Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dau un regat pentru prăjirea lui Joe

GALERIE
EmiliaChiscop2017
  • EmiliaChiscop2017
- +

Despre scandalul privind apelul lui Donald Trump cu Ucraina s-a scris enorm în ultimele săptămâni. Este scandalul care îl aduce pe preşedintele SUA cel mai aproape de detronare, cum mulţi au remarcat. 

Un caz în care informaţia e sigură, iar fapta este însoţită de o probă autentică. După mai multe tentative de minimalizare a cazului, avansând teorii conspiraţioniste, Trump adoptă tactica sa veche, de când se simţea aproape de o rezoluţie de temut din partea lui Robert Mueller: refuzul de a coopera cu iniţiatorii punerii sub acuzare - cum analizează Peter Baker în The New York Timesi, miercuri seara. Baker e corespondentul NYT pentru Casa Albă care a acoperit jurnalistic patru preşedinţi, de la Clinton încoace. Prin scrisoarea adresată de Casa Albă democraţilor, Trump declară că pur şi simplu poate ignora Congresul dacă vrea pentru că el consideră procesul de punere sub acuzare nedrept, iar democraţii sunt subiectivi. Baker numeşte scrisoarea "Cazul lui Trump de ştergere a punerii sale sub acuzare: un document menit să delegitimeze procesul", şi un nou episod în seria de "provocări neîntrerupte (a se citi «atac neîntrerupt») la ordinea constituţională de secole a Americii".

Cu toată gravitatea situaţiei - preşedintele SUA condiţionând o ţară străină să adune informaţii pentru a lovi un adversar din campania electorală, aşadar în interes personal - cazul e dificil de înţeles şi de explicat. Mult mai simplu era de înţeles când Bill Clinton a jurat mincinos în privinţa aventurii cu Monica Lewinsky.

Probabil aşa se explică şi de ce relatările din presa românească pe această temă sunt, din câte am văzut - cu câteva excepţii - în general precare, documentate din surse partizane (căci Fox News e un fel de România Mare sau Dan Voiculescu TV de la noi), care amestecă nefericit fapte reale şi speculaţii.

În articolul de faţă, ne concentrăm doar pe conţinutul apelului telefonic dintre Trump şi Zelenski, a cărui stenogramă, dacă mai mulţi ar citi-o în mod critic, ar dobândi un plus de perspectivă.

Pe 25 iulie, Donald Trump l-a sunat pe preşedintele Ucrainei Volodîmîr Zelenski. În cursul convorbirii, după ce a accentuat câte lucruri bune fac SUA pentru Ucraina, şi după ce a criticat puteri europene ca Germania lui Angela Merkel, Donald Trump i-a cerut o favoare lui Zelenski: să vorbească la telefon cu avocatul general al SUA, William Barr (despre care am scris un articol la numirea sa în funcţie de către Trump, evidenţiindu-i slugărnicia) şi cu avocatul său personal, Rudy Giuliani, un om de ispravă, cum îl laudă Trump. Lui Barr, Zelenski ar urma să furnizeze informaţii despre Hunter Biden, fiul contracandidatului lui Trump cel mai de temut la prezidenţiale, Joe Biden, fostul vicepreşedinte al SUA sub Obama. Lui Rudy Giuliani, Zelinski ar urma probabil să îi dea informaţii în favoarea teoriei sale conspiraţioniste că proba lui Mueller a intruziunii ruseşti în alegerile din 2016 poate fi demolată cu ajutorul Ucrainei. (Giuliani susţine că ar fi primit un pont cum că serverul cu emailurile lui Hillary Clinton ar fi fost de fapt spart de autori ucraineni care ar fi vehiculat amestecul Rusiei - o şicană politică. De menţionat că nu există absolut nici o dovadă în susţinerea unei asemenea conspiraţii.)

BBC.com a publicat una din cele mai bune analize a stenogramei. Articolul BBC e semnat de Anthony Zurcher sub titlul "Trump Impeachment Inquiry: Dissecting the phone call behind it"ii.

BBC accentuează că numele Biden apare de trei ori în conversaţie. "Se vorbeşte mult despre fiul lui Biden, că Biden a oprit cercetarea sa şi mulţi oameni vor să afle despre asta, aşa că orice poţi face cu avocatul Barr e minunat" , îi spune Trump lui Zelenski.

Sunt cunoscute în SUA afacerile lui Hunter Biden în Ucraina, unde a fost un membru în boardul companiei petroliere Burisma. În State, Hunter Biden e în general portretizat drept un fiu care a încercat în mod clar şi repetat să folosească poziţia tatălui. În orice caz, nu există nici o dovadă, ci doar speculaţii vechiculate de Trump şi Fox News, care să indice că Hunter ar fi făcut ceva ilegal în Ucraina ori că ar fi fost cercetat penal, nici că Joe Biden ar fi presat sau condiţionat autorităţile ucraniene pentru a-şi proteja fiul. Cererea făcută lui Zelenski, ca parte a unui efort anti-corupţie, este aşadar, lipsită de un fundament faptic. Până acum cel puţin. Cine e curios, dar nu se încrede în numeroasele articole concluzionând acest lucru, sugerez să intre pe factcheck.orgiii - o sursă credibilă. În presa românească au apărut declaraţii ale lui Giuliani despre afacerile lui Hunter cu un român dubios, Popoviciu. Tragerea unor concluzii necesită însă surse credibile.

Când Trump spune că Biden a oprit punerea fiului sub urmărire penală, el se referă la declaraţia lui Joe Biden în timpul când a fost vicepreşedinte al SUA că va opri ajutorul SUA spre Ucraina dacă procurorul general al Ucrainei, Viktor Shokin, nu va fi concediat. Declaraţia a fost adevărată, însă faptul că declaraţia lui Biden a fost justificată de salvarea fiului este, până acum, pură speculaţie. Demiterea lui Shokin a fost susţinută în egală măsură de SUA şi Europa tocmai ca parte a luptei anti-corupţie, dat fiind imaginea sa de procuror corupt - vezi şi articolul din The Independentiv. Elogiile aduse de Trump lui Shokin, în convorbirea cu Zelenski - un procuror foarte bun, înlăturat pe nedrept şi despre care lumea vorbeşte întruna - sunt nefundamentate pe fapte şi surse de mâna întâi.

Ironic este că Trump a făcut ceea ce el îi atribuie lui Joe Biden. Este ştiut că înainte cu nici două săptămâni înaintea apelului telefonic scandalos, Trump a decis brusc să stopeze ajutorul militar de 400 de milioane de dolari aprobat de Congresul SUA pentru Ucrainav şi i-a cerut şefului Oficiului pentru Management şi Buget să se conformeze. În stenogramă, interesant este când şi cum Trump intervine în discuţia cu Zelenski să îi ceară o favoare: imediat după ce Zelenski îi mulţumeşte pentru marele ajutor acordat de SUA în probleme de apărare. "Suntem gata să facem paşii următori şi să cumpărăm mai multe arme", spune Zelenski, iar Trump intervine: "Aş dori ca să ne faci o favoare însă", cuvânt care ar sugera condiţionalitatea.

Faptul că Trump bârfeşte puterile europene la o discuţie amicală cu preşedintele ucrainean, este cel puţin discutabil. Trump spune că puterile europene "mai mult vorbesc decât să facă ceva pentru Ucraina", spre deosebire de SUA care a investit "o mulţime de timp şi de efort". În replică, Zelenski aprobă spusele lui Trump şi îi mulţumeşte umil.

Vorbele flatante de la Zelenski la Trump sunt din zona penibilului. Preşedintele fost comediant recunoaşte că omologul său la cârma SUA i-a călăuzit victoria electorală, iar acum îi urmează tactica şi retorica. Slugărnicia verbală a lui Zelenski i-ar putea afecta destinul politic, scria tot BBC. Zelenski îi divulgă lui Trump un secret vasalic: că s-a cazat la Trump Tower când a fost la New York! Însă această favoare nu ajunge, stimaţi prieteni. Suveranii trebuie să pupe mâna şi să contribuie la nimicirea inamicilor politici!

i https://www.nytimes.com/2019/10/09/us/politics/trump-case-against-impeachment.html

ii https://www.bbc.com/news/world-us-canada-49831516

iii https://www.factcheck.org/2019/09/trump-twists-facts-on-biden-and-ukraine/

iv https://www.independent.co.uk/news/world/europe/viktor-shokin-ukraine-prosecutor-trump-biden-hunter-joe-investigation-impeachment-a9147001.html

v https://www.washingtonpost.com/national-security/trump-ordered-hold-on-military-aid-days-before-calling-ukrainian-president-officials-say/2019/09/23/df93a6ca-de38-11e9-8dc8-498eabc129a0_story.html

 

Emilia Chiscop a absolvit un master în politici de dezvoltare internaţională la Duke University unde, în prezent, este Scientific Integrity Associate în cadrul Duke Office of Scientific Integrity

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri