De ce a fost eliberat bărbatul din Iași care a violat de trei ori aceeaşi femeie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Hazardul liberărilor condiţionate din justiţia română

De ce a fost eliberat bărbatul din Iași care a violat de trei ori aceeaşi femeie

GALERIE
viol
  • viol
- +

Judecătorii consideraseră că în cazul ieşeanului care a violat o bătrână, la mai puţin de 24 de ore după eliberare, „scopul educativ al pedepsei a fost atins“.

Judecătorii care au lăsat în libertate un violator ce a recidivat imediat după liberarea condiţionată îşi motivează decizia luată în mai puţin de două pagini, în conţinutul cărora sunt inserate doar câteva propoziţii referitoare la reintegrarea deţinutului. Zilele trecute, „Ziarul de Iaşi“ v-a prezentat cazul ieşeanului Viorel Postolache, arestat de judecătorii ieşeni pentru că, imediat după ce a părăsit penitenciarul, - unde a ajuns după ce a fost condamnat la 4 ani pentru tentativă la viol -, a mers la aceeaşi victimă pe care o abuzase sexual în urmă cu 2 ani şi jumătate şi a violat-o. Postolache o mai violase pe aceeaşi victimă, o femeie de 60 de ani, şi în urmă cu 8 ani. 

Magistraţii Judecătoriei Oneşti, care l-au trimis în libertate pe Postolache la începutul acestei luni, au formulat o motivare insipidă, lipsită de argumente concrete privind reintegrarea deţinutului şi bazată doar pe cifrele care îl făceau pe violator eligibil pentru liberare. E o cutumă a sistemului, care arareori se pleacă asupra evaluării psihologice a deţinutului ce se prezintă în faţa comisiei de liberare, luând în calcul doar îndeplinirea termenelor stabilite de lege. 

„Scopul educativ al pedepsei a fost atins“

În cazul lui Viorel Postolache, inclusiv procurorul de şedinţă a fost de acord cu eliberarea condiţionată, considerând că acesta îndeplineşte condiţiile legale. Judecătorul de şedinţă a avut în faţă o documentaţie întocmită de comisia de specialitate a Penitenciarului Târgu Ocna, din care reieşea că Postolache a fost reintegrat în societate. De asemenea, cumulând numărul de zile de închisoare executate, la care au fost adăugate şi zilele de muncă, judecătorii au considerat că Postolache poate fi eliberat. „A avut o bună conduită concretizată în obţinerea a 8 recompense, nu a fost sancţionat disciplinar şi s-a implicat în participarea la mai multe programe educaţionale şi în activităţi productive. La momentul actual, instanţa apreciază că scopul educativ al pedepsei a fost atins, astfel că se poate dispune liberarea condamnatului înainte de executarea în întregime a acesteia“, au motivat judecătorii de la Oneşti. 

Viol cu repetiţie 

Viorel Postolache, zis „Somnea“, a fost arestat la începutul lunii august  după ce, în prelabil, fusese reţinut de Parchetul de pe lângă Judecătorie. Procurorii precizează că Viorel Postolache a fost eliberat condiţionat din puşcărie pe 2 august. În noaptea de de 2 spre 3 august, ieşeanul a ajuns în acasă. Nici nu a apucat să îşi salute rudele pentru că, după ce şi-a lăsat bagajele, a plecat spre casa aceleiaşi femei pe care încercase să o violeze şi în 2014. „Inculpatul a pătruns în curte şi a intrat în interiorul locuinţei. Profitând de imposibilitatea victimei de a-şi exprima voinţa, pe fondul afecţiunii psihice a acesteia, inculpatul a întreţinut cu persoana vătămată un raport sexual. Când persoana vătămată a început să strige, inculpatul a părăsit în fugă locuinţa acesteia“, au precizat procurorii ieşeni. 

Viorel Postolache a fost arestat pe 2 ianuarie 2014 şi condamnat în acelaşi an la patru ani de închisoare cu executare pentru tentativă de viol şi violare de domiciliu după ce a intrat în locuinţa aceleiaşi victime, încercând să o violeze. În 2008, Postolache a comis o faptă similară intrând fără drept şi violând aceeaşi femeie. Atunci, a primit şapte ani de închisoare. În cazul pedepselor sub 10 ani, Codul Penal prevede că liberarea condiţionată se poate admite după executare a două treimi din pedeapsă. O condiţie esenţială este însă cea de la punctul (c), a articolului 100 din Codul Penal: „instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate“.

Citeste și: Viol cu aceeaşi victimă, comis la câteva ore după liberarea condiţionată

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.