De câte ori apare Iaşul în programul de guvernare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

De câte ori apare Iaşul în programul de guvernare

GALERIE
program de guvernare
 • program de guvernare
- +

Este vorba doar de o schiţă, pentru că un asemenea document nu există pe site-ul guvernului.

Obiectivul construirii sediului Operei din Iaşi a fost preluat, alături de alte intenţii de investiţii, în programul de guvernare al Cabinetului Ciucă. Valoarea estimată a edificiului este cea anunţată la Iaşi cu mai mult de un an în urmă, de miniştrii Culturii şi Mediului de atunci, Bogdan Gheorghiu, respectiv Costel Alexe, aflaţi la acea vreme în campanie electorală: 15 milioane de euro. Proiectul se află, de asemenea, în aceeaşi situaţie, pentru că încă nu a fost desemnat terenul pe care urmează să ridicată construcţia.

Iaşul mai apare în câteva rânduri în programul de guvernare – identic în proporţie de 99 la sută cu cel al guvernării PNL-USR-UDMR: dezvoltarea infrastructurii feroviare aferentă Zonei Metropolitane, creşterea vitezei pe segmentul Mărăşeşti-Iaşi, sprijin pentru construirea unui terminal cargo (facilitate care în Moldova va viza şi Aeroportul Bacău). Este invocat de asemenea „conceptul” trenului metropolitan, după modelul liniei dintre Aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) şi Bucureşti.

În program se regăseşte şi Autostrada A8 integrală, de la Tg. Mureş la Iaşi/Ungheni, la fel ca A7, de la Poieşti până la Siret, la graniţa cu Ucraina, şi A13, Bacău-Braşov-Sibiu. În toate aceste cazuri este strecurată şi o marjă: „în baza unor documentaţii mature şi bine fundamentate”. Este menţionată şi „VO Iaşi”, dar fără vreo precizare despre care variantă ocolitoare ar putea fi vorba.

În fine, sunt menţionate finaliarea studiului de fezabilitate şi identificarea şi asigurarea surselor de finanţare pentru secţiunea de tren Paşcani-Dărmăneşti-Vicşani-frontiera cu Ucraina, respectiv lansarea proiectului de modernizare a liniei Ploieşti-Focşani-Romani-Iaşi-frontiera cu R. Moldova. Este amintit totodată proiectul Spitalului Regional de Urgenţă.

Trebuie precizat că toate aceste menţiuni se regăsesc într-un proiect al programului de guvernare. Pe pagina de internet a Guvernului nu există un asemenea document.

VEDEȚI ŞI:

Ce spune ministrul Culturii despre un nou sediu şi despre tensiunile de la Opera ieşeană - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X