vor strânge, vor fi returnaţi. "Atunci înseamnă că poporul român nu îşi doreşte că această lucrare să rămână în circuitul nostru. Vom declina drepturile de preempţiune ale statului de cumpărare a lucrării şi ea va rămâne la libera dispoziţie a proprietarilor.", a conchis Ministrul Culturii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.