anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

De ce a eșuat votul uninominal

GALERIE
catalin onofrei
 • catalin onofrei
- +

Dacă PNL şi PSD vor veni, în mare măsură, cu aceleaşi nume pe listele electorale şi la anul, mai putem avea oare încredere în liderii celor două partide?

După o rătăcire de opt ani prin meandrele uninominalului, ne întoarcem, din 2016, la votul pe liste. Eşecul votului uninominal este total şi incontestabil. Dacă, în 2008, erau mulţi care credeau că această modalitate de a ne alege reprezentanţii în Parlament va produce o clasă politică de calitate superioară, astăzi nu mai crede absolut nimeni aşa ceva. E deajuns să privim armatele de penali trimise de USL în Parlament, în 2012, pentru a înţelege la ce dezastru a condus votul uninominal. Dar este doar vina uninominalului? 

Încă din 2008, a ieşit la iveală că opţiunile românilor erau strict politice. În proporţie zdrobitoare, electoratul alege partidul şi nu omul. La alegeri, poţi scoate în faţă un candidat oricât de valoros, dar dacă el este propus de partidul care se prăbuşeşte, atunci probabilitatea de a fi ales este minimă. Şi invers, poţi aduce şi un bandit , dar dacă el se află în graţiile partidului care creşte, atunci ipochimenul are şanse uriaşe de a deveni parlamentar. În 2012, orice animal cu un grad oarecare de inteligenţă, înscris pe listele USL, ar fi putut câştiga cu uşurinţă un mandat de deputat sau unul de senator. Dar este doar vina celor care nu cuvântă?

Apoi, legea uninominalului a fost de la început proastă, pentru că umfla în mod artificial numărul de parlamentari. Ea a fost concepută intenţionat astfel pentru a salva PNL (în 2008), dar aceeaşi lege i-a ajutat şi pe democrat-liberali în 2012. Aşa se face că ne-am procopsit cu un Parlament incredibil de obez şi de ineficient, în care aleşii se arată mult mai preocupaţi de blocarea justiţiei şi de acordarea de pensii nesimţite. Dar este doar vina parlamentarilor?

Revenirea la votul pe liste readuce toată puterea de decizie în mâinile preşedintelui judeţean de partid. Asta dacă socotim că uninominalul mai rupea ceva din autoritatea şefului celui mare. În realitate, şi votul uninominal avea la bază tot un troc, doritorul de un loc în Parlament trebuind să îndese în buzunarele de popă ale liderului de partid suma cerută. Dacă înţelegerea financiară era respectată, nu mai conta nimic altceva. Infractorii, piţipoancele, traseiştii, senilii, oportuniştii, nulităţile etc. au luat cu asalt Parlamentul României. Alegătorii au votat ce li s-a pus în faţă. Dar este doar vina electoratului?

Prin urmare, dacă o mare parte din vină pentru eşecul uninominalului o poartă chiar liderul local de partid, va schimba ceva întoarcerea la votul pe liste? În niciun caz. În 2016, nu vom asista nici măcar la o reducere substanţială a numărului de parlamentari, de vreme ce aleşii au avut grijă ca, în pofida scăderii populaţiei, să ne bucurăm în continuare de cât mai mulţi reprezentanţi în Legislativ. Iar, în această privinţă, ca şi în multe altele, liberalii au fost total de acord cu pesediştii. S-a schimbat forma, dar a rămas acelaşi fond. Dacă PNL şi PSD vor veni, în mare măsură, cu aceleaşi nume pe listele electorale şi la anul, mai putem avea oare încredere în liderii celor două partide?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.