anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

De anul acesta, ApaVital va avea parc fotovoltaic. Centrala va fi construită în următoarele luni în zona Dancu

GALERIE
Parc_fotovoltaic-630x330
 • Parc_fotovoltaic-630x330
- +

De la 5,13 milioane de lei, suma la care a lansat licitaţia, societatea furnizoare de servicii de apă şi canalizare a reuşit să încheie pentru 4 milioane un contract de construire a unei centrale electrice fotovoltaice. 

Parcul va avea o putere totală instalată de 889 kW. Aşa cum am relatat la momentul lansării licitaţiei, la sfârşitul anului trecut, panourile vor fi instalate în incinta Staţiei de Epurare Ape Uzate Dancu. ApaVital mai are aici patru parcele de teren care nu se pot utiliza pentru montajul echipamentelor de epurare, în total 1,25 ha.

Contractul a fost încheiat pe 17 martie cu firma ieşeană Clima Therm Center, care a avut cea mai bună ofertă dintre cele trei depuse. Termenul de finalizare a amenajării parcului este de şapte luni.

„Scopul realizării parcului fotovoltaic este producerea energiei electrice prin valorificarea sursei regenerabile reprezentată de energia solară şi utilizarea eficientă a unor suprafeţe de teren din incinta staţiei de epurare, care nu pot fi utilizate tehnologic”, menţionează Caietul de sarcini.

CITESTE SI: Unul din cele mai mari parcuri fotovoltaice din judeţ, pe un izlaz de zeci de hectare lângă Iaşi. Un fost eurodeputat, în spatele afacerii

Cantitatea anuală de energie produsă de parcul fotovoltaic va fi de peste 1000 MWh şi va fi utilizată direct în procesul de producţie al companiei, pentru consumul propriu, contribuind la reducerea ponderii energiei în costurile totale de operare ale societăţii, arată documentul citat.

Finanţarea proiectului este asigurată prin Energy Programme in Romania - Grant-uri SEE şi Norvegiene, 2014-2021.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.