anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

De ce a fost declarat Dan Voiculescu turnător la Securitate. Motivarea Curţii de Apel

GALERIE
voiculescu
 • voiculescu
- +

Magistraţii Curţii de Apel București au motivat decizia din 13 februarie 2013  privind respingerea cererii de revizuire depusă de Dan Voiculescu împotriva sentinţei vizând decizia CNSAS de colaborare politică.

În martie 2011, Curtea Supremă a hotărât definitiv că Dan Voiculescu a fost colaborator al Securităţii. Fondatorul Partidului Conservator a cerut revizuirea sentinţei deoarece unul dintre membrii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Mircea Dinescu, a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritat.

Mircea Dinescu a fost unul dintre cei trei membri CNSAS care au votat în Colegiu pentru declararea lui Dan Voiculescu ca şi colaborator al poliţiei politice.

Potrivit CNSAS, Voiculescu a fost recrutat de Securitate în februarie 1970, sub numele conspirativ "Mircea". Trei ani mai târziu, el ar fi fost recrutat în reţeaua Direcţia a III-a, sub numele conspirativ "Felix".

Astfel, Dan Voiculescu a invocat, în cadrul acelei acţiuni, două motive ce ar putea fi invocate ca fiind în legătură cu motivul de revizuire de faţă.

Într-un prim motiv, el susţinuse că "ambele decizii au fost emise prin participarea la deliberare şi chiar prin influenţarea în mod semnificativ a votului unor membri ai CNSAS de către un membru aflat în stare de incompatibilitate evidentă, anume Mircea Dinescu, stare de incompatibilitate relevată de împrejurarea că susnumitul membru al Colegiului CNSAS s-a antepronunţat în multiple rânduri cu privire la soluţia ce s-ar impune în cadrul dosarului ce-l privea şi, desi a solicitat în scris neparticiparea acestui membru la deliberări pe calea unor cereri de recuzare, acest demers a ramas fara rezultat".

"Curtea învestită cu cererea de revizuire constată că incompatibilitatea invocată de către reclamant se referea la alte aspecte decât cele cu privire la care s-a făcut prezenta cerere de revizuire; astfel, incompatibilitatea bazată pe actul de constatare ANI cu privire la un membru al comisiei nu a fost un factor determinant în respingerea sau admiterea acţiunii reclamantului, nefiind nici măcar un motiv de susţinere a cererii de chemare în judecată", se arată îm motivare.

Într-un alt motiv, revizuientul a invocat "încalcarea normelor legale privind majoritatea necesara pentru adoptarea deciziei in cadrul sedintei Colegiului CNSAS din 06.08.2006. In acest sens, s-a aratat ca in cadrul sedinţei din 07.08.2006 au fost prezenti 9 membri, dintre care s-au exprimat 3 voturi pentru admiterea contestaţiei, 3 voturi pentru respingere şi 3 abţineri, astfel ca, fata de prev. art.24 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al C.N.SAS., aprobat prin Hotărârea nr.17 din  16 mai 2000 a Parlamentului României, hotararea nu a fost adoptata cu majoritatea ceruta de lege, fata de cvorumul de 9 membri prezenti. In privinţa prev. aceleiaşi norme- în sensul dublarii votului preşedintelui în caz de balotaj ( "În caz de egalitate de voturi decide votul preşedintelui care conduce şedinţa În momentul votării" ), Colegiul a aplicat regula votului hotărâtor al preşedintelui contrar Regulamentului, din moment ce nu se întrunise majoritatea absolută şi, în plus, nici cu votul dublu al preşedintelui majoritatea regulamentară nu se intrunea, intrucât 3 + 1 = 4, care nu reprezintă jumătatea lui 9."

"Cu privire la acest al doilea motiv, Curtea constată că invocarea nelegalităţii cvorumului a avut în vedere cu totul alte consideraţii decât cele invocate prin prezenta cerere de revizuire; astfel, din nou, se constată că nici acest motiv invocat de revizuient nu a fost un factor determinant în respingerea sau admiterea acţiunii reclamantului, nefiind nici măcar un motiv de susţinere a cererii de chemare în judecată", susţin magistraţii.

"Prin urmare, se constată că cele două înscrisuri invocate de revizuient nu au caracterul determinant cerut de prev. art. 322 pct. 5 din Codul de procedură civilă; or, instanţa învestită cu o cerere de revizuire, constatând că înscrisurile declamate ca fiind noi nu puteau schimba soluţia primei instanţe, deoarece, chiar dacă ar fi fost produse în cadrul procesului soluţionat anterior, nu puteau în mod hotărâtor justifica soluţia inversă, este obligată să respingă cererea de revizuire ca inadmisibilă", conchid judecătorii.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

rtv.net

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.