Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De ce a fost suspendat primarul Chirica. Acuzaţiile, faptele şi persoanele, punct cu punct

GALERIE
Mihai Chirica
  • Mihai Chirica
- +

Cel puţin şase persoane sunt cercetate în dosarul „Flux”, anchetă care a dus la suspendarea de facto a lui Mihai Chirica din funcţia de primar. Pe lângă acuzaţiile de fals intelectual şi uzurparea funcţiei publice, una dintre acuzaţiile procurorilor DNA este de abuz în serviciu. 

Surse judiciare au declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că, în ultimele zile, au fost audiaţi mai mulţi suspecţi şi martori în acest dosar: unii au refuzat să dea declaraţii, în timp ce alţii au prezentat în detaliu modul în care blocul construit ilegal de compania „Flux” a ajuns să fie intabulat.

Astfel, potrivit surselor noastre, procurorii au mărturii care ar atesta faptul că Mihai Chirica, Gabriel Harabagiu (fost viceprimar) şi funcţionari din Primărie ar fi fost în deplină cunoştinţă de cauză când au semnat documentele necesare intabulării blocului, în condiţiile în care nu fusese respectată autorizaţia de construire. Recent, primarul susţinea să nu fie întrebat de jurnalişti despre „conţinutul” actelor întrucât el semnează în calitate de „autoritate”, iar responsabilitatea pentru întocmirea documentelor este în sarcina celor care l-au redactat. Însă procurorii au altă părere.

Cine sunt suspecţii din dosarul „Flux”

Potrivit informaţiilor „Ziarului de Iaşi”, în dosar sunt cercetaţi, alături de primar, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu şi alte patru persoane: Anca Brânduşescu (fost arhitect-şef, cercetată pentru abuz în serviciu), Raluca Mocanu (actual arhitect-şef, cercetată pentru fals intelectual în formă continuată), Mariana Popa (registrator la Oficiul de Cadastru, cercetată pentru abuz în serviciu) şi Tudor Cheşcu (administrator „Flux” SRL, fiul omului de afaceri Gheorghe Cheşcu şi patron „Flux”, cercetat pentru complicitate la uzurparea funcţiei).

Cititi si: „Stăpânul Tătăraşului”, Gheorghe Cheşcu, vinde apartamente care nu există

Brânduşescu şi Mocanu sunt cercetate pentru faptul că au semnat documentele deşi ar fi ştiut că blocul a fost construit ilegal, Popa pentru faptul că a emis încheierea de intabulare cu toate că anterior a respins-o, în timp ce administratorul „Flux” pentru modul în care ar fi influenţat decizia de la nivelul Primăriei.

Cronologia evenimentelor

Povestea blocului din Tătăraşi începe în octombrie 2014, când a fost semnat procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor: cu toate că blocul avea 9 niveluri faţă de 4 autorizate în 2012, reprezentantul administraţiei locale (poliţistul local Adrian Hriţcu) semnează documentul. Conform surselor judiciare, acesta a fost audiat în calitate de martor la DNA şi a susţinut că a semnat actul deşi a constatat că blocul avea etaje în plus faţă de autorizaţie. Soluţia poliţistului a fost una inedită: ar fi apreciat că autorizaţia de construire a fost respectată, iar pentru etajele în plus l-a amendat pe beneficiar cu 10.000 lei. Mai mult, procesul-verbal de sancţiune ar fi fost întocmit superficial, iar, ulterior, amenda a fost anulată de instanţă.

„Ziarul de Iaşi” a scris la vremea respectivă despre nerespectarea autorizaţiei de construire, dar Primăria a închis ochii. Patru ani mai târziu, în toamna anului 2018, la municipalitate au circulat patru certificate de atestare a edificării, cu acelaşi număr de înregistrare, dar cu conţinut diferit: trei emise efectiv, în timp ce al patrulea nu a avut toate semnăturile. Un astfel de document este necesar pentru intabularea blocului, dar niciunul nu avea un conţinut cu corespondent în realitate întrucât atesta faptul că imobilul ar fi respectat autorizaţia de construire. Pe astfel de documente şi-au pus semnătura primarul, fostul viceprimar şi funcţionari ai Primăriei.

Blocul a fost intabulat la a doua strigare

Conform informaţiilor „Ziarului de Iaşi”, Mihai Chirica ar fi semnat două dintre certificate. Unul dintre ele a fost emis pe 11 octombrie 2018 şi a fost depus de beneficiar la Oficiul de Cadastru pentru intabularea blocului. Însă Oficiul de Cadastru a respins intabularea întrucât certificatul făcea trimitere la Planul Urbanistic Zonal (PUZ), iar funcţionarii instituţiei au constatat că există nereguli, diferenţa dintre numărul de niveluri din PUZ faţă de certificat ieşind în evidenţă.

După ce beneficiarul (firma „Flux”, prin Tudor Cheşcu) a prezentat Primăriei soluţia de la Cadastru, Serviciul GIS de la municipalitate a întocmit un al doilea certificat, cu acelaşi număr de înregistrare, dar fără a fi făcută menţiunea la PUZ. Totuşi, acest act nu a mai fost efectiv emis întrucât Raluca Mocanu, cea care semnase şi primul certificat, a refuzat să dea undă verde noului act, sesizând diferenţa de conţinut: iniţial a semnat, dar apoi s-a răzgândit şi şi-a tăiat semnătura proprie.

Potrivit surselor ZDI, ea ar fi spus atunci, de faţă cu unii martori, că îi este „frică”. Astfel, actul nu a mai ajuns pe masa primarului. Ulterior, certificatul este refăcut, tot fără menţiunea la PUZ: de data aceasta, actul este semnat de Anca Brânduşescu (titulara postului de arhitect-şef la acea vreme, dar ea lipsese în ziua redactării celui de-al doilea certificat) şi a intrat în circuitul intern până la Harabagiu care şi-a pus semnătura în locul primarului. Din acest motiv, procurorii l-au acuzat pe Harabagiu de „uzurparea funcţiei”: DNA spune că el nu avea dreptul să semneze. Cu toate acestea, acest certificat a creat efecte juridice: în decembrie 2018, blocul a fost intabulat prin încheierea dispusă de acelaşi registrator care anterior dăduse o soluţie de respingere. În urma verificărilor, procurorii au mai identificat un al patrulea certificat, care ar fi fost semnat de Mihai Chirica, cu un conţinut diferit în ceea ce priveşte numărul de niveluri al blocului faţă de cel care ajunsese la Cadastru semnat de edil, dar acest act nu a creat efecte juridice.

De ce au dispus procurorii măsura controlului judiciar în cazul primarului

Procurorii au decis plasarea în control judiciar a primarului cu măsura suplimentară de a nu-şi exercita atribuţiile specifice funcţiei din mai multe considerente. În primul rând, anchetatorii susţin că unele acţiuni ale primarului, după izbucnirea scandalului de presă, au fost întreprinse cu scopul de a denatura situaţia de fapt, dar şi de a acoperi eventuale indicii care ar mai fi putut fi identificate de către procurori. În speţă este vorba despre o plângere depusă la Parchet şi de o acţiune în instanţă prin care se solicită anularea certificatului de edificare care a produs efecte juridice. În primul caz, edilul ar fi solicitat cercetări care să arate de ce a dispărut din arhiva Primăriei dosarul de edificare a construcţiei.

Cititi si: Al cincilea dosar cu tentacule spre biroul primarului. Unde duc firele anchetei DNA?

Având în vedere că aceste demersuri vin după izbucnirea scandalului în presă, procurorii au apreciat că nu pot fi decât în avantajul primarului. În acelaşi timp, procurorii invocă, conform surselor ZDI, sustragerea de la urmărirea penală, îngreunarea anchetei şi faptul că s-ar putea folosi de autoritatea pe care funcţia i-o atribuie pentru a influenţa pe viitor declaraţiilor martorilor audiaţi.

Audieri pe bandă rulantă la DNA

În ultimele două săptămâni, toţi cei menţionaţi mai sus au fost audiaţi de către DNA, alături de Victor Gavriluţă (inspector Serviciu GIS de la Primărie), Gabriel Ghergheşanu (fost angajat al Primăriei, cu atribuţii similare lui Gavriluţă în 2018), poliţişti locali şi funcţionari de la Oficiul de Cadastru. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi”, Gavriluţă şi Ghergheşanu au descris în detaliu modul în care au fost emise certificatele, în unele cazuri fiind informaţii contradictorii.

„Buna-credinţă a cumpărătorului se prezumă”

Cei care au cumpărat apartamente în blocul lui Cheşcu din Tătăraşi pot sta liniştiţi. Chiar dacă certificatul de atestare a edificării ar fi anulat ca fals, acest lucru nu atrage automat desfiinţarea actelor întocmite ulterior, cum sunt contractele de vânzare-cumpărare.

„Buna-credinţă a cumpărătorului se prezumă. Chiar în eventualitatea declarării nulităţii certificatului de atestare şi a intabulării, ar trebui să se demonstreze că cei care au cumpărat apartamente acolo au avut cunoştinţă de motivele de nulitate”, a explicat avocatul Olivian Moroşanu. Buna-credinţă prezumată a cumpărătorului poate fi răsturnată doar de demonstrarea situaţiei contrare. Practic, ar trebui să se demonstreze că au achiziţionat apartamente în blocul de la “Flux” conştienţi fiind că acesta a fost intabulat având la bază acte ilegale.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri