Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

David Guetta a declarat că viitorul muzicii stă în inteligenţa artificială

GALERIE
David_Guetta
  • David_Guetta
- +

DJ-ul David Guetta a declarat că "viitorul muzicii stă în inteligenţa artificială" (AI), după ce a utilizat el însuşi această tehnologie pentru a adăuga o voce în stilul celei a rapperului Eminem într-un cântec pe care l-a compus recent, informează luni BBC.

Celebrul DJ francez a folosit două platforme AI pentru a crea versuri şi strofe rap, în stilul celor lansate de rapperul american Eminem, pentru un spectacol live. David Guetta a precizat însă că nu va lansa acel single pentru comercializare. Cu toate acestea, el consideră că muzicienii vor folosi AI ca un instrument pentru a crea noi sunete în viitor, deoarece "orice stil muzical nou vine dintr-o tehnologie nouă".

"Sunt sigur că viitorul muzicii stă în inteligenţa artificială. Cu siguranţă. Fără niciun dubiu. Însă doar ca un instrument", a declarat starul francez într-un scurt interviu acordat corespondentului muzical al BBC, Mark Savage, la gala Brit Awards 2023. David Guetta a câştigat premiul Brit pentru cel mai bun producător la ceremonia organizată sâmbătă seară.

"Nimic nu va înlocui însă gustul muzical. Ceea ce defineşte un artist este faptul că el are un anumit gust muzical, are un anumit tip de emoţie pe care vrea să o exprime şi se va folosi de toate instrumentele moderne pentru a face acest lucru", a mai spus DJ-ul francez. El a comparat AI cu instrumentele care au dus la apariţia unor revoluţii muzicale în trecut.

"Probabil că nu ar exista rock-and-roll dacă nu ar fi chitara electrică. Nu ar exista acid house fără sintetizatorul de bas Roland TB-303 sau fără maşina de tobe Roland TR-909. Nu ar exista hip-hop fără sampler. Cred că AI ar putea cu adevărat să definească noi stiluri muzicale. Cred că fiecare stil muzical nou vine cu o nouă tehnologie", a adăugat el.

Într-un mesaj video distribuit săptămâna trecută pe reţelele de socializare, David Guetta a spus că a creat o voce asemănătoare cu stilul rapperului Eminem, "ca o simplă glumă", dar "aceasta a funcţionat atât de bine, încât nu-mi venea să cred". El a declarat pentru BBC că a distribuit acel mesaj "pentru că am vrut să deschid o discuţie şi să cresc gradul de conştientizare".

"E foarte amuzant, de fapt, căci mulţi oameni au reacţionat. Unii dintre ei au spus: 'Oh, asta e genial'. Alţii s-au supărat foarte tare pe mine, dar eu nu voi lansa acel single. E imposibil să crezi că ar putea fi vorba despre o colaborare reală, dar sună exact ca el (ca Eminem - n.red.)", a adăugat DJ-ul francez. Mai mulţi fani au reacţionat pe contul său de Twitter pentru a se declara impresionaţi de acel experiment, însă alţii au avut păreri mai puţin apreciative. Un utilizator de pe YouTube şi TikTok, Bilawal Sindhu, a scris următorul mesaj: "Aceasta este problema cu starea de proliferare a AI în zilele noastre. Creativitate încătuşată".

Eminem nu a făcut deocamdată comentarii pe această temă. Revista americană Variety a anunţat săptămâna trecută că mai multe cântece generate de AI au devenit virale pe Tik Tok în lunile recente, în contextul în care internauţii preiau cântece existente şi folosesc software-uri AI pentru a le face să sune ca şi cum ar fi interpretate de un alt artist.

Luna trecută, fani ai rapperului Drake au început să folosească un generator AI pentru a crea piese proprii în stilul celor lansate de artistul canadian. În ianuarie, Nick Cave a publicat o recenzie usturătoare a sistemului de inteligenţă artificială care a încercat să compună un cântec "în stilul lui Nick Cave". Artistul australian a spus că rezultatele acelui experiment sunt "o batjocură grotescă" şi "un travesti".

SURSA: Agerpres

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri