Farmaciile independente din Iași sunt tot mai puține de la an la an. Acestea se luptă să rămână deschise. O misiune tot mai grea în contextul dezvoltării marilor companii importante, care operează rețele naționale de farmacii.
„Tot ce s-a realizat este meritul mamei mele, care întotdeauna a zis că această farmacie trebuie să fie farmacie și nu drogherie. Să nu vândă altceva în afară de medicamente, așa cum se întâmplă acum în mai toate marile lanțuri de farmacii. Poate că acesta este un nou marketing de vânzări, nu știu. Ce știu sigur este că pacienții ne apreciază și revin la noi și datorită colaboratorilor mei, patru farmaciste care sunt foarte drăguțe și amabile, cu foarte mare disponibilitate și bunăvoință în a-i ajuta și, mereu, cu o vorbă bună“, ne-a spus proprietara Farmaciei Primula care rezistă pe piață de mai bine de trei decenii
Extinderea marilor lanțuri de farmacii stoarce, sistematic, profiturile din farmaciile independente. Numai la Iași, în ultimii 10 ani, au dispărut din peisaj 51 de farmacii comunitare, în timp ce companiile importante, care operează rețele naționale de farmacii au câștigat tot mai mult teren. Ce face statul în acest timp? Deocamdată, campanie electorală. Deși, încă de anul trecut, există la Ministerul Sănătății o propunere legislativă pentru modificarea Legii Farmaciei prin impunerea unei distanțe minime între două astfel de unități, nimic nu s-a concretizat oficial. Anul acesta, mai erau active la Iași doar 113 societăți, cu sediile sociale în municipiu, care au ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate.
În timp ce afacerile marilor rețele de farmacii merg tot mai bine, de la un an la altul, înregistrând profituri de zeci de milioane de euro, farmaciile independente bat în retragere și dispar, încet, de pe piață. Ce-i drept, nici legislația actuală din România nu-i ajută pe cei mici, iar cifrele vorbesc de la sine. De exemplu, numai la Iași, numărul total de farmacii comunitare a scăzut cu 51, în ultimii 10 ani. Mai exact, potrivit datelor puse la dispoziție ZdI de către Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Iași, dacă în anul 2014 aici funcționau 164 de firme, cu obiectul principal de activitate comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice, la data de 9 mai 2024 mai erau active 113 SRL-uri, cu sediul social în municipiul Iași. Altfel spus, pe măsură ce lanțurile de farmacii devin tot mai mari, farmaciile independente se prăbușesc.
Citiți aici integral ediția Ziarul de Business nr. 7
Cei rămași în joc recunosc că le este tot mai greu să coexiste cu marile rețele, iar dintre cei care au reușit să răzbească spun că datorează asta pacienților, clienților fideli, care le trec pragul de zeci de ani. Farmacia Primula se numără printre ei. De altfel, „un pionier“ al afacerilor farmaceutice din Iași, de după 1991.
„Mă descurc, dar este foarte greu să faci față în condițiile în care eu, ca farmacie sunt înconjurată de alte cinci farmacii, într-o arie de nici 100 de metri. La noi a mers poate și pentru că am fost fairplay cu pacienții și am încercat să-i ajutăm mereu. Încerc să supraviețuiesc. Probabil, pe viitor, asta va fi forma de dezvoltare a farmaciilor. Probabil vor exista aceste lanțuri mari și încet, încet farmaciile independente vor dispărea“, a explicat pentru ZdI, administratorul Farmaciei Primula din Iași, Cristina Maxim. Aceasta a preluat afacerea în anul 2019. Deși poate spune că a crescut în farmacie, datorită mamei sale care a înființat și condus acest business, recunoaște că nu atras-o într-atât de mult cât să urmeze o facultate în domeniu. „Adevărul e că eu am crescut în farmacie. Mama mea, cred că era în stare să stea în farmacie 24 de ore din 24 . Eu veneam aici, stăteam, mă uitam (…) Înainte nu se găseau așa multe medicamente ca acum. Fetele făceau în laborator tot felul de siropuri, tratamente, o treabă foarte migăloasă și cum eu nu am răbdare, nu m-a atras asta. Da, a încercat mama să mă facă farmacistă, dar nu am vrut. Tata voia să mă fac medic, ca el, dar nici asta nu am vrut. M-am dus fix în altă direcție, adică la Drept. Și de aici am ieșit la pensie“, ne-a povestit Cristina Maxim.
Așa se face că, după 26 de ani în magistratură, ca fost procuror, ea este acum antreprenor și administrator de farmacie, o provocare din care recunoaște că învață zi de zi.
„Dintr-o farmacie nu se câștigă. Dintr-un lanț de farmacii se câștigă.“
În 2022, cele mai mari companii din România care operează rețele naționale de farmacii, au realizat, în total o cifră de afaceri de aproape 6 miliarde de euro, conform Ministerului de Finanțe, mai mare cu peste 22% față de anul anterior. Și nici anul trecut cifrele nu s-au situat mai prejos, mai ales după episodul din vară când Ministerul Sănătății a emis o serie de modificări de prețuri la medicamente, începând cu 1 august 2023, creșteri care s-au văzut ulterior și în cifrele de afaceri ale farmaciilor. O majorare semnificativă care poate fi explicată, așadar, prin creșterea prețurilor de la producători, majorarea adaosurilor comerciale la medicamentele OTC (n.r.- over the counter, respectiv medicamente care se eliberează fără prescripție medicală) suplimente alimentare și produsele de drogherie. „Și la noi este o creștere, față de anul trecut. Această creștere este și urmare a faptului că medicamentele s-au scumpit și automat a crescut și cifra de afacere. Și putem spune că am mai avut și clienți noi. Foarte mari nu sunt creșterile oricum. Să zicem că suntem pe o direcție liniară“, după cum a apreciat administratorul Farmaciei Primula din Iași.
În anul 2022, unitatea farmaceutică a înregistrat o cifră de afaceri de 5.611.502 lei, în creștere cu aproape 200.000 de lei față de anul anterior. Și în ceea ce privește 2023, antreprenorul a estimat o cifră de afaceri de aproximativ 5,8 milioane de lei.
„Dintr-o farmacie nu se câștigă. Dintr-un lanț de farmacii se câștigă. Degeaba am eu cifră de afaceri de 5 milioane, câștigul este mult prea mic. La medicamentele, unde este ponderea de 80% într-o farmacie, nu ai voie să ai adaos. Ele sunt cu preț impus de minister. Deci a intrat cu 5,50 lei, cu atât o vinzi. N-ai voie să pui nicio zecime în plus. De aceea lanțurile au această variantă de drogherie, pentru că de aici se câștigă foarte bine. Dar eu o păstrez așa, în memoria mamei mele și pentru faptul că am o activitate acum, la pensie“, a mai adăugat proprietara farmaciei din Iași.
Deși spune că, de-a lungul anilor, a avut numeroase oferte pentru vânzarea farmaciei, antreprenoarea le-a refuzat pe rând. Și nu pentru că ar fi o afacere profitabilă, subliniază ea:
„Am preluat afacerea în amintirea mamei mele. Mama mea considera că această farmacie este prima ei casă, în timp ce adevărata ei casă era, de fapt, a doua. Deci, petrecea foarte mult timp aici, pentru că și-a iubit meseria, a fost o farmacistă convinsă. A făcut-o cu foarte multă dedicare și cu foarte multă pasiune. N-am putut să o vând. Am avut foarte multe solicitări. Chiar foarte multe!“
Farmacia Primula are peste 700 de clienți, lunar
În ciuda creșterii tot mai mari a lanțurilor de farmacii, administratorul „Primula“ mărturisește că nu duce lipsă de clienți, unii fideli de ani buni. Lunar, aici trec pragul în jur de 700 de pacienți, doar cu rețete compensate.
„Nu e meritul meu. Eu doar am continuat un business. Ea a funcționat și funcționează urmare a faptului că noi ne-am fidelizat, cumva, pacienții încercând să facem totul pentru ei, pentru că înțelegem că pacienții, clienții noștri sunt persoane care au probleme de sănătate. Și sănătatea este foarte importantă. Încercăm să aducem medicamentele care se solicită tocmai în sprijinul lor și în ajutorul lor. Tot ce s-a realizat este meritul mamei mele, care întotdeauna a zis că această farmacie trebuie să fie farmacie și nu drogherie. Să nu vândă altceva în afară de medicamente, așa cum se întâmplă acum în mai toate marile lanțuri de farmacii. Poate că acesta este un nou marketing de vânzări, nu știu. Ce știu sigur este că pacienții ne apreciază și revin la noi și datorită colaboratorilor mei, patru farmaciste care sunt foarte drăguțe și amabile, cu foarte mare disponibilitate și bunăvoință în a-i ajuta și, mereu, cu o vorbă bună“, a mai transmis proprietara farmaciei.
Întrebată dacă a luat în calcul să mai deschidă o farmacie, la un moment dat, aceasta a confirmat, dar a renunțat la idee tocmai pentru că există deja mult prea multe în Iași: „Să vrei să mai deschizi o farmacie în oraș și nu ai unde. Peste tot sunt. Pe orice stradă, bulevard, nu se poate să nu vezi două, trei, patru farmacii.“
Statul vrea să schimbe legea privind înființarea farmaciilor, dar nu se grăbește
Ministerul Sănătății propune noi reglementări pentru înființarea farmaciilor, într-un proiect de ordonanță de guvern, care modifică mai multe acte normative. Prin acest proiect se introduce o distanță minimă între unitățile farmaceutice, diferită de la oraș la sat, dar se propune și un criteriu demografic în mediul rural.
Însă, principala modificare inclusă în proiectul de ordonanță se referă la impunerea unei distanțe minime de amplasare între două farmacii, de 250 de metri în mediul urban și de 500 de metri în mediul rural, prevedere care nu există în legislația actuală. Tot în propunerile legislative se mai arată că distanța minimă dintre farmacii trebuie dovedită printr-un document emis de un topograf autorizat, care să ateste această situație.
Cât privește Legea Farmaciei nr. 266/2008, aceasta conține doar obligații legate de criterii demografice pentru amplasarea unei farmacii și doar pentru mediul urban, respectiv „Înființarea unei farmacii comunitare în mediul urban se face în funcție de numărul de locuitori, dovedit prin adeverință eliberată de autoritatea administrației publice locale, după cum urmează: în București, o farmacie la 3.000 de locuitori; în orașele reședință de județ, o farmacie la 3.500 de locuitori; în celelalte orașe, o farmacie la 4.000 de locuitori“, după cum se arată în Legea Farmaciei.
Publicitate și alte recomandări video